Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

Divuit països rebran enguany artistes, escriptors i acadèmics de les Illes, impulsats per l’Institut Ramon Llull

REDACCIÓ PALMA, 15.03.2018. Divuit països rebran enguany artistes, escriptors i acadèmics de 
les Illes Balears, entre els quals el Marroc, Irlanda, els Estats Units o Amèrica Llatina, 
impulsats per l’Institut Ramon Llull

L’IRL reactiva el programa Be Balears amb una setmana cultural a Buenos Aires

Les principals activitats de les Illes Balears que promou l’Institut Ramon Llull (IRL) a l’exterior inclouen Be Balears, una setmana cultural balear a Buenos Aires, l’actuació de l’Orquestra de Cambra de Mallorca a Tunis,  Maria del Mar Bonet a Cuba, circ i arts de carrer a Irlanda i el Regne Unit, o la celebració de les Jornades Internacionals per a professors de català a Palma el proper juliol.

Aquest dimecres al matí s’han presentat els principals esdeveniments programats per part de l’IRL amb creadors i institucions de les Illes Balears. La consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur, i el director de l’IRL, Manuel Forcano, han donat a conèixer les propostes artístiques illenques en una presentació a l’Institut d’Estudis Baleàrics.

Entre les principals activitats hi ha l’actuació de Maria del Mar Bonet a L’Havana que anirà acompanyada d’una jornada literària. Aquesta inclourà la presentació de la traducció al castellà de Cap al cel obert de Carme Riera amb presència de l’autora, la presentació de l’edició castellana de la biografia de Maria del Mar Bonet feta per Jordi Bianciotto i de la darrera novel·la de Miquel Segura.

Un altre dels projectes destacats de l’IRL és la programació balear de circ i dansa que es durà a terme a Irlanda i que permetrà que per primera vegada el teatre de les Illes Balears desembarqui en aquest país. Del 7 al 13 de juny, i en col·laboració amb la Irish Street Arts, Circus & Spectacle Network, hi haurà presència de companyies balears en diversos festivals. D’altra banda, al Spraoi Festival de Waterford també hi haurà petjada catalanobalear. Del 3 al 5 d’agost hi actuaran Circ Pànic, Hotel locandi i la companyia de circ EIA. El focus es completa amb la presència balear al festival ‘Out There’ a la ciutat de Great Yarmouth.

La Universitat de les Illes Balears acollirà, per primera vegada, les 33es Jornades internacionals per a professors de català a l’exterior, del 17 al 20 de juliol. El programa inclourà conferències, un taller sobre la nova gramàtica de l’IEC amb la participació de Nicolau Dols (UIB) i altres tallers. El taller per al professorat de nova incorporació l’impartirà la Dra. Rosa Calafat (UIB).

Durant el mes d’octubre de 2018 s’organitzarà Be Balears, una Setmana Cultural Balear a Buenos Aires en col·laboració amb alguns dels equipaments culturals estables més destacats de la capital argentina com ara la Sala Niceto, la Sala Tangente,  La Usina del Arte, el Centro Cultural Recoleta i Timbre 4 entre d’altres. Hi haurà artistes representants de totes les Illes Balears, amb un 90% de música de tots els gèneres i 10% d’escèniques. Des de l’any 2011 que no se celebrava un programa cultural sota la marca illenca Be Balears a l’exterior amb el lema De Balears al món.

Un altre dels plats forts és el focus que el centre musical de referència del sud de França, Le Rocher de Palmer, dedicarà a la música de les Illes Balears. La programació arrenca el 5 d’abril amb la presentació de ‘Ferments’, un projecte transversal liderat per Miquel Brunet i que busca reflexionar sobre la identitat musical de l’illa de Mallorca. El divendres 13 de juliol Le Rocher de Palmer acollirà el folk mediterrani del grup Posidònia, que treballa per mantenir viva la música d’arrel tradicional de les Illes, però, amb un enfocament actual, renovador i contemporani. A finals del mes de novembre, Bordeus podrà gaudir d’una doble vetllada musical illenca, el repertori mediterrani i cinematogràfic de Tugores i la presentació del primer disc de Biel Fiol: ‘Cello Works’. Tancarà el ‘Focus Baléares’ a Rocher de Palmer el folk-pop dels mallorquins Donallop.

