Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

El Consell recupera el suport institucional a la biblioteca del monestir de la Real perquè pugui reobrir al públic

REDACCIÓ PALMA, 19.06.2018. El vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc 
Miralles ha visitat aquest migdia la Biblioteca Balear, ubicada dins el monestir de la Real de Palma, 
acompanyat del prior del monestir, Josep Amengual. Miralles ha informat al prior de l’acord assolit en el 
darrer Ple del Consell de Mallorca, que permetrà destinar 15.000 euros per al funcionament i manteniment de les
instal·lacions de la Biblioteca Balear, així com la renovació d’equipament i restauració de llibres.

El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports recupera el suport institucional a una de les biblioteques més emblemàtiques de Mallorca: la Biblioteca Balear, ubicada al monestir de la Real. I ho farà a través d’un conveni que atorgarà 15.000 euros a la Congregació dels Missioners dels Sagrats Cors. Una subvenció que es destinarà d’una banda -5.000 euros- a donar suport a les despeses corrents per al bon funcionament i manteniment de les instal·lacions de la Biblioteca Balear. Els 10.000 euros restants es destinaran a la substitució d’equipament informàtic de treball i consulta, l’adquisició de llibres i publicacions periòdiques, enquadernació de revistes i restauració de llibres.

El Consell de Mallorca recupera així el suport institucional a la biblioteca del monestir de la Real, que a causa de la seva importància social i cultural ja havia rebut subvencions de la institució entre els anys 2.000 fins l’any 2011.

El vicepresident primer, Francesc Miralles, ha explicat com en el darrer Ple del Consell de Mallorca es va aprovar habilitar una partida pressupostària de 15.000 euros per contribuir a la conservació d’aquesta biblioteca i també a la seva obertura al públic. “Volem garantir la viabilitat, obertura i funcionament d’aquesta biblioteca perquè és única. La Biblioteca Balear de la Real ha de formar part de la Xarxa de Biblioteques públiques de Mallorca, fet que serà possible gràcies al nou Reglament de Biblioteques que aprovarem en el Consell i que farà possible que aquesta xarxa no només estigui formada per les biblioteques dels ajuntaments i del Consell sinó que també biblioteques privades d’interès públic en puguin formar part”.

Per al pare Amengual “l’objectiu és que hi hagi un servei obert al públic d’aquesta biblioteca. I ara reprenem el conveni que havíem tingut amb el Consell de Mallorca que ho farà possible. És una biblioteca que té un sentit de país pel fet que recull història, documentacions antigues i una bibliografia de tot el que es refereix a literatura, història, economia, propietats de Mallorca, que val la pena que es pugui consultar”.

Fruit d’aquest conveni entre el Consell i la Congregació dels Missioners dels Sagrats Cors està previst que la Biblioteca Balear torni a obrir les portes al públic aquest 2018 en horari habitual, fet que farà possible que estudiants, investigadors i persones interessades en els seus fons puguin consultar-los. La Biblioteca Balear està tancada al públic des de juliol de l’any passat.

La Biblioteca Balear

La Biblioteca Balear està integrada per un important fons bibliogràfic especialitzat en temes balears per a ús i benefici dels ciutadans. Va ser fundada l’any 1933 pel pare Gaspar Munar amb l’objectiu de recuperar la biblioteca lul·liana que hi va haver al monestir de la Real abans que la desamortització de Mendizábal, al segle XIX, provocàs la seva desaparició.

Avui en dia, la biblioteca està formada per dues seccions:

  • la Biblioteca Balear, pròpiament dita, que acull un conjunt format per més de 14.000 monografies de temàtica balear, entre les quals destaca la primera edició en alemany del Die Balearen de l’Arxiduc Lluís Salvador (1869-1891). També inclou una col·lecció de 400 manuscrits, entre els quals destaquen el Llibre del Consolat de Mar (1385) i les Constitucions del Monestir de Santa Margalida (1320). La riquesa d’aquesta biblioteca es completa amb un fons antic documental –obres impreses abans de 1.800- format per 1.300 volums, entre els quals destaquen els dotze incunables –obres impreses entre 1450 i 1499-, així com una col·lecció d’obres de Ramon Llull des del segle XVI fins al XVIII.
  • La Biblioteca Moragues Monlau, formada per una col·lecció bibliogràfica de 5.000 volums especialitzada en temes de medicina, botànica mèdica, higiene i filosofia. Una biblioteca que va pertànyer al polifacètic humanista Pere Felip Monlau (1808-1874) que va destacar com a científic, metge i higienista així com crític literari i diplomàtic.

La Biblioteca Balear té com a objectius posar a l’abast del públic en general i dels investigadors, en particular, aquesta important col·lecció documental.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *