PERE GOMILA, QUADERNS DEL TURÓ, 12.07.2018. Diu Jordi Marrugat a l’assaig Escriure la vida i la mort que «la poesia és un consol per la condició humana perquè és prova i presència d’un món millor: una experiència en tot contraposada a les que ens imposen el materialisme i els poders mundans com a fragmentadors del món i les consciències: una oda infinita que dicta en la llengua la vida de més enllà d’aquesta per tal de fer-se present a la consciència humana».
Per altra part, la poesia en ésser creadora d’un llenguatge autèntic, vital, rebel i lliure es constitueix en un mur contra el qual es desfan les manipulacions, les falsedats, els tòpics i els estereotips del discurs promogut per aquells que intenten imposar la seva veritat, exercir el seu domini a través de l’ús interessat i pervers de la llengua. La poesia és sempre alliberadora, (re-)instauradora d’un àmbit de llibertat. I encara més en temps de misèria i d’indigències.
I si la poesia és alliberadora, el lema de la llibertat triat enguany en la XIII edició d’Illanvers és una tautologia. Però és que avui, davant la revifalla de l’autoritarisme, l’aplicació de lleis mordassa, la reculada de drets fonamentals, torna a ser necessari reivindicar la llibertat, un bé que tan sovint és qüestionat pels poders establerts. Poesia, art i música són llenguatges alliberadors que ajuden a crear un món millor i més solidari, llenguatges que pouen en la humanitat més fonda, en l’autenticitat. Que s’interroguen constantment sobre les qüestions que afecten la vida de les persones, que són profundament vitals ja parlin de la vida o bé de la mort, de la joia o del dolor. I a Illanvers s’uneixen aquests llenguatges en una expressió única, en una sola veu creadora.
Com sempre, l’edició d’enguany d’Illanvers presenta una gran diversitat en el temes i les estètiques en la veu dels 7 poetes que ens acompanyaran en el recital. Josep Masanés, Iosune Arriarán, Jordi Roig, Xisca Morro, Joan F. López Casasnovas, Maria Antònia Massanet i Àngel Terrón ens oferiran els seus poemes en dos llocs ja de per si amb un gran atractiu: els jardins de Sant Patrici de Ferreries i el Fort Malborough des Castell, sempre seguint la voluntat de fer itinerant el festival a les diferents poblacions de l’illa. Zulema Bagur, autora de la pintura que figura en el cartell i la coberta del Xibau d’Illanvers, així com de les il·lustracions interiors del llibre, crearà una obra en directe durant el temps que duri el recital i el guitarrista Toni Camps hi posarà la part musical. La cita és el 3 i 4 d’agost, respectivament, a les 21.30.
També, com s’ha fet habitual des del inicis d’Illanvers, el públic assistent podrà adquirir el Quadern Xibau editat per l’IME que inclou tots els poemes del recital a preu de cost. És important disposar del llibre, ja que així després, a casa, es poden llegir en calma els poemes escoltats, gaudir-ne d’una manera més plena i captar-ne tota la riquesa amb més intensitat. La poesia demana ser rellegida i aquest volum permet que els versos que s’han escoltat de viva veu continuïn interpel·lant-nos en cada nova lectura. Enguany l’edició del llibre ha estat possible gràcies al patrocini de Hauser & Wirth, a qui hem d’agrair aquesta col·laboració amb Illanvers i la seva implicació en la cultura i l’art de Menorca.
Per tancar el recital, recordarem l’obra de la poeta Montserrat Abelló i Soler (Tarragona, 1918-Barcelona, 2014) de qui commemoram el centenari del naixement. Abelló és considerada una autora fonamental de la poesia catalana de la segona mitat del segle XX, així com per les excel·lents traduccions que va realitzar. Per recitar els seus poemes tindrem el luxe de comptar amb la magnífica actriu, ben coneguda a Menorca, Clara del Ruste. Tot un programa per gaudir, una vegada més, de la poesia, la música i la pintura d’Illanvers.
L’illa inaudita (Diari Menorca, 24-07-2018)