Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

El Consell manté la catalogació de l’avió “Coronado” i posarà en marxa un pla per possibilitar la recuperació de l’aparell .

Convair Coronado
REDACCIÓ PALMA, 27.03.2018. L’avió, únic a tot l’Estat, fa 30 anys que es troba a Son Sant 
Joan des de la fallida de la companyia Spantax. Ara s’estudien diferents alternatives per 
traslladar-lo. 

La Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca ha aprovat avui matí mantenir la declaració com a Bé Catalogat de l’aeronau CV-900 30-05. El mític avió de la companyia Spantax que va fer fallida ara fa 29 anys va obtenir aquesta condició l’any 2010 i des de llavors cap administració ha intervingut per aturar la seva progressiva degradació. Amb la decisió presa avui, el Consell vol donar una nova empenta al projecte de restauració i recuperació d’una aeronau llegendària. En paraules del president Ensenyat “Es tracta de recuperar una part del patrimoni més recent i que ha marcat tota una època”. De fet, el Museu del Transport de Suïssa inclou a la seva col·lecció un aparell idèntic. El de Mallorca és un dels 4 que es conserven a tot el món.

Tot i així l’avió fa tres dècades que es deteriora a la base aèria de son Sant Joan. Precisament, a instàncies de l’Exèrcit de l’Aire es va incoar un expediente per descatalogar l’avió i així poder ser retirat de les instal·lacions militars. Ara, en canvi, tant l’Exèrcit com el Consell han acostat posicionaments per retirar l’aparell i en compte de ser desballestat, serà restaurat. De moment, AENA qui també s’ha implicat en el projecte podria cedir l’espai que podria albergar l’avió i algunes empreses privades estarien disposades a participar en els costos i tasques de restauració. Amb aquest canvi de rumb i major implicació, el Consell ha decidit liderar la mediació entre totes les parts implicades per mobilitzar els recursos necessaris que impedeixin la desaparició de l’aeronau.

De moment, el president, Miquel Ensenyat, ha mantingut diferents reunions amb representants de l’associació Amics de Son Sant Joan, Fundació Aeronàutica Mallorquina i alts càrrecs de la base aèria per analitzar i coordinar actuacions en vista al futur davant l’avançat estat de degradació de l’aparell. La primera acció passa per moure l’avió. Això evitaria els problemes de seguretat dels quals alerta l’exèrcit. Una vegada sigui traslladat a un lloc adient podrien començar les tasques de rehabilitació.

Interior d'un Coronado de la companyia Spantax
Interior d’un Coronado de la companyia Spantax

L’aeronau Convair CV990 Coronado EC-BZO és d’un dels últims quatre Coronado que queden d’una peça al món i l’únic que hi ha a Espanya (hi ha un altre a Suïssa i dos en Mojave, Califòrnia). La recordada companyia xàrter espanyola Spantax que va fer fallida en 1988 i va ser el major operador de la història d’aquest aparell, arribant a tenir 14 unitats. Després del seu cessament d’operacions 11 unitats van quedar aparcades en l’aeroport civil de Palma i desballestades els anys següents, mentre que l’aeronau que ara es vol conservar va quedar estacionada en zona militar, ja que Spantax tenia el seu hangar de manteniment dins de la zona militar de la Base Aèria de Son Sant Joan. Això va permetre que ningú la reclamàs.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *