La final de Becatalaiotica 2022 ja és aquí. El concurs organitzat per Amics del Museu de Menorca amb el suport del Consell Insular arriba enguany a la seva sisena edició amb un calendari de cinc esdeveniments els dies 9, 22 i 29 d’octubre, i 5 i 12 de novembre. Els diferents jaciments de la Menorca Talaiòtica es convertiran en escenaris a l’aire lliure on els cinc finalistes presentaran les seves propostes.
Destinat a joves d’entre 18 i 28 anys, Becatalaiotica vol donar visibilitat al talent jove, reivindicar el valor inspirador del paisatge menorquí i promoure la candidatura de Menorca Talaiòtica a patrimoni mundial entre nous públics.
Els participants executaran un esdeveniment de caràcter lliure en què qualsevol mètode d’expressió és vàlid per transmetre la seva visió del patrimoni de Menorca.
Divulgació cultural, assaig, intervencions artístiques, dansa o interpretació tenen cabuda en aquestes propostes. El públic assistent als actes, a part de gaudir de l’esdeveniment, haurà d’avaluar la proposta i valorar-ne l’originalitat i l’interès. La més ben valorada guanyarà una beca d’estudis de 2.000 €.
Aquestes són les dates i els llocs de cada esdeveniment:
-Diumenge 9 d’octubre a les 17.00 h al poblat de Son Catlar: “Epifania desde el pigmento”, intervenció artística a càrrec d’Ariana Ruiz (Vitoria Gasteiz, País Basc). Artista multidisciplinària basca decidida a atrapar el relleu i la forma de les pedres sobre el paper. Reinterpretarà les pedres jugant amb els estampats resultants i els seus traços més personals. Voleu formar part d’aquesta intervenció?
-Dissabte 22 d’octubre a les 19.00 h al poblat de Talatí de Dalt: “Tala-tic-tac”, narració històrica a través del so a càrrec de Miquel López (Barcelona). Des que es va assentar la primera pedra, els jaciments arqueològics han romàs al pas del temps i de tota classe d’agents que hi han conviscut. En Miquel, arqueòleg i músic, representarà i narrarà la història d’aquest trànsit a través de la producció de diversos
sons.
-Dissabte 29 d’octubre a les 18.00 h al poblat de So Na Caçana: “Conversant amb Tanit”, espectacle d’interpretació, dansa i moviment a càrrec d’Adela Lafuente (Caldes de Montbui, Barcelona). Trasbalsada per la pèrdua d’identitat, una dona fuig de la comunitat i es refugia entre les mil·lenàries estructures de So Na Caçana:
—Com ho farà per retrobar-se a si mateixa?— una performance que combina dansa i moviment.
-Dissabte 5 de novembre a les 17.30 h al poblat de Torralba d’en Salort: “L’anamnesi del mar”, assaig, diàleg literari a càrrec de Carles Martínez (Sóller, Mallorca). Dos investigadors de mites i llegendes han descobert un antiquíssim papir. Conté un poema que versa sobre els fabulosos orígens del poble que va
construir les taules. Ens endinsem a les entranyes de la cultura clàssica per a bastir un passat mític de la cultura talaiòtica.
-Diumenge 13 de novembre a les 10.00 h a Ses Roques Llises i Na Comerma de Sa Garita: “De terra”, intervenció artística en el paisatge a càrrec de Maria Riera (Manacor, Mallorca). Terrissaire mallorquina que ha modelat figures amb la terra de diferents llocs de Menorca. Aquestes figures han quedat amagades en el mateix lloc, a l’espera que els agents naturals les ensorrin i reintegrin a la terra d’on han sortit.
L’assistència als esdeveniments és gratuïta. El cost d’aquesta activitat és assumit pel Departament de Cultura del Consell Insular de Menorca. És necessària inscripció prèvia a través del correu beca@menorcatalayotica.info o del telèfon 608 16 39 34 (s’accepten whatsapps). S’ha d’indicar el nom i el nombre de persones que hi volen assistir com a públic.