Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Cessió a l’Arxiu Històric d’Eivissa i Formentera de documentació d’Isidor Macabich i el compositor Baltasar Samper

REDACCIÓ EIVISSA, 17.06.2019. L’Ajuntament d’Eivissa i la conselleria d’Educació i Cultura 
formalitzen la cessió a l’Arxiu Històric d’Eivissa i Formentera de documentació d’Isidor 
Macabich i el compositor Baltasar Samper, fins ara dins a l’Arxiu del Regne de Mallorca

El regidor de Cultura en funcions de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur, i la consellera balear de Cultura en funcions, Fanny Tur, han presentat aquest matí la cessió a l’Arxiu Històric d’Eivissa i Formentera de diversos documents relacionats amb Isidor Macabich i el compositor Baltasar Samper, que fins ara formaven part del fons de l’Arxiu del Regne de Mallorca. Aquesta cessió temporal i gratuïta de la documentació del canonge i arxiver i el compositor s’ha formalitzat per un període de vint anys.

Amb aquesta cessió s’atén una sol·licitud de l’Ajuntament d’Eivissa en aquest sentit. L’escrit feia esment de la llei de Patrimoni que insta a promoure les polítiques de “retorn a l’illa d’origen dels bens del patrimoni històric que es troben fora de les Balears”.

La documentació que passa a custodiar l’Arxiu eivissenc està relacionada amb la composició de l’himne a Nostra Dona de Santa Maria que va realitzar Samper i que actualment es coneix amb el títol de ‘Set segles fa’.

El primer document és un carta datada el 21 de maig de 1935 en la que Macabich agraeix al compositor la disposició a posar música a l’himne del seté centenari de Nostra Dona Santa Maria d’Eivissa i li prega que la partitura estigui enllestida amb la suficient antelació i que pugui ser cantada per un cor.

El segon, també una carta del 4 de juny de 1935, el canonge i arxiver li agraeix la composició a Samper i li demana si es podrà desplaçar a l’illa amb motiu de les celebracions del mes d’agost.

El tercer document, sense datar, és la lletra de l’himne amb anotacions marginals de Macabich, mentre que el quart, tampoc datat, és una partitura autògrafa de Samper de l’himne del centenari.

El regidor de Cultura, Pep Tur, ha assenyalat que amb aquesta donació es permet continuar coneixent cada vegada amb més profunditat la figura d’Isidor Macabich i agraït a la Conselleria de Cultura del Govern balear la seva predisposició a dipositar aquesta documentació a l’Arxiu Històric de la Ciutat d’Eivissa.

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Fanny Tur, va apuntar que es tractava «d’un fet històric», ja que ha estat  la primera ocasió en la que un fons documental adquirit pel Govern balear és cedit a l’arxiu illenc corresponent.

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *