Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

El Consell atura la descatalogació de l’avió “Coronado” i activa un pla per possiblitar la recuperació de l’aparell

Convair Coronado
REDACCIÓ PALMA, 28.11.2017. L’avió, únic a tot l’Estat, fa 30 anys que es troba a Son San Joan
des de la fallida de la companyia Spantax. El president, Miquel Ensenyat, s'ha reunit amb 
representants de l'associació Amics de Son Sant Joan, Fundació Aeronàutica Mallorquina i alts 
càrrecs de la base aèria per analitzar i coordinar actuacions en vista al futur davant 
l’avançat estat de degradació de l’aparell.

El Consell de Mallorca pretén  aturar la degradació del mític avió de la companyia Spantax que va fer fallida ara fa 29 anys. L’aparell va ser declarat Be Catalogat l’any 2010 i des de llavors cap administració ha intervingut per aturar la seva progressiva degradació. Ara, a el Consell vol donar una nova empemta al projecte de restauració i recuperació d’una aeronau legendària. En paraules del president Ensenyat “Es tracta de recuperar una part del patrimoni més recent i que ha marcat tota una època”. De fet, el Museu del Transport de Suïssa inclou a la seva col·lecció un aparell idèntic. El de Mallorca és un dels 4 que es conserven a tot el món.

Tot i així l’avió fa tres dècades que es deteriora a la base aèria de son Sant Joan. Precisament, a instàncies de l’Exèrcit de l’Aire es va incoar un expediente per descatalogar l’avió i  així poder ser retirat de les instal·lacions militars. Ara, en canvi, tant l’Exèrcit com el Consell han acostat posicionaments per retirar l’aparell i en compte de ser desballesta , seria restaurat.De moment, AENA qui també s’ha implicat en el projecte podria cedir l’espai que podria albergar l’avió i algunes empreses privades esarien disposades a participar en els costos i tasques de restauració.Amb aquest canvi de rumb i major implicació, el Consell ha decidt liderar la mediacció entre totes les parts implciades per mobilitzar els recursos necessàris que impedeixin la desparició de l’aeronau.

De moment, el president, Miquel Ensenyat, s’ha reunit amb representants de l’associació Amics de Son Sant Joan, Fundació Aeronàutica Mallorquina – entitat que fa pocs anys curiosament, va encapçalar una campanya destinada a desballestar l’avió, amb la pretensió de col·locar una de les seves ales com adorn a una rotonda de Marratxí –   i alts càrrecs de la base aèria per analitzar i coordinar actuacions en vista al futur davant l’avançat estat de degradació de l’aparell. La primera acció passa per moure l’avió. Això evitaria els problemes de seguretat dels quals alerta l’exèrcit. Una vegada sigui traslladat a un lloc addient podrien començar les tasques de rehabilitació.

L’aeronau Convair CV990 Coronado EC-BZO és  d’un dels últims quatre Coronado que queden d’una peça al món i l’únic que hi ha a Espanya (hi ha un altre a Suïssa i dos en Mojave, Califòrnia). La recordada companyia xàrter espanyola Spantax que va fer fallida en 1988 i va ser el major operador de la història d’aquest aparell, arribant a tenir 14 unitats. Després del seu cessament d’operacions 11 unitats van quedar aparcades en l’aeroport civil de Palma i desballestades els anys següents, mentre que l’aeronau  que ara es vol conservar va quedar estacionada en zona militar ja que Spantax tenia el seu hangar de manteniment dins de la zona militar de la Base Aèria de Son Sant Joan. Això va perpetre que ningú la reclamès.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *