Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Declaració institucional de l’any 2018 com a Any Josep Maria Llompart

Acord del Consell de Govern de 22 de desembre de 2017 per a la declaració institucional de l’any 2018 com a Any Josep Maria Llompart

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Versió PDF

Text

El 28 de gener de 2018 es compleixen 25 anys de la mort de l’escriptor, poeta i activista cultural Josep Maria Llompart de la Peña (1925-1993), un personatge imprescindible que, parafrasejant Salvador Espriu, va viure per salvar-nos els mots.

Josep Maria Llompart fou un home implicat en l’esdevenidor del seu país, amb una trajectòria cívica i personal que va contribuir a la recuperació de les llibertats i els drets nacionals i culturals del poble de les Illes Balears.

Llompart va ser membre d’una generació literària que es va comprometre intensament en la tasca de recuperar la tradició cultural. Com a editor i com a crític, va ser el mentor de diferents generacions d’escriptors al conjunt de les Illes Balears. Com a historiador de la literatura, va ser un dels primers a estudiar sistemàticament la creació literària insular. També va ensenyar literatura catalana a la universitat i va exercir una tasca de divulgador de la literatura a la ràdio, a la premsa i a diferents publicacions. Igualment, va destacar com a traductor del galaicoportuguès al català i com a articulista i assagista.

En definitiva, Llompart va ser un activista cultural de primer ordre, sense deixar el vessant polític de la reivindicació. Durant la dictadura franquista va col·laborar en l’oposició al règim i va participar en els primers intents de crear organitzacions polítiques nacionalistes. El seu compromís cívic va continuar a l’època de la Transició, sempre a favor de la llibertat, de la democràcia i dels drets nacionals, com demostra la seva implicació en el Congrés de Cultura Catalana, el seu suport al Projecte d’estatut d’autonomia de Cura o la seva defensa ferma del nom de la llengua catalana.

Llompart va ser elegit per ocupar tot un seguit de càrrecs, entre els quals es poden destacar la presidència de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Obra Cultural Balear i la Federació Llull d’Entitats Culturals dels Països Catalans. També fou nomenat membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

Josep Maria Llompart va rebre diferents reconeixements al llarg de la seva vida. La seva poesia fou premiada amb els guardons de més prestigi de les lletres catalanes, com el Premi de la Crítica Serra d’Or de Poesia o el Premi Lletra d’Or. També rebé el Premi de Literatura Catalana de la Generalitat de Catalunya d’Assaig, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

El seu compromís cívic va fer que rebés diferents homenatges en vida, sota el lema «Gràcies, Llompart!», que precediren la seva mort.

És voluntat del Govern de les Illes Balears commemorar la figura de Josep Maria Llompart, com a reconeixement a la persona i en gratitud a la seva trajectòria.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Cultura, Participació i Esports, en la sessió de 22 de desembre de 2017, adoptà, entre d’altres, l’Acord següent:

Primer. Declarar l’any 2018 com a Any Josep Maria Llompart a tot el territori de les Illes Balears.

Segon. Convidar la resta d’institucions de les Illes Balears a participar en la celebració de l’Any Josep Maria Llompart.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 22 de desembre de 2017

La secretària del Consell de Govern
Pilar Costa i Serra