Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

55 esglésies d’arreu de Mallorca exposaran llits de la Mare de Déu amb motiu de la festivitat de l’Assumpció

REDACCIÓ PALMA, 09.08.2019. El Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca impulsa 
un any més un programa per a donar a conèixer la tradició ancestral dels monuments en honor 
a la Mare de Déu que es munten arreu de l'illa durant el mes d'agost.

L’edició d’enguany d’exposició de Llits de la Mare de Déu comptarà amb la participació de 55 esglésies de Mallorca, 40 de la Part Forana i 15 de Palma, que exposaran imatges la Mare de Déu morta amb motiu de la festivitat de l’Assumpció del 15 d’agost.

Es tracta d’un projecte que, segons ha afirmat la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, “serveix per a protegir, conservar i difondre per a donar continuïtat a la festa religiosa que enrevolta la Mare de Déu, els béns patrimonials i tota la feina que gira entorn d’ aquesta figura”. L’objectiu és donar valor al sentit religiós, patrimonial, històric, cultural i artístic de tots els monuments que mostren la dormició de la Mare de Déu, creant una escenografia que recordi els darrers dies de la vida de la Mare de Déu.

“Tot això no seria visible sense una unificació d’esforços que es plasma en una web. Una eina tan dirigida al futur, que es renova des del 2010, i que enguany com a novetat incorpora un apartat multimèdia amb vídeos relacionats amb la festa”, ha explicat l’historiador i coordinador del projecte de difusió, Gabriel Carrió.

En aquest sentit, el Departament de Patrimoni ha editat un vídeo amb pautes en matèria de conservació preventiva sobre el trasllat i la manipulació dels conjunts de la Mare de Déu que s’ha duit a terme en col·laboració amb la Secció de Conservació i Restauració de Balears. L’objectiu de l’edició d’aquest vídeo és eminentment pedagògic per a assegurar la bona conservació i manipulació de les peces.

Mallorca és, avui dia, un dels pocs llocs del món on es conserva aquesta tradició universal, una festa que difonen l’àrea de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, el Bisbat i en la qual col·laboren l’Ajuntament de Palma, la Catedral de Mallorca, ARCA i Amics del Patrimoni.

Els llits de la Mare de Déu són unes peces, en molts casos, monumentals que només s’exposen uns dies a l’any en motiu de la festivitat del 15 d’agost, i que en paraules de l’historiador i coordinador del projecte de difusió, Gabriel Carrió, “representen les restes d’un naufragi”, perquè el seu màxim esplendor va ser en el segle XVII on eren part de tot un protocol festiu que incorporava diferents elements com processons –algunes de les quals encara es conserven-, músiques, paralitúrgies teatrals i altre tipus de mobiliari.

A la roda de premsa duita a terme avui dematí al Centre Cultural la Misericòrdia han assistit la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, l’historiador i coordinador del projecte de difusió de la Mare de Déu, Gabriel Carrió, el vicari episcopal de Relacions Institucionals i Patrimoni Històric del Bisbat de Mallorca, Mossèn Nadal Bernat i un dels membres de la Secció de Conservació i Restauració de Balears, Llúcia Bosch.

A la web www.assumpciodelamarededeu.net es poden consultar totes les obres que s’exposaran, els horaris de visita i altres activitats destacades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *