Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Catorze arxius municipals de Mallorca desenvolupen projectes de catalogació i digitalització dels seus fons històrics amb el suport del Consell

REDACCIÓ PALMA, 14.07.2018. És el resultat de la línia de subvencions posada en marxa aquest 2018 pel Departament de Cultura, 
Patrimoni i Esports, a la qual s’han acollit catorze municipis que rebran 125.834,90 euros en ajuts. Avui, el vicepresident 
Francesc Miralles ha visitat l’Arxiu Municipal de Campanet, que ha posat en marxa un ambiciós projecte de catalogació informatitzada
i digitalització de la documentació històrica anterior a 1940. 

La documentació històrica de l’Ajuntament de Campanet es troba immersa en un procés de trasllat des de la seva antiga ubicació fins als locals situats al darrer pis de la Casa de Cultura, que han de ser la seva seu definitiva. Un procés que el consistori ha aprofitat per posar al dia l’Arxiu Municipal de Campanet a través d’un projecte que inclou quatre accions a dur a terme: ordenació; descripció, classificació i catalogació; acondicionament i protecció i, finalment, la digitalització dels diferents fons que custodia.

El projecte s’aplica sobre la documentació històrica anterior a 1940 que inclou tres fons diferents: el fons municipal, el fons de pergamins i el fons de Son Torroella. La primera tasca ha consistit a localitzar i ordenar la documentació existent; en segon lloc, s’ha procedit a la seva catalogació i posterior informatització perquè pugui ser consultable per tothom a través d’Internet. Un procés que conclou amb un pla de digitalització, que afecta en una primera fase a unes 17.000 pàgines, entre les quals es troben documents del Llibre d’oïdors de comptes i Clavaria, dels llibres de la Cort Reial, testaments i pergamins, entre d’altres.

El projecte té un pressupost de 39.754 euros, dels quals 30.000 provenen de la convocatòria de subvencions al fons d’organització d’arxius d’ajuntaments del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca.

Avui el vicepresident i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles ha visitat l’Arxiu Municipal de Campanet, acompanyat de la batlessa Magdalena Solivellas i del director del Servei de Biblioteca i Documentació de la UIB, Miquel Pastor, qui dirigeix el projecte de millora del fons històric del municipi.

Miralles ha destacat que el Consell de Mallorca és el responsable de la competència d’arxius de la nostra illa “i, per tant, tenim l’obligació d’impulsar polítiques per millorar la seva organització, catalogació i gestió a nivell municipal. Els arxius no han estat mai objecte de polítiques d’inversió i de manteniment importants per part del Consell i ara hem encetat aquesta feina amb un doble objectiu: garantir la conservació de la documentació que hi ha en els arxius municipals però també fer possible la divulgació d’aquest contingut i que els investigadors hi tenguin accès”.

És per això que el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports ha posat en marxa aquest 2018 una línia específica de subvencions per millorar els fons documentals i arxivístics dels ajuntaments, col·legis professionals i també fons particulars de Mallorca. Una primera convocatòria de la qual s’han beneficiat 14 ajuntaments –Esporles, Valldemossa, Fornalutx, Pollença, Santanyí, Campanet, Sineu, Sóller, Palma, Sencelles, Algaida, Santa Maria del Camí, Puigpunyent i Artà-. Aquests municipis rebran un total de 125.834,90 euros per a la millora dels seus fons històrics.

En aquests moments des del Departament de Cultura també es fa feina en la redacció d’un Reglament del Sistema d’Arxius de Mallorca que inclou la creació d’un Centre Coordinador semblant al que funciona actualment per a la Xarxa de Biblioteques de Mallorca, a través del qual els arxius de Mallorca puguin rebre suport tècnic, econòmic i informàtic del Consell, a més de formació per al seu personal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *