Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

Comencen els actes d’inauguració del gran orgue de la parròquia de Santa Creu. 

Orgue Santa Creu
REDACCIÓ PALMA, 07.02.2017. El proper 10 de febrer comencen els actes d'inauguració del gran 
orgue de la parròquia de Santa Creu.

Després d’haver estat sotmès a un procés de remodelació integral per part de l’orguener flamenc Wilfried Praet, l’orgue de la Parròquia de Santa Creu de Palma serà beneït el pròxim 10 de febrer a les 19:45h per part de Mons. Valentí Miserachs, canonge, degà i mestre de capella de la Basílica de Santa Maria la Major de Roma i president emèrit de l’Institut Pontifici de música Sacra. Per tal de mostrar al públic les excel·lents qualitats de l’instrument, s’han programat tres concerts d’inauguració a càrrec de distints organistes de renom internacional. Les dates són les següents:

• 10 de febrer a les 20h (després de la benedicció). Concert a càrrec de Bernard Foccroullé (Bèlgica).
• 17 de febrer a les 19:45h. Concert a càrrec de Bartomeu Manresa (Mallorca), organista de la Parròquia de Santa Creu.
• 24 de febrer a les 19:45h. Concert a càrrec de Ludger Lohmann (Alemanya).

Orgue de Santa Creu vista lateral
Orgue de Santa Creu vista lateral

El procés de renovació de l’instrument s’ha allargat més de 7 anys i ha donat com a fruit un instrument de grans dimensions amb 3 teclats manuals i pedal de 30 notes, 45 registres i un total de 2.625 tubs. Després d’aquesta reforma, l’orgue de Santa Creu, esdevé un instrument amb gran valor dins Mallorca per a la interpretació de la musica d’orgue de J.S.Bach amb la màxima fidelitat històrica, ja que la restauració ha estat feta a l’estil dels grans orgues de la regió alemanya de Turíngia, instruments que conegué Bach i que li inspiraren la seva música.
Els orígens de l’actual orgue de Santa Creu es remunten a l’any 1760, any el el qual fou començat per Damià Caymari i Llull. A l’instrument s’hi han duit a terme diferents reformes al llarg de la seva història per part d’orgueners com Julià Munar (s.XIX) i Gerhard Grenzing (1981). Amb aquesta darrera, a part d’ampliar-lo, s’han recuperat tots els tubs històrics incorporats a l’instrument al llarg de la seva història.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *