El Museu Krekovic obre les portes als pintors estrangers que han creat a Mallorca

REDACCIÓ PALMA, 08.04.2019. La mostra s’ha obert al públic aquest dilluns 
i acull una quinzena d’obres del fons d'art del Consell de Mallorca de pintors 
estrangers que han viscut i creat a Mallorca des dels inicis del segle XX. 
El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports inicia així una nova línia 
de feina a partir de la col·lecció del Consell, encara poc explorada. 
Una mostra estable que s’anirà completant progressivament amb adquisicions 
i dipòsits, que permetrà aprofundir en l’estudi de l’obra i el context d’aquests 
artistes, així com desenvolupar un programa educatiu i de difusió. 

Com a pioner dels viatgers del segle XIX, dos dibuixos de l’Arxiduc Lluís Salvador –Haus Brazzato in Luka i Vista de Ragusa- indiquen al visitant el camí a seguir. Una mostra on Tito Cittadini i Roberto Ramaugé, ambdós deixebles argentins que arribaren a Mallorca seguint Anglada Camarassa, comparteixen espai amb altres pintors més desconeguts, com l’alemany Ernest Curiel o la pintora i escriptora hongaresa Erzsébet Ringer, que va viure al barri del Terreno durant la dècada dels anys vint del segle passat. Són alguns dels noms propis que formen part de l’exposició “Fons de pintura del Consell de Mallorca. Pintors d’adopció, realismes i transgressions”, que des d’avui acull el Museu krekovic, on trobarem també obra de Mèddard Verburg, Eugene Holbrook, Steve Afif, Alceu Ribeiro, Cándido Ballester, Yannick Vu i Ellis Jacobson. 

Les seves pintures ja formen part del fons d’art del Consell de Mallorca, el qual ha començat a explorar un nou camí amb aquesta exposició: el factor de canvi i de renovació artística que ha significat l’arribada a Mallorca de gran nombre d’artistes de diferents nacionalitats, sobretot pintors, des dels inicis del segle XX. Varen ser molts i, entre ells, també varen destacar Archie Gittes, George Sheridan i Ritch Miller, autors de les darreres obres que ha incorporat la col·lecció del Consell de Mallorca, a través d’adquisicions i donacions, que també formen part d’aquesta exposició.

“El Museu Krekovic ja havia acollit anteriorment exposicions temporals d’artistes estrangers”, ha recordat la seva responsable, Maria del Mar Gaita, “i ara es reprèn aquest plantejament com a eix de la col·lecció estable, que acosta al públic obres que estaven en despatxos institucionals i que va molt més enllà. Forma part d’un projecte global que cerca millorar les condicions de conservació d’aquest fons d’art, que aquest creixi a través d’una política d’adquisicions coherent i promoure diferents línies d’investigació, com la dels artistes estrangers en el cas del Krekovic però també incidir en la pintura mallorquina dels segles XIX i principis del XX, amb l’exposició permanent de la capella del Centre Cultural la Misericòrdia”.

El Museu Krekovic representa la vessant més social entre els diferents espais en xarxa que participen del projecte de Museu d’Art del Consell de Mallorca –la Misericòrdia, Museu Krekovic, Palau Reial, Raixa-. Un projecte que es troba en una primera fase d’execució que té com a objectiu prioritari que el fons d’art del Consell de Mallorca sigui reconegut com a col·lecció museogràfica. Objectiu per al qual és fonamental, segons la Llei de Museus, disposar d’exposicions permanents, coherents i ordenades d’aquest fons, com les que actualment ja es poden visitar a la Misericòrdia i al Museu Krekovic.

Per a Maria del Mar Gaita, dins aquest projecte global del fons d’art és fonamental el programa de mediació i educació que es desenvolupa des del Museu krekovic a través de diferents projectes des de l’any 2014 i que permet al centre mantenir-se en contacte amb l’entorn social i educatiu del barri de Nou Llevant “perquè el museu no és només un espai de visita i de contemplació, sinó que hem de potenciar l’accés de tota la societat perquè esdevingui un espai de trobada, diàleg i expressió”.

“Estam a l’inici d’un camí”, afegeix la responsable del Krekovic, “que caldrà potenciar amb investigació, que ens permeti aprofundir en l’obra i el context d’aquests artistes. També amb l’adquisició de noves obres per anar conformant una col·lecció pública representativa d’aquest interessant aspecte de l’evolució de l’art a Mallorca”.