El Consell inicia la fase final de restauració del Betlem de la Sang

REDACCIÓ PALMA, 21.12.2018. El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports posa en marxa el projecte 
per a la restauració del conjunt de figures que formen part del Betlem de Jesús, ubicat a l’església de 
l’Anunciació de Palma (la Sang), mentre les tasques de condicionament de l’estructura de la capella entren 
en la seva recta final. Una darrera fase d’actuacions que es preveu concloure l’any 2019 després d’un 
llarg procés d’investigació i anàlisi d’aquest Bé d’Interès Cultural, que ha posat al descobert noves 
dades històriques que refermen la seva vàlua com un dels betlems més antics d’Europa. 

Des que l’any 2014 es varen posar en marxa les actuacions encaminades a la restauració de la capella del Betlem de Jesús i el seu entorn, aquest conjunt escultòric format per 23 peces de fusta daurada i policromada més 5 àngels, 3 caps de querubins i el colom de l’Esperit Sant ha estat objecte de nombrosos estudis previs. A l’anàlisi històric artístic per conèixer l’origen i intervencions que ha patit el Betlem de la Sang s’hi ha sumat un ampli anàlisi científic que ha examinat amb radiació ultraviolada les peces per identificar la presència de diferents capes de policromia; s’han extret micromostres i analitzat els daurats de la cova, la caracterització de la fusta i s’han realitzat radiografies per conèixer l’estructura interna de les imatges –una tasca aquesta darrera efectuada al Servei de Radiodiagnosi de l’Hospital General-, a més d’un estudi de sals i humitats.

 

Una recerca que ha permès constatar dades històriques i afegir nous detalls a la història d’un dels betlems mallorquins més venerats de l’illa. Arran dels anàlisis efectuats als laboratoris de l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya (IPCE) s’ha constatat que la policromia original es correspon amb la de l’escola hispano-flamenca dels segles XV i XVI: una policromia tardogòtica caracteritzada per la presència de brocats aplicats, dels quals se’n conserven alguns sencers. Les làmines d’or analitzades a l’arquitectura de la cova mostren, a més, que l’original és un daurat al bol ric en magnesi, fet que és habitual en policromies gòtiques i barroques al regne d’Aragó. A més, el pa d’or té una puresa major del 99% -or de 24 quirats-, fet que contrasta amb la llei menor de l’or dels brocats, que limitava als artesans un grau de puresa màxim del 95%.

Els estudis també han permès comprovar que figures com les de la Mare de Déu i Sant Josep estan tallades a partir d’un únic tronc, així com l’efecte contraproduent que han tingut certes intervencions realitzades especialment en les figures dels àngels músics, que han patit reconstruccions amb materials poc apropiats al llarg dels anys

Són dades extretes a partir d’una llarga feina d’investigació i anàlisi, que ha servit al Servei de Patrimoni del Consell per elaborar una proposta d’intervenció per restaurar les peces del Betlem de la Sang. “Estam davant un projecte llargament esperat pel conjunt de la nostra societat, que veu més a prop la seva materialització” ha explicat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, “dins el primer quadrimestre del 2019 podrem dur a terme la contractació de la restauració de les peces del Betlem de la Sang. Han estat anys de feina fins arribar a aquest projecte d’execució que dona llum sobre la qualitat de les peces i també marca el camí de la seva restauració”. Miralles ha afegit que el projecte de restauració de les peces del Betlem disposa d’un pressupost de 100.000 euros. Un projecte en el qual han col·laborat el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports i el Departament de Modernització i Funció Pública del Consell de Mallorca.

“Els resultats dels estudis previs ens han permès definir les línees d’actuació, estudiant el Betlem des de tots els seus punts de vista, tot el que l’envolta –part superior, inferior i laterals-“, afegeix la restauradora de Patrimoni del Consell, Isabel Adrover, “donant prioritat a la fase del coneixement del bé a fi d’afrontar una restauració amb plenes garanties”.

Adrover ha avançat que la restauració de les peces del conjunt escultòric es farà sense moure de lloc aquestes per no modificar les condicions ambientals en què es troben i que el projecte dona prioritat a la conservació front a la restauració curativa. La restauradora del Consell també ha recordat que dins aquesta darrera fase del projecte de restauració, a nivell estructural, queda pendent recuperar l’accés antic al Betlem a través d’una escala interior així com acabar de sanejar la cova per part de la Brigada de Patrimoni.