Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

Els ajuntaments han duplicat la programació que ofereixen a través dels circuits culturals de Mallorca el darrer any

REDACCIÓ PALMA, 25.05.2018. És el resultat dels canvis introduïts l’any 2017 al funcionament 
del Circuit d’Arts Escèniques (CAEM) i Cultura en Xarxa, que ara permet als ajuntaments 
programar activitats durant tot l’any a partir del Catàleg d’Activitats Culturals del Consell 
de Mallorca (CACIM). Un espai web que ofereix actualment 272 projectes culturals de 77 
companyies, a partir del qual els ajuntaments han programat prop de 400 activitats en el 
darrer any. 

“Un tramvia anomenat desig”, “Un matrimoni de Boston”, “Cantant animalades”, “Combinat de circ”, “Overbooking”, “Vola Valentina”…aquests són alguns dels espectacles més programats en l’edició 2017-2018 dins els circuits culturals de Mallorca-CAEM i Cultura en Xarxa-, que impulsa el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell. Tots ells formen part de l’oferta actual del Catàleg d’Activitats Culturals, CACIM, a partir del qual els ajuntaments poden contractar directament activitats culturals durant tot l’any. Un catàleg que s’actualitza periòdicament per incloure noves propostes i que aglutina en aquests moments 272 projectes culturals de 77 companyies.

Aquesta darrera edició dels circuits culturals ha estat especial, ha explicat avui el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, perquè “vàrem iniciar un camí de canvi. De programar tan sols durant 3 mesos s’ha passat a que els ajuntaments puguin programar 12 mesos, vàrem duplicar pressupost fins als 700.000 euros i això ha permès que els programadors culturals dels ajuntaments contractin més i amb més tranquil·litat – 384 activitats en el darrer any front les 191 de l’edició del 2016- i que les companyies i professionals facin més feina i s’animin a crear més projectes”. L’actual Catàleg ofereix un 40% més de projectes culturals que en l’edició del 2016 -272 front a 193-. I per completar el projecte, també es va apostar per la divulgació de les activitats culturals que recorren Mallorca amb la creació de l’agenda culturamallorca.cat i les xarxes socias associades.

Tot plegat ha permès que ajuntaments petits com Deià, Santa Eugènia, Mancor de la Vall i Santa Maria hagin incrementat considerablement la programació d’activitats a través de CAEM i Cultura en Xarxa. I també ha facilitat que ajuntaments com Llucmajor, Felanitx i Andratx hagin creat nous productes culturals: “Cicle de música antiga”, a Llucmajor; “Novena Mostra de Teatre d’Hivern”, a Felanitx; i “Rutes culturals 2018”, a Andratx.

Avui ha estat moment de fer balanç de com han funcionat els canvis introduïts en aquests circuits culturals en la passada edició i el vicepresident Miralles ha estat acompanyat per representants dels ajuntaments -Marga Rotger, regidora de cultura de Mancor de la Vall i Miquel Àngel Marroig, tècnic de cultura de l’Ajuntament d’Andratx- així com representats de les companyies i actors que ofereixen els seus projectes culturals a través d’aquests dos circuits -Joan Porcel, de Somni Produccions; Ferran Pisà, músic; i l’actor Rodo Gener-.

Nova convocatòria, amb més pressupost 

Fet balanç de la convocatòria de l’any passat, ja està en marxa una nova edició dels circuits culturals de Mallorca. I és que aquest dimarts, 22 de maig, s’ha publicat en el BOIB la convocatòria pluriennal de subvencions 2018-2019 a través de la qual el Consell de Mallorca aporta recursos econòmics perquè els ajuntaments puguin programar activitats del Catàleg d’Activitats Culturals, CACIM, entre l’1 de juliol de 2018 i el 30 de juny de 2019.

En aquesta edició 2018-2019 el pressupost s’incrementa fins als 800.000 euros: 350.000 € per a CAEM (teatre i dansa); 350.000 € per a Cultura en Xarxa i s’incorpora una línia nova d’ajuts, dotada amb 100.000 euros, destinada específicament a activitats per fomentar la lectura a les biblioteques municipals.

Els ajuntaments tenen fins al 12 de juny per presentar les seves sol·licituds.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *