REDACCIÓ PALMA. 16.05.2019. Els museus que gestiona la Conselleria de Cultura se sumen a la celebració del Dia Internacional dels Museus i la #MuseumWeek
Els museus de la Comunitat Autònoma, que compten amb gestió de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, celebren amb un programa d’activitats el Dia Internacional dels Museus, que se commemora cada 18 de maig des de l’any 1977 a tot el món.
L’ICOM convoca anualment la celebració del Dia Internacional dels Museus, amb l’objectiu de reivindicar i recordar el paper social que tenen com a institució de conservació, investigació i recerca del patrimoni cultural. Cada any, aquest organisme estableix un lema, entorn al qual es programen activitats. El d’enguany és Els museus com a eixos culturals: el futur de la tradició.
A més, per iniciativa del Consell d’Europa, la nit del 18 de maig tendrà lloc la Nit Europea dels Museus.
A les xarxes, el Museu de Mallorca i el Museu de Menorca s’adhereixen a la celebració de la #MuseumWeek, que enguany està dedicat al lloc que ocupa la dona en la cultura amb el hastag #WomenInCulture. Es tracta d’un esdeveniment d’abast mundial que es desenvolupa a través de les xarxes socials i està coorganitzat per la UNESCO.
MUSEU ARQUEOLÒGIC D’EIVISSA I FORMENTERA
Dissabte 18 de maig a les 20h
Inauguració de l’exposició temporal “Els secrets del Puig de s’Argentera. El mineral de galera i la seva explotació a través del temps”
En el Puig de s’Argentera, situat en el nucli rural de Sant Carles de Peralta (Eivissa), s’ha explotat el mineral de galena des de l’antiguitat. Tot i que les evidències més visibles de les mines de s’Argentera es daten en els segles XIX i XX —es coneixen més de 140 concessions d’explotació d’aquest moment—, un projecte d’investigació arqueològica recent ha desvetllat molta més informació sobre el procés d’extracció del mineral en períodes anteriors (des d’època medieval islàmica fins al període fenici, i sense descartar un moment anterior en època prehistòrica). L’exposició, a càrrec del Dr. Marcus H. Hermanns, director del projecte d’investigació de s’Argentera, presenta els principals resultats de la recerca arqueològica i documental sobre aquest cas únic d’explotació minera a les Pitiüses. La mostra també inclou nombrosos materials arqueològics del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera analitzats per mitjà de tècniques arqueometal·lúrgiques.
Setmana del 14 al 19 de maig
Portes obertes al Museu Monogràfic del Puig des Molins
Entrada gratuïta per tots el visitants al Museu i a la Necròpolis del Puig des Molins.
MUSEU DE MALLORCA
Divendres 17 de maig, 19h
Presentació de l’exposició El moble a Mallorca. Gòtic s. XIII-XVI. Vida quotidiana.
A les 20,30h, representació teatral de l’obra Apicata. Actriu: Cristina Francioli.
Dissabte 18 de maig
Jornada de portes obertes
MUSEU DE MENORCA
Dissabte 18 de maig a les 11:00
Visita guiada a les entranyes del museu
Es farà un recorregut per la sala de restauració, on es podrà veure com treballa la restauradora del museu. En el gabinet de numismàtica el públic aprendrà com es classifiquen les monedes romanes i, per últim, es visitaran els magatzems del fons del museu, on es salvaguarden més de 150.000 objectes.
Dissabte 18 de maig a les 20:00
La nit dels museus: sopar a la Menorca del segle XVIII
En aquesta nit especial es contarà amb la presència del grup folklòric Arrels de Sant Joan i l’associació gastronòmica Fra Roger.
El sopar es planteja com la preparació d’un banquet a una casa noble del segle XVIII, on hi participen els pagesos, menestrals i nobles. Tots aquests segments de població estaran degudament representats pel grup Arrels de Sant Joan amb la seva impecable indumentària.
El menú que ha elaborat Fra Roger i el cuiner Victor Bayo és el següent: Raoles de maitake amb oli de gambes i maonesa verda, Oliaigu amb sardina marinada i la seva sopa, Perol de bé al forn amb el seu suc de la cocció i de postres Greixera de brossat amb mel i panses.
Dissabte 25 de maig
Una nit a la romana
Dirigida al públic més jove es presenta la tercera Nit al Museu, aquest cop ambientada a l’època romana.