Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

El Consell presenta el projecte de reforma i creació de la Casa Blai Bonet

REDACCIÓ PALMA, 16.06.2017. El vicepresident primer, Francesc Miralles, ha anunciat l’arrencada del projecte 
que culminarà amb la creació de la Casa Blai Bonet, Centre de Poesia Contemporània, a la casa natal del poeta 
a Santanyí. El Consell hi destinarà 1,5 milions d’euros de recursos propis. Està previst que les obres comencin
a principi de 2018 per convertir la casa natal del poeta en un punt de referència en la divulgació poètica a 
Mallorca, gestionat per la Fundació Casa Museu.

“Feim realitat un compromís amb la cultura d’aquesta terra”, ha explicat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, durant la presentació del projecte. “La Casa Blai Bonet serà una infraestructura cultural de referència. Aquesta institució demostra així la iniciativa, l’aposta per un lideratge cultural a través de la paraula dita i per estendre la cultura des del sud de Mallorca a la resta del món”. Miralles ha destacat que el Consell disposa en aquests moments del finançament necessari per abordar la creació de la Casa Blai Bonet gràcies “a una gestió econòmica i financera eficient de la institució, que ha permès reunir recursos propis per impulsar la nostra cultura i el nostre patrimoni”.

El Centre de Poesia Contemporània serà una peça clau de la xarxa literària de Mallorca que impulsa la Fundació Casa Museu i s’ubicarà en la casa natal de Blai Bonet a Santanyí, propietat del Consell de Mallorca des de l’any 2002. Un espai que es reformarà a partir del projecte guanyador del concurs que es va convocar l’any 2009, el projecte RAOR de l’arquitecte Biel Arbona.

El projecte abarca diferents dimensions, com ha explicat la directora de la Fundació Casa Museu, Carme Castells: la Casa Blai Bonet, com a espai destinat a donar a conèixer l’autor i la seva obra, forma part d’un concepte més ampli de Centre de Poesia on tenen cabuda un espai d’arxiu i bibioteca especialitzat perquè pugui acollir diferents llegats poètics, un centre d’activitats –on dur a terme conferències, jornades…-, un espai de trobada i de divulgació poètica, així com un refugi poètic per a creadors, traductors o investigadors que hi vulguin fer petites estades –amb dues cambres a la segona planta de l’edifici-.

Està previst que, després de la revisió del projecte d’obres i la sol·licitut de lllicència, l’execució de les obres comencin a principi de 2018, any en què també s’iniciarà el projecte museogràfic. El pressupost total de la creació del centre suma 1,5 milions d’euros, en tres anualitats.

Per a Biel Arbona, el projecte de reforma i creació del Centre de Poesia Contemporània té molt en compte els materials i l’entorn en què s’ubica, així com l’univers literari de Blai Bonet. “El material per excel·lència en aquesta zona és la pedra de Santanyí, que crea textures molt característiques”, explica Arbona, “les pedreres són una font d’inspiració del projecte, que miren cap a la mar però també cap a la terra, i entorn a les quals es creen una sèrie de relacions espaials màgiques. Parlam d’un edifici on predomini allò massís sobre el buit, un edifici simbòlic, singular i icònic basat en el seu ús cultural”.

La Fundació Casa Museu del Departament de Cultura del Consell de Mallorca gestiona el llegat de Blai Bonet des de l’any 2013 i des de llavors disposa també d’un espai a la Casa de Cultura de l’Ajuntament de Santanyí des d’on es treballa en l’estudi d’aquest llegat i també en la proposta i divulgació d’activitats entorn a l’obra del poeta santanyiner i el món de la poesia.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *