Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

"El Botxí" a l’Auditori de L’Esponja

 

Botxí
El Botxí

El Botxí

Aquesta obra narra les vivències d’un botxí que, procedent de Valladolid, ha de viatjar fins a Palma per executar una sentència de mort. Està basada en bona part en la pel·lícula “El verdugo”, que García Berlanga va rodar el 1963 a Mallorca.

Per escriure l’obra, David Mataró va fer un intens treball de documentació i va tenir accés a la sentència que condemnava a mort a Pere Tudurí, un menorquí que va ser executat a Palma el 1951.

David Mataró ha explicat que “a l’obra intentam explicar què fa el botxí, què pensa i com actua. Però no prenem partit, intentam ser asèptics davant els fets. No tenim massa estimació per un ofici com és el de botxí però intentam posar-nos en la pell del qui l’exerceix”.

Tot plegat, “El botxí” ve a suposar “una reflexió sobre la mort, la justícia, la pena de mort i tot el que suposa per a l’executor”.

Botxí
Salvador Oliva i David Mataró . El protagonista i l’autor de l’obra “El Botxí”

A l’obra, Mataró ha decidit prescindir de les escenes més morboses i escabroses com les referents al moments de l’execució, “les més bèsties” en les seves paraules, per centrar-se en aquelles on es pot conèixer millor l’ànima del botxí, un instrument en definitiva d’un règim polític que usava aquestes persones “ per a la seva pròpia supervivència. Amb freqüència eren `outsiders´ banyats en alcohol” i amb les personalitats anul·lades.

Salvador Oliva, que encara el personatge del botxí, coincideix amb Mataró i assegura que es tracta “d’una obra plena d’humanitat i també plena de duresa, però sempre coherent”. “És un text  que parla, per estrany que sembli, de l’amor per la vida”.

Estrenada al Pati de la Misericòrdia el passat estiu, dins el cicle Jardi Desolat, “El botxí” també s’ha pogut veure recentment a sa Pobla. Al mes de maig, després d’algunes funcions més a diversos escenaris de Mallorca, arribarà a Barcelona, on es podrà veure a la Sala Gaudí.

Preu de l’entrada:

10€ preu de taquilla i si es compra anticipada a l’Ajuntament  7€.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *