Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

El Consell crearà i gestionarà el Museu Marítim de Mallorca.

REDACCIÓ PALMA, 09.11.2017. Des de la desaparició del Museu Marítim de Balears (1972) no ha 
existit cap entitat museística o similar que s'hagi fet càrrec d'aquesta responsabilitat. 

El Ple del Consell ha aprovat avui la creació d’un consorci que, liderat per la institució insular, i amb el suport del GOIB, permetrà la creació d’un Museu Marítim que no serà un centre museístic a l’ús. En aquest sentit el president Miquel Ensenyat ha explicat que la voluntat és que hi hagi diversos centres que mostrin les diferents vessants del patrimoni marítim. “Aquesta diversificació passa per la descentralització física del projecte”.

En aquest sentit, a curt termini les accions previstes són ubicar un espai de referència a Ses Voltes. Aquesta seu es complementarà amb el llac del parc de la Mar que serà un museu a l’aire lliure.  En una segona fase s’ampliarà la xarxa amb diferents espais ubicats al port del Palma. “El projecte, vol implicar el conjunt de la societat mallorquina i per això preveu la signatura de convenis amb diferents ajuntaments per incorporar altres centres que podrien ubicar-se a fars, drassanes o varadors” ha explicat Ensenyat.

Mapa itinerari dels correus marítims a les Illes
Mapa itinerari dels correus marítims a les Illes

Durant el ple que ha donat llum verd al projecte, Miquel Ensenyat ha explicat que la creació del consorci és fonamental. “Sense una entitat que pugui canalitzar les ajudes i dirigir el projecte és impossible fer-lo realitat. És la gran diferència amb els intents anterior. Ara es disposarà d’un organisme amb entitat jurídica. Una eina més àgil i clarament més eficient que el conveni entre institucions”.

El Museu comença amb una aportació de 250.000 euros que el Consell de Mallorca contempla al pressupost de 2018. El GOIB aportarà 75.000 euros. A més de la cessió de l’espai de Ses Voltes l’Ajuntament de Palma està pendent d’una aportació econòmica. D’igual manera, l’autoritat portuària ha mostrat el seu interès en col·laborar cedint espais i recursos econòmics. Amb aquest pressupost , el consorci podria ser operatiu a principis de 2018 i a finals d’aquest mateix any, el Museu seria una realitat.

D’acord amb les explicacions del president, el Museu Marítim també s’ha concebut com una eina dinamitzadora de l’economia i la creació de llocs de feina. De fet, per la restauració i recuperació de les peces s’implicarà l’Escola de Mestres d’Aixa del Consell.  Es recuperarà el sentit inicial d’aquesta escola.

Els objectius bàsics del consorci seran investigar, conservar, recuperar i difondre el patrimoni marítim i portuari de Mallorca, així com el llegat històric que suposen totes les activitats relacionades amb la mar i els ports, i estimular i fomentar els treballs que tractin sobre aquests.

El consorci també tindrà com a objectiu impulsar la coordinació de les inversions que projectin les diferents administracions públiques per dur a terme les obres, els serveis i les instal·lacions que puguin incidir en la conservació i del patrimoni marítim de Mallorca i en la qualitat de vida i de futur de les persones que es dediquen a la mar. Al mateix temps s’impulsaran iniciatives per promoure la innovació i la recerca que tinguin una incidència positiva en els valors que fonamenta la cultural marítima.

La nova entitat també s’encarregarà de fomentar i promoure exposicions, estudis i investigacions que contribueixin al coneixement de la història i de la situació actual dels diferents sectors marítims, portuaris i de senyalització marítima. Entre les seves finalitats també figura difondre i promoure la cultura marítima per mitjà d’exposicions, d’investigacions i de programes diversos.

 

Quadre de correus marítims de les Balears
Quadre de correus marítims de les Balears

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *