Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

El Consell de Mallorca avança al gener la convocatòria de set subvencions per a inversions i projectes culturals del 2018

REDACCIÓ PALMA, 04.01.2018. El vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i 
Esports, Francesc Miralles, ha donat compte aquest migdia de la publicació en el BOIB, aquest 
dijous 4 de gener, de set convocatòries d’ajuts per aquest 2018 destinades a impulsar 
inversions i projectes dins el món cultural a través dels ajuntaments, empreses i 
professionals, associacions i universitats. En total, les diferents línies sumen 1,6 milions 
d’euros. Miralles ha destacat l’esforç fet a nivell de gestió per avançar les convocatòries a 
principi d’any amb l’objectiu de donar majors garanties al teixit cultural per emprendre nous 
projectes.

El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca ha obert a principi d’aquest 2018 la majoria de convocatòries destinades al món cultural. El Butlletí Oficial de les Illes Balears publica avui, dijous 4 de gener, set convocatòries d’un total de deu que gestiona actualment l’àrea de Cultura. És el resultat de l’esforç de gestió dut a terme des de la Direcció Insular de Cultura i els serveis jurídics i administratius del Departament, una infraestructura a la qual s’ha incorporat a final de 2017 la intervenció delegada.

“L’objectiu d’aquest 2018 no era tant posar més doblers com millorar la gestió d’aquestes convocatòries”, ha explicat el vicepresident Francesc Miralles, “fer arribar els doblers en les millors condicions possibles als diferents col·lectius als quals van destinades i una part fonamental era que les convocatòries sortissin a principi d’any. Això permet que els interessats presentin els seus projectes dins aquest mes de gener i que al febrer-març es puguin resoldre i tothom sàpiga quins projectes podrà desenvolupar durant l’any 2018. Optimitzam la gestió i això anirà en benefici de tothom”. Miralles ha recordat que fins ara “teníem una dinàmica que provocava que els beneficiaris de les ajudes havien d’assumir a priori el risc de dur a terme els projectes sense saber amb quina ajuda podrien comptar de la institució. Ara farem possible que abans de començar puguin tenir la certesa de si tenen o no ajuda i en quina quantia”.

Una part important dels recursos es destinen als ajuntaments, com és el cas del “Fons municipal d’inversions per a equipaments culturals i per a les festes declarades d’interès cultural”, dotat amb 300.000 euros i que permet dur a terme projectes d’inversió en biblioteques, arxius, museus, teatres, auditoris, sales d’exposicions i centres culturals. Els ajuntaments també podran presentar projectes al “Fons d’activitats culturals”, que disposa d’un pressupost de 450.000 euros per desenvolupar projectes culturals; editar llibres, fonogrames o audiovisuals; així com organitzar fires, mostres, certàmens i festivals d’arts escèniques.

Els professionals i empreses que treballen en l’àmbit cultural també podran accedir a tres línies d’ajuts concretes. La més quantiosa, amb 200.000 € de pressupost, és la convocatòria d’ajuts a la realització de projectes cinematogràfics o audiovisuals i a la organització de festivals, mostres i cicles de cinema. Una convocatòria que destina la major part de recursos -65%- a donar suport a la producció de documentals. Els professionals del món de la música també tenen la possibilitat d’acollir-se al “Fons d’activitats musicals 2018” del Consell de Mallorca que, amb 140.000 € de dotació econòmica, té com a objectiu impulsar la realització de concerts, festivals i fires a Mallorca. La tercera convocatòria destinada al món professional és la del “Fons de creació i producció d’arts plàstiques i visuals 2018”, que posa 60.000 € a disposició de projectes de les galeries d’art i consolida la línia creada el 2017 destinada a projectes d’artistes individuals -60.000€-.

Una altra línia que ha obert la seva convocatòria aquest dijous és la del “Fons per a les activitats culturals” que duen a terme associacions o organitzacions sense ànim de lucre. Per aquest 2018, aquestes entitats disposen de 310.000 € per dur endavant projectes culturals; editar llibres, fonogrames i audiovisuals; projectes d’arts escèniques de caràcter no professional; festivals, fires, mostres o certàmens d’arts escèniques de caràcter professional, així com festivals de música –essent aquesta darrera activitat, la que disposa de major dotació econòmica: 110.000 €-.

La darrera de les convocatòries publicades avui en el BOIB és el “Fons de cooperació cultural universitària 2018”, creat l’any 2017 i que manté un pressupost de 80.000 € destinats a projectes de dinamització cultural destinats al públic en general i a la comunitat universitària en particular.

En total, les 7 convocatòries publicades sumen un pressupost de 1,6 milions d’euros i les sol·licituds es poden presentar fins al pròxim 25 de gener. Per a més informació, els interessats es poden adreçar al telèfon 971 21 95 87 o fer arribar la seva petició al correu sjacultura@conselldemallorca.netAdjuntam els BOIB corresponents a cada línia d’ajuts.

Aquesta millora en la gestió de les convocatòries de subvencions de Cultura se suma, en paraules de Miralles, a la feina de reorganització feta durant 2017 de les diferents línies d’ajuts i dels dos circuits culturals del Consell de Mallorca: Cultura en Xarxa i Caem –Circuits d’Arts Escèniques de Mallorca-. “Canvis que han permès garantir la programació cultural als municipis al llarg de tot l’any. I que venen a reafirmar la voluntat del Consell de ser una institució col·laboradora amb els ajuntaments de Mallorca, d’ajudar a aquells que tenen menys capacitat d’invertir en dotació d’equipaments per a infraestructures culturals o en programació cultural. Una aposta municipalista que ha d’assegurar una major equitat entre els ciutadans de la nostra illa a l’hora d’accedir a la cultura”.

Entre les tres convocatòries que resten per publicar aquest 2018 de l’àrea de Cultura hi ha el “Fons de creació i producció d’arts escèniques”, dotada amb 300.000 €, i dues de nova creació: una línia d’ajuts destinada a l’organització d’arxius municipals i privats -350.000 €- i una altra per a espais de creació cultural de gestió privada -100.000 €-. Està previst que es convoquin dins el mes de febrer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *