Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

La Conselleria de Cultura llança nou certàmens d’Art Jove 2018 en els seus 20 anys 

REDACCIÓ PALMA, 13.04.2018. Recupera certàmens com Poesia i Prosa Poètica, dedicat a Manel 
Marí, i Disseny d'interiors, impulsa el de Fotografia i la resta són biennals: Creació 
Teatral Jove, Solistes i Creació Musical Jove, Curtmetratges, Disseny Gràfic i Relat.

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha presentat aquest divendres en el pati de Ca n’Oleo (la seva nova seu, a Palma) la convocatòria d’enguany del programa cultural Art Jove que impulsa l’Institut Balear de la Joventut (IBJove), enguany sota l’eslògan Art en perspectiva, la seva nova línia gràfica que han dissenyat Gaston Muñiz i José Antonio Thomàs, guanyadors del segon premi de la passada edició.

La consellera de Cultura Participació i Esports, Fanny Tur, ha presentat, acompanyada del director d’IBJove, Joan Ferrà, les noves bases del programa cultural Art Jove, en un acte de presentació que ha consistit en un vermut durant l’actuació del grup Psaiko Quartet, guanyador del certamen de grups de cambra ‘Art Jove 2017.

A l’edició del 2018 es convoquen un total de 9 certàmens. La dotació en premis és de 42.500 € i el pressupost total del programa cultural Art Jove per enguany és de 110.000 €, un 10% superior al 2017.

El període d’inscripció va començar el dilluns 9 d’abril i finalitza el 13 de maig per a les tres modalitats en què no cal presentar cap treball, projecte o obra, és a dir: Creació Teatral Jove, Solistes i Creació Musical Jove. A les altres modalitats (Fotografia, Curtmetratges, Disseny Gràfic, Disseny d’Interiors, Poesia i Prosa Poètica Manel Marí i Relat) els participants tenen temps fins al 13 de juny.

Novetats
La gran novetat en els 20 anys d’existència d’Art Jove és celebrar la gran majoria de finals de totes les modalitats convocades en un espai únic de Palma, Ca n’Oleo, la seu de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, i durant un període molt curt de dos mesos. Els avantatges d’aquesta novetat són les següents:

  • Maximització de recursos tècnics i econòmics
  • Identificació dels joves artistes i del públic en general de les activitats del programa durant una època determinada i un espai concret.
  • Major impacte i de concentració als mitjans de comunicació.

Totes les semifinals, proves de selecció prèvia i moltes de les actuacions derivades del pagament dels premis se celebraran a Menorca, Eivissa i Formentera i a la part Forana de Mallorca.

Així, durant els mesos d’octubre i novembre, cada setmana se celebrarà una final fins a la primera setmana de desembre en què es farà l’acte de cloenda on es donaran a conèixer tots els guanyadors de cada categoria.

Si aquesta fórmula tingués bona acollida entre els joves participants es podria aplicar cada any en una illa diferent.

Entre les principals novetats d’aquesta convocatòria, cal destacar que també s’han incrementat les dotacions destinades a desplaçaments (de 12.000 a 20.000 €) per tal de potenciar i aprofundir en l’objectiu de descentralització de les activitats del programa cultural, així com els pagaments dels bolos als participants guanyadors i finalistes (de 100 a 125 €).

Totes les modalitats convocades són biennals amb l’excepció del de Fotografia ja que es vol consolidar aquest certamen que és nou des de l’any 2017; i a més respon a la col·laboració entre dues direccions generals de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports: la de Participació i Memòria Democràtica i la d’Esports i Joventut, de la qual depèn IBJove.

En aquest sentit, la modalitat de Disseny gràfic, que fins ara era anual, passarà a convocar-se cada dos anys i els guanyadors del certamen estaran contractats durant dos anys consecutius per desenvolupar la seva proposta.

Consolidació i aprofundiment
Es consoliden elements essencials del programa que es van implantar fa tres anys, com ara:

La professionalització dels joves guanyadors mitjançant premis que suposin, més enllà de la remuneració econòmica, un encàrrec professional (bolos, dissenys de la línia gràfica d’Art Jove, publicació de llibres o reculls, exposicions monogràfiques…).

L’intercanvi amb festivals, mostres i en general d’iniciatives culturals pròpies o d’altres entitats i institucions per mostrar i programar els artistes d’Art Jove, com són Fira B!, festes de Sant Sebastià, Inclàssic o Palma amb la Dansa, que el 22 d’abril acull al Teatre Xesc Forteza de Palma els premiats en el darrer certamen dedicat a la dansa.

La descentralització de les activitats del programa; no només cap a la Part Forana de Mallorca i a les altres illes, sinó també, i molt important, intentar la projecció fora de la comunitat autònoma i fins i tot de l’Estat espanyol.

Es continuen recuperant certàmens que feia anys que ja no es convocaven, com per exemple el de Poesia (que no es convocava des del 2013) o Disseny d’interiors (des del 2011) per oferir als joves creadors de les Illes Balears un ventall de certàmens ampli, plural i variat.

Les inscripcions a la convocatòria de 2018 poden ser presencials o telemàtiques a través del web d’IBJove i del gmail creat a l’efecte: artjove2018@gmail.com