Altres activitats previstes
L’exposició ‘Cuando ir era volver’ de Toni Catany es pot veure del 9 de març al 20 de maig al Museo de las Artes Universidad de Guadalajara, a Mèxic. L’exposició comissariada per Alain D’Hooghe i Antoni Grau, vicepresident i director de la Fundació Toni Catany respectivament, arriba a Mèxic de la mà de l’IRL després de veure’s a La Pedrera de Barcelona i al Casal Solleric, de Palma. S’exposa al MUSA en el marc de la programació de Catalunya com a convidat d’honor al Festival Internacional de Cine en Guadalajara que té lloc lloc del 9 al 16 de març de 2018. Entre les activitats paral·leles a l’exposició s’han programat dues conferències de Biel Mesquida a Guadalajara i a la UNAM de Mèxic DF, i la presentació del documental “El tiempo y las cosas” sobre l’obra del fotògraf.

L’activitat balear de l’Institut Ramon Llull també preveu que varis grups catalans i balears participin a festivals de Jazz del Marroc, on podran gaudir d’una visibilitat única i exclusiva. Per una banda, la 13a edició del Festival de Jazz de Casablanca se celebrarà del 14 al 22 d’abril i sota el nom “Catalan Sounds” s’hi desenvoluparà la programació catalanobalear amb grups com Giulia Valle Trio o els balears Jansky el 18 d’abril. De l’altra, El festival Tanjazz programa pel 22 de setembre una sessió específica sota el nom “Le jazz de Catalogne et des Îles Baléares en vedette”, que ha programat Santi de la Rubia Trio, Jaume Llompart Trio i Toni Vaquer Sextet.

Quant als actes internacionals de commemoració de l’Any Pompeu Fabra, acadèmics de la Universitat de les Illes Balears com ara Nicolau Dols, Joan Melià o Joan Mas contribuiran a actes internacionals, així com d’altres jornades sobre llengua.

Des de l’any 2010, la col·laboració entre l’Institut Ramon Llull i la Ledig House ha permès que autors de literatura catalana com ara Sebastià Alzamora, Marina Espasa i Mònica Batet hagin fet estada a la residència d’escriptors Ledig House. Enguany, els seleccionat han estat els escriptors Martí Domínguez i Sebastià Portell, originari de Mallorca. L’objectiu de la convocatòria ha estat sempre el mateix al llarg dels anys: divulgar l’obra dels escriptors convidats i fomentar l’intercanvi internacional, cultural i creatiu entre els participants.

L’any passat, l’Institut Ramon Llull va engegar el seu Pla Pilot de Residències, amb l’objectiu donar suport a la mobilitat internacional i a la difusió de la cultura catalana. Amb l’intercanvi de residències entre creadors i equipaments catalans i balears i equipaments internacionals s’afavoreix la creació de ponts creatius i noves relacions internacionals. El projecte té com a finalitat afavorir la mobilitat local i internacional i la creació d’una xarxa d’intercanvis amb agents de l’exterior implicats en la creació, la difusió i la producció cultural. Per tal de consolidar els ponts iniciats al 2017, l’IRL seguirà col·laborant amb estructures i centres de creació balears.

Amb l’objectiu de garantir la qualitat de la docència, l’IRL ofereix formació permanent al professorat i promou accions adreçades als estudiants de l’exterior per tal que completin la seva formació lingüística. Dins d’aquest marc, enguany es realitzarà el tercer viatge cultural d’estudiants a les Illes Balears per a estudiants de la Universitat Nacional d’Irlanda a Maynooth, a més dels de les universitats de Liverpool, Durham i Newcastle i la segona edició de l’Estada lingüística d’estiu a les Illes Balears. L’Institut Ramon Llull, amb la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears, organitza del 2 al 14 de setembre una estada lingüística adreçada a estudiants de català de les universitats i altres centres docents de l’exterior.

Finalment, durant aquest any està prevista la incorporació de 10 nous poetes contemporanis i, per primera vegada, 5 veus clàssiques al portal Lyrikline.org. Els poemes dels balears Josep Maria Llompart i Antònia Vicens estaran disponibles en aquest portal de poesia impulsat per la Haus für Poesia i que compta des des de fa 10 anys amb el suport de l’Institut Ramon Llull. Aquesta col·laboració s’ha materialitzat amb la presència de més de 30 poetes catalans al portal internacional Lyrikline.org.