Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

Avui a Can Gelabert inaugurades les exposicions de Pep Tur “Apunts Urbans” i “Diàlegs i evolucions” de Miquel Segura, Vicenç Torres i Àngel San Martín.

REDACCIÓ PALMA; 09.11.2019. Avui dissabte a les 12 hores s’han inaugurat al Casal de Cultura Can Gelabert de Binissalem les exposicions 
“Diàlegs i evolucions”, de Miquel Segura, Àngel San Martín i Vicenç Torres i “Apunts urbans”, de Pep Tur. La inauguració ha comptat amb 
l’actuació del grup eivissenc Soul Jazz Explosion, gràcies al programa Talentib (Institut d’Estudis Baleàrics, Conselleria de Presidència, 
Cultura, Participació i Esports). Les exposicions, que compten amb el suport de la Fundació Baleària, es podran visitar fins dia 7 de desembre, 
de dilluns a divendres de 15:30 a 21 hores i dissabtes de 10 a 13 hores.

 

Apunts urbans

L’entorn urbà sempre ha estat un dels principals catalitzadors per a l’obra de Pep Tur (Sant Antoni de Portmany, Eivissa, 1970). Des d’unes inicials sèries de dibuixos centrades en el metro de Barcelona, la ciutat ha esdevingut un entorn natural per a la seva tasca.

Aquests ‘Apunts urbans’ són una passa més en aquest camí, però, al mateix temps, una nova manera d’aproximació. Tota la sèrie està concebuda com a una llibreta d’apunts. Fotografies fetes amb un dispositiu mòbil i editades directament amb ell per a ser impreses finalment sobre paper de quadern, el suport indicat per a aquest concepte d’apunt. Tur ens aproxima als detalls de la ciutat, de moltes ciutats diferents, convertint-les, al mateix temps, en la mateixa. Racons, cantonades, voreres, tapes de clavegueram…, buscant la composició estètica on potser no es pensa que hi pugui ser.

Acompanyen a aquest quadern de notes una sèrie de dibuixos sobre paper ceba nascuts directament de l’experiència fotogràfica i un grup de fotografies també sobre paper ceba que els hi donen el contrapunt conceptual.

Pep Tur ha protagonitzat, com a fotògraf i pintor, diverses exposicions individuals i col·lectives a Eivissa, Palma, Formentera, Barcelona o Milà, entre d’altres indrets. És autor del llibre de fotografia ‘Ibiza, Ibiza’ junt al poeta Julio Herranz (Ses Salines Edicions, 2006) i dels poemaris ‘Retalls en Fa Menor’ (1995) i ‘L’univers de la tempesta’ (2017), aquest acompanyat també d’una sèrie fotogràfica. Des del 2015 és regidor de Cultura i Patrimoni de la ciutat d’Eivissa.

Diàlegs i Evolucions

Després d’anys d’amistat, el temps i la casualitat han fet que Miquel Segura, Àngel San Martín i Vicenç Torres comparteixin espai (Sala del Directori i Sala Imperial) amb una exposició procedent del centre expositiu Can Jeroni (Eivissa) plantejada al voltant del diàleg entre les seves obres.

És aquesta una bona ocasió per a contemplar l’ara creatiu de tres artistes amb molts anys de recorregut, San Martín i Torres des dels anys setanta (participant de manera activa del que s’ha anomenat la Nova plàstica mallorquina) i Segura des dels anys vuitanta, amb infinitat d’exposicions individuals i col·lectives dins i fora de la nostra illa. Una exposició on es posa en valor l’ofici (és a dir, moltíssimes hores d’estudi, de treball i recerca constants) i la creació artística com a carrera de fons on encara queda molt camí per fer.