Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Eivissa assumeix la presidència del grup de Ciutats Patrimoni

REDACCIÓ EIVISSA, 01.07. 2019.- Aquest matí s'ha constituït la nova Assemblea General del 
Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, que estarà presidida durant un any per 
Rafa Ruiz, alcalde de la ciutat d'Eivissa. El Saló de Plens d'Alcalá de Henares ha estat el 
marc institucional que ha acollit la celebració d'aquesta Assemblea, màxim òrgan de govern de 
l'entitat, que ha celebrat avui la reunió constituent per al període 2019-2023, després de 
les recents eleccions municipals.

Rafa Ruiz ha afirmat que “per a mi és un honor ser el president d’aquest Grup, que és un referent europeu i així ens el han transmès en la Unesco. A més, és un exemple d’organització i eficiència a l’hora de posar en valor el nostre patrimoni. Aquests 25 anys han estat molt actius per a l’organització i continuarem aquest treball de posicionament internacional de les nostres ciutats i de reforçament del nostre lideratge institucional com a representants de la marca Espanya en el món”.

Per part seva, l’alcalde d’Alcalá de Henares, Javier Rodríguez Palacios, ha assenyalat que “per a Alcalá és un honor acollir la primera reunió d’aquest mandat del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya. Ens uneix la riquesa patrimonial, l’interès turístic dels nostres municipis i el nostre orgull com a alcaldes i veïns per viure en ciutats tan especials”. Segons Rodríguez Palacios, “en les reunions del Grup intercanviem coneixements i experiències que ens serveixen per a millorar els serveis a les nostres ciutats”.

Prèvia a la celebració de l’Assemblea, s’ha reunit la Comissió Executiva del Grup, òrgan de direcció de la xarxa, que ha quedat format per les ciutats d’Eivissa/Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Llacuna i Cuenca.

A continuació, el Saló de Plens de l’Ajuntament d’Alcalá de Henares ha estat l’escenari de la constitució de l’Assemblea, amb assistència dels Alcaldes i Alcaldesses de les 15 ciutats membres d’aquesta entitat sense ànim de lucre i declarada d’Utilitat Pública, que reuneix les ciutats espanyoles els centres històrics de les quals han estat inscrits en la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Formen part de l’Assemblea d’Alcaldes i Alcaldesses: Don Javier Rodríguez Palacios, Alcalde d’Alcalá de Henares; Don Jesús Manuel Sánchez Cabrera, Alcalde d’Àvila; Donya Dolores Marín Torres, Alcaldessa de Baeza; Don Luis Salaya Julián, Alcalde de Càceres; Don José Maria Bellido Roche, Alcalde de Còrdova; Don Darío Dolz Fernández, Alcalde de Conca; Don Rafael Ruiz González, Alcalde d’Eivissa/Eivissa; Don Antonio Rodríguez Osuna, Alcalde de Mèrida; Don Carlos García Carbayo, Alcalde de Salamanca; Don Luis Yeray Gutiérrez Pérez, Alcalde de Sant Cristóbal de la Llacuna; Do XoséA. Sánchez Bugallo, Alcalde de Santiago de Compostel·la; Donya Clara Luquero Nicolás, Alcaldessa de Segòvia; Don Pau RicomáVallhonrat, Alcalde de Tarragona; Donya Milagros Tolón Jaime, Alcaldessa de Toledo, i Donya Antonia Olivares Martínez, Alcaldessa d’Úbeda.

En el marc d’aquesta primera Assemblea, el president i el primer edil de la ciutat compostelana han imposat les insígnies del Grup als nous alcaldes d’Àvila, Càceres, Córdoba, Cuenca, La Llacuna, Santiago de Compostel·la i Tarragona, que s’incorporen a la xarxa.

Primers reptes

El nou president del Grup, Rafa Ruiz, ha destacat que entre els primers reptes per a aquest període figura la celebració de la II edició de “La Nit del Patrimoni, la Nit del Patrimoni, A Noite do Patrimoni”, el pròxim 21 de setembre, un esdeveniment cultural de primera magnitud que se celebrarà de forma simultània en les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat. Milers de persones gaudiran d’una nit màgica en les 15 ciutats amb un programa que inclourà ‘Escena Patrimoni’, amb espectacles de dansa contemporània i teatre en espais patrimonials; ‘Obert Patrimoni’, a través del qual museus, palaus, esglésies i edificis públics obriran les seves portes en horaris especials i ‘Viu Patrimoni’, que inclourà activitats lúdiques i culturals en els centres històrics de les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat

Així mateix, està previst que Eivissa aculli aquesta tardor una trobada internacional organitzada pel Grup, en el qual participaran representants de béns i associacions de Patrimoni Mundial d’Europa. Ho anunciava l’entitat en una reunió duta a terme al novembre de 2018 en la qual es va aprovar el pla operatiu per a aquest any.

En aquesta línia, el vicepresident primer i alcalde de Mèrida, Antonio Rodríguez Osuna, ha assenyalat que “històricament hi ha hagut un dèficit d’aportacions a les nostres ciutats per part del Govern d’Espanya i el nostre repte és que el Govern doni suport als nostres centres històrics, bé sigui a través dels consorcis de les ciutats o bé del propi Grup, en la defensa i cura del patrimoni. Aquesta és la nostra principal reivindicació davant el Govern d’Espanya i davant la comissió d’Hisenda de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, ja que a les Ciutats Patrimoni de la Humanitat ens falten recursos per a posar encara més en valor el llegat cultural i monumental”.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya, que ha celebrat en 2018 el seu XXV aniversari, reforça el seu compromís d’actuar de manera conjunta en la conservació, la posada en valor i la promoció turística de les 15 ciutats espanyoles els centres històrics de les quals han estat reconeguts per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat: Alcalá de Henares, Ávila, Baeza, Càceres, Córdoba, Cuenca, Eivissa/Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Llacuna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.