Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Balears participa, un any més, a la Festa dels Foguerons de Sant Antoni a Gràcia

Festes de Sant Antoni de Gràcia. Foto Ajuntament de Barcelona
REDACCIÓ PALMA, 26.01.2018. La Conselleria de Cultura manté un any més el suport a la festa de
Sant Antoni de Gràcia en els seus 26 anys. Assumeix les despeses del desplaçament i 
allotjament dels grups de música popular, glossadors i xeremiers de les Illes Balears que hi 
participen

Del 25 al 27 de gener de 2018 se celebren al barri barceloní de Gràcia la Festa dels Foguerons de Sant Antoni a Gràcia, una festa creada i impulsada per Antoni Torrens, president de l’Associació Cultural Albopàs, entitat sense ànim de lucre, que enguany fa 26 anys que organitza la festa, conjuntament amb la Fundació Festa Major de Gràcia, la Coordinadora de Colles de Cultura Popular de Gràcia i el Centre Artesà Tradicionàrius, i amb la col·laboració de diverses administracions, institucions i entitats públiques i privades de les Illes Balears i de Catalunya.

La festa nasqué de la proposta l’any 1992 de fer un fogueró a la plaça del Diamant com els que s’encenien des de fa segles a Mallorca per Sant Antoni perquè els seus fills, aleshores estudiants universitaris residents a Barcelona, poguessin gaudir de la revetlla mallorquina; fins que s’incrementà la participació tant de públic com en organització i evolucionà fins a ser institucionalitzada en el Protocol Festiu de la Vila de Gràcia (2011), dels programes de festes populars de l’Ajuntament de Barcelona.

Enguany s’han programat diverses i variades activitats, d’entre les quals la principal de la festa és la plantada de les Colles, el cercaviles i l’encesa dels foguerons, el dissabte 27 de gener, i que té lloc a la plaça de la Virreina. Enguany hi participen balls i cants mallorquins amb l’actuació dels grups Estol de Tramuntana de Sóller i Sa Revetla de Sant Antoni de Palma, a més de les ximbombes, cantadors i glossadors de sa Pobla.

L’any 2016 s’establí un conveni de col·laboració entre la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears i l’Associació Cultural Albopàs per al suport, la promoció i la difusió de la Festa dels Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia.

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports, exerceix, entre d’altres, les competències en matèria de difusió i foment de la cultura balear a l’exterior i la cultura popular.

Amb aquest conveni, que té vigència de 2016 a 2019, la Conselleria de Cultura del Govern de les Illes Balears vol ajudar a donar difusió a la cultura popular i tradicional de les Illes Balears mitjançant els Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia per assegurar així la pervivència d’aquesta festa i donar suport a l’Associació Cultural Albopàs en la seva tasca d’organització de la festa. El conveni inclou protegir, salvaguardar, promocionar i difondre la festa, per tal de revalorar-ne els seus elements, funcions i significants i el seu valor patrimonial, perquè la comunitat s’identifiqui amb la festa i, per tant, se’n garanteixi la seva continuïtat. En el marc d’aquest conveni, la Conselleria de Cultura, Participació i Esports assumeix les despeses del desplaçament i allotjament dels grups de música popular que actuaran a la revetlla de dissabte vespre i dels glossadors i xeremiers que participaran i representaran les Illes Balears en la celebració d’aquests dies de festa.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *