REDACCIÓ PALMA, 25.02.2016
Aurora Picornell i Salomé, centre de les propostes entorn a la dona del Teatre Principal
Els dos projectes escènics han estat escollits d’entre una trentena de propostes que han participat en la convocatòria “En ocasió de la dona”, que va posar en marxa a finals de novembre el Teatre Principal. La programació del Departament de Cultura lligada al Dia de la Dona també inclou una exposició al Centre Cultural la Misericòrdia i una taula rodona dins “Un any de mil dimonis” de la Casa Pare Ginard. El vicepresident i conseller de Cultura, Francesc Miralles, ha destacat durant la presentació que “la cultura no és un luxe sinó una eina per transformar la societat, per provocar. Volem fer visible la dona a través de la cultura i demostrar la transversalitat de les polítiques d’igualtat des de diferents àrees del Consell”.
“Un homenatge a les dones que varen combatre per la llibertat i a aquelles que varen aprendre a viure en silenci”. Així defineix l’actriu i dramaturga Aina de Cos l’obra Només quan plou, que s’estrena aquest dijous, 25 de febrer, a la Sala Petita del Teatre Principal i que s’hi representarà fins diumenge 28. Inspirada en la vida d’Aurora Picornell, és una obra que va nèixer en el Teatre de Barra. “Després de molt de temps investigant, vaig decidir acostar-me a ella a través de la seva germana Llibertat”, explica Aina de Cos que, a més de donar vida a Aurora Picornell, és l’autora del text. Només quan plou està protagonitzada pels actors Joan Bibiloni, Laura Pons, Carme Serna i la mateixa Aina de Cos.
Aquesta és una de les obres escollides entre la trentena de propostes que es varen presentar a la convocatòria “En ocasió de la dona”, impulsada des del Teatre Principal a la recerca de projectes escènics, d’una banda, que tenguessin com a eix creatiu la figura de la dona i, d’una altra, a projectes que tenguessin com a referència l’obra Salomé d’Oscar Wilde. La segona proposta escollida dur per nomSalomé. Els set vels, dirigida per Guiem Juaneda i Jeroni Guiem Obrador, i arribarà a la Sala Petita del Teatre Principal de l’11 al 13 de març. Fa un any que ha acabat els estudis d’Art Dramàtic i Guiem Juaneda agraeix al Principal aquesta oportunitat. “El més sorprenent d’Oscar Wilde és el seu masclisme. Salomé és una femme fatale, una bruixa, molt dolenta…Sense perdre aquest punt de vista, hem volgut descobrir per què Salomé actua així, utilitzant el seu cos, la seva sexualitat. L’obra posa a 7 Salomés en escena perquè hi ha moltes femme fatale (la càndida, la depredadora…) i mira de descobrir en cada una d’elles la seva part més humana”.
Totes dues obres formen part de la programació que des del Departament de Cultura s’ha posat en marxa al voltant del Dia de la Dona i que s’ha presentat aquest migdia al Centre Cultural la Misericòrdia, amb la presència del vicepresident i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, el director insular de Cultura, Rafel M. Creus i la directora insular d’Igualtat, Nina Parrón.
Per al vicepresident i conseller de Cultura, Francesc Miralles es tracta de “provocar la reflexió i l’acció de la societat, donant visibilitat al paper de la dona i lluitant contra la seva discriminació. Podem contribuir amb un instrument molt poderós com és la cultura i es tracta de demostrar que és possible fer feina de manera transversal en polítiques d’igualtat des de les diferents àrees del Consell. La cultura no és un luxe, no és només un instrument d’entreteniment, és també una eina per transformar la societat”. Per a la directora insular d’Igualtat, Nina Parrón “aquest programa d’activitats demostra la col·laboració entre departaments fent feina en un mateix sentit per aconseguir societats igualitàries”.
A la programació del Teatre Principal entorn a la dona cal afegir-hi la conferència de Ramon Gener, amb el títol “Parlem de Salomé” el 8 de març a les 20 hores, així com la versió en concert semiescenificat de l’òpera Salomé (10 i 13 de març a la Sala Gran), de Richard Strauss. Al Centre Cultural de la Misericordia, el mateix 8 de març s’inaugura l’exposició “Ecce Mulier”, comissariada per Ana Bàrbara Cardellà i María José Corominas. I, prèviament, el 3 de març, la Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet acull a Sant Joan una taula rodona amb el títol “Ses dones són el dimoni. Dona i cultura popular a Mallorca”, dins el projecte Un any de mil dimonis.
[gview file=”http://artxipelag.com/wp-content/uploads/2016/03/cultura_dona_activitats-1.pdf”]