REDACCIÓ PALMA, 05.12.2017. La Conselleria de Cultura, Participació i Esports presenta el cinquè concert de temporada de l’OSIB amb la direcció de Jordi Benàcer i l’arpista José Antonio Domené
Dijous dia 7 de desembre, a les 20h, l’Orquestra Simfònica Illes Balears torna a delectar al seu públic amb un nou concert de temporada, a l’Auditori de Palma. Una vetllada que promet ser especial, ja que no cada dia es pot gaudir d’un concert per a arpa i orquestra. En aquest cas, el solista que interpretarà “Danses Sacrée et Profane” de C. Debussy i el “Concertino per a arpa i Orquestra” de M. Castelnuovo-Tedesco serà l’arpista solista José Antonio Domené. Un concert que posarà el fermall d’or amb la Simfonia Clàssica i la Simfonia número 9 de Prokófiev sota la direcció del mestre internacional Jordi Bernàcer.
El cinquè concert de temporada començarà amb la Simfonia clàssica de Prokófiev. Obra, composta per quatre moviments, que es caracteritza per ser un dels millors exemples del neoclassicisme del segle XX. A més de tenir una seqüència i estil similar als moviments de les Simfonies de Haydn, cal destacar la seva enginyosa harmonia i brillant escriptura orquestral.
La primera part finalitzarà amb José Antonio Domené interpretant “Danses Sacrée et Profane” de C. Debussy i el “Concertino per arpa i Orquestra” de M. Castelnuovo-Tedesco. El compositor francès creà una obra composta per dues danses amb melodies modals i textures transparents, una devoció per als sentits. Aspectes que també es poden apreciar en el concert per a arpa i orquestra de Castelnuovo-Tedesco, a vegades, amb línies cinematogràfiques.
José Antonio Domené és un dels arpistes espanyols més prominents de la seva generació. Nascut en Alberca de las Torres (Murcia), es graduà al Real Conservatori Superior de Música de Madrid, en la càtedra de Mª Rosa Calvo-Manzano i, posteriorment, en el Royal College of Music de Londres, sota la direcció de Ieuan Jones. Va ser guanyador de el ‘RCM HarpCompetition’ i va obtenir el ‘Artist Diploma’ sota la direcció de Ieuan Jones i Rachel Masters (LondonPhilharmonic Orchestra).
Ha col·laborat amb algunes de les orquestres espanyoles més destacades, com l’Orquestra Simfònica de Castella i Lleó, l’Orquestra Simfònica de Bilbao, l’Orquestra Simfònica de Madrid, l’Orquestra de la Comunitat de Madrid, l’Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia o l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, etc. D’entre les orquestres internacionals amb les quals hi ha col·laborat destaquen: l’Orquestra Filharmònica de Turingia (Alemanya), l’Orquestra Simfònica de Massachusetts (EUA), l’Orquestra del Teatre Regi de Torí (Itàlia),
“Un himne per a la llibertat, la felicitat, un esperit noble”. D’aquesta forma comença la Simfonia número 5 de Prokófiev. Quatre moviments que passen per moments gloriosos, amb danses tradicionals, fins a arribar al clímax somiador i per acabar el cinquè concert de temporada amb una bogeria frenètica.
Jordi Bernàcer, nascut a Alcoi, inicia els seus estudis musicals a l’edat de sis anys, cursant estudis de flauta, direcció de cor i direcció d’orquestra al Conservatori “Joaquín Rodrigo” de València. Assisteix a Viena als cursos internacionals de direcció d’orquestra d’Acél Ervin a la Universität für Musik i es diplomà amb les màximes qualificacions (Auszeichnung) en el “Konservatorium Wien” amb Georg Mark i Reinhard Schwarz. El 1997 obté el Premi en Direcció d’Orquestra del “Verein Wiener Musikseminar”. El 2004 dirigeix en el “Beethoven Workshop” fet per Daniel Barenboim en el Musikverein de Viena. Des de 2015 a 2017 ha estat Resident Conductor de l’Òperam de San Francisco.
Ha estat assistent de Lorin Maazel, que el convidà el 2007 com a director associat al “Castleton Festival” a Virgínia (EUA). Col•laborà així mateix amb Riccardo Chailly, Sir Andrew Davis, Valery Gergiev, Nicola Luisotti, Zubin Mehta i Georges Prêtre, entre d’altres. A Espanya ha dirigit l’Orquestra i Cor Nacionals d’Espanya, Orquestra Simfònica de RTVE, Orquestra de la Comunitat Valenciana, orquestres simfòniques de Madrid, Barcelona, Galícia, Astúries, Bilbao, Euskadi, Navarra, Castella i Lleó, Múrcia, Tenerife, Orquestres de València, Extremadura i Comunitat de Madrid, així com al Teatro Real de Madrid.