Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

60 fotografies de torres de defensa i fortificacions a la primera exposició virtual de l’Arxiu General (08.06.2016)

REDACCIÓ PALMA 08.06.2016

60 fotografies de torres de defensa i fortificacions a la primera exposició virtual de l’Arxiu General

“Una hora, 60 imatges amb l’arxiu” és el títol de l’exposició virtual que ja es pot visitar a la plana web del Consell, organitzada per l’Arxiu General de la institució. Una mostra de fotografies de patrimoni monumental fortificat i d’arquitectura militar de Mallorca, datades entre 1959 i 1961, procedents del Fons de l’Associació Espanyola d’Amics dels Castells. És un exemple de la riquesa documental que custodien els arxius per commemorar el Dia Internacional dels Arxius, que se celebra aquest dijous, 9 de juny.

Les imatges ens mostren “un passat que malauradament no tornarà, però del qual podem tenir constància gràcies a aquesta documentació gràfica que guarda l’Arxiu General del Consell de Mallorca”, explica el director insular de Cultura, Rafel M. Creus, “els arxius són espais que sempre ens poden sorprendre, que guarden veritables tresors i que volem posar en valor”. Per això des del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports es fa feina en dues línies de suport econòmic als arxius municipals: una destinada a inversions en equipaments per a biblioteques, museus i arxius –que suma 220.000 € entre la partida de 2015 i 2016-, i una altra, de nova creació, destinada a la catalogació d’arxius municipals, amb 120.000€ més. “Podem tenir un arxiu, un tresor molt bó i l’hem de mostrar al públic, més enllà dels investigadors. Amb aquesta intenció, des de l’Arxiu General del Consell feim aquesta primera passa, aquesta primera exposició virtual que no serà la darrera”, afirma Creus.

Aquestes 60 imatges han estat seleccionades a partir de la documentació generada per la secció provincial de l’Associació Espanyola d’Amics dels Castells. El fons, donat a l’Arxiu General, conté 662 fotografies (entre positius, paper, blanc i negre), 6 plànols i 7 expedients, centrat en patrimoni monumental fortificat i de les seves ruïnes i d’arquitectura militar.

L’exposició virtual, a la qual es pot accedir des d’avui a la plana principal del Consell de Mallorca i, posteriorment, s’ubicarà a la secció de l’Arxiu General -www.conselldemallorca.net/arxiugeneral- s’organitza en tres apartats: Palma i Cabrera, Llevant-Migjorn i Raiguer-Serra de Tramuntana, que mostren torres de defenses i possessions fortificades d’arreu de Mallorca que, en alguns casos, ja no estan en peu com és el cas de la Torre de Cala Sant Vicenç (Pollença), que il·lustra la postal promocional de l’exposició, i que va ser esbucada poc més d’un any després de la imatge, l’any 1962.

La mostra “Una hora, 60 imatges amb l’arxiu” s’ha presentat avui a la Sala d’Investigadors de l’Arxiu General del Consell de Mallorca en presència del director insular de Cultura, Rafel M. Creus, el cap de Servei de Cultura, Francesc Riera i de l’equip de l’Arxiu General, entre ells, Miquel Gil, coordinador de la mostra.

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *