REDACCIÓ PALMA, 07.02.2018. El vicepresident primer, Francesc Miralles, i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, han visitat avui matí la primera de les quatre torres que formen part del programa per a la restauració de les torres del sistema costaner de defensa de Mallorca: la torre de Cala Pi, a Llucmajor. Després d’aquesta edificació, les restauracions s’estendran a la torre Major d’Alcúdia, la torre des Verger, a Banyalbufar, i la torre de Sa Mola, a Andratx. El projecte disposa d’un pressupost de 500.000 euros, a través del qual el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports aporta tant el personal tècnic per elaborar el projecte de restauració com la mà d’obra per executar-lo.
Ubicada a la Punta de Cala Pi, al terme municipal de Llucmajor, la torre de Cala Pi és una construcció de final del segle XV i principi del segle XVI, que en general es troba en bon estat de conservació. L’edificació ha de menester reparacions al paviment i al sòcol de la coberta, una intervenció a l’ampit de l’escala d’accés, la recuperació del revestiment de les parets de la cambra inferior, i també segellar les esquerdes de la façana i col·locar pedres en alguns punts del mur exterior, que presenta buits.
Aquest és el diagnòstic que fa el Projecte de Condicionament de la Torre de Cala Pi, que ha elaborat aquests darrers mesos un equip multidisciplinar del Servei de Patrimoni del Consell de Mallorca –una historiadora de l’art, una arqueòloga, una restauradora, a més de l’equip de direcció de l’obra, format per dos arquitectes i un arquitecte tècnic-.
Una vegada analitzat l’estat actual, ara toca executar les obres de millora. Els preparatius ja estan en marxa: membres de la brigada de Patrimoni del Consell, amb el reforç de personal que prové del programa “Visibles” del SOIB, instal·len aquests dies les bastides per iniciar les obres, netegen i recullen pedres de l’entorn que serviran per omplir els buits existents a l’estructura.
L’objectiu és garantir la conservació del monument i evitar que l’aigua faci malbé l’estructura i penetri a través de la coberta i algunes de les deficiències que hi ha en els murs.
Després del projecte de restauració de la torre de Cala Pi, s’intervendrà a la torre Major d’Alcúdia, de la qual actualment s’està redactant el projecte d’execució. A continuació, serà el torn de la torre des Verger-Talaia de ses Ànimes, a Banyalbufar, i la torre de Sa Mola, a Andratx. Són les quatre edificacions que es beneficiaran del primer Programa plurianual d’ajuts per a la restauració de les torres del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta de Mallorca (2017-2020), que el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell va obrir l’abril de l’any passat adreçat als propietaris, públics o privats, de torres de Mallorca.
Aquest programa permetrà “recuperar aquest patrimoni per posar-lo a l’abast de la ciutadania”, ha explicat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, “invertim doblers en col·laboració amb la propietat privada per fer possible la conservació d’aquest sistema de defensa costaner, un projecte pendent des de fa molts anys per evitar que avanci encara més el seu estat de deteriorament”.
Règim de visites, una vegada restaurada
El projecte de restauració de cada una d’aquestes torres va acompanyat d’un conveni entre el Consell de Mallorca i el propietari de l’edificació. En aquest conveni es detallen aspectes com l’obligatorietat de la propietat de fer-se càrrec de les despeses de materials, transport i també d’obtenir les llicències i els permisos necessaris per dur a terme el procés de restauració del monument.
També, s’estableix el règim de visites una vegada restaurada la torre: al tractar-se d’un Bé d’Interès Cultural (BIC), la propietat està obligada a permetre visites públiques i gratuïtes almenys 4 dies al mes, en dies i hores prèviament assenyalats.
El document inclou l’obligatorietat de la propietat de mantenir en bon estat l’element restaurat –i permetre al personal del Consell les visites d’inspecció corresponents durant els vint anys següents a la restauració -, així com no realitzar intervencions que no pertoquin en l’element restaurat ni alterar-ne l’ús tradicional.
Per part seva, el Consell de Mallorca assumeix el compromís de redactar el projecte d’execució de l’obra; assumir la direcció i l’execució de l’obra; respectar el règim de visites establert i gestionar i organitzar aquestes visites públiques i gratuïtes a la torre o delegar-ho en un altre organisme.
El programa de rehabilitació de torres
Del conjunt de torres dels segles XVI i XVII, que es consideren coetànies a l’època de Joan Binimelis, el programa de restauració de torres de defensa que ha posat en marxa el Consell de Mallorca es dirigeix a aquelles que són susceptibles de restauració pel fet de presentar un estat de deteriorament notable però que no suposa perill de col·lapse estructural i també aquelles que precisen una restauració urgent pel fet que el seu estat de deteriorament ja és pròxim al col·lapse estructural.
En canvi, no s’inclouen les torres que presentin un estat ruïnós o que el seu grau de deteriorament impossibiliti una restauració fidedigna a l’estat original. Tampoc s’hi poden acollir aquelles torres que hagin sofert intervencions no adients irreparables i que hagin perdut, en conseqüència, el seu interès històric.
A la visita duta a terme aquest matí a la torre de Cala Pi han assistit el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles; la directora insular de Patrimoni, Kika Coll; el primer tinent de batle de l’Ajuntament de Llucmajor, Jaume Tomàs; el director del SOIB, Pere Torrens; el secretari tècnic del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell, Francesc Ramis; l’arquitecte del Servei de Patrimoni del Consell, Carles Moranta, així com els integrants de la brigada de Patrimoni, formada per treballadors procedents del programa “Visibles” del SOIB, que té com a objectiu millorar l’ocupabilitat de les persones treballadores desocupades de més edat.