PERE GOMILA, QUADERNS DEL TURÓ, 01.05.2019 El dia 4 de maig, a les 20 h, al local de l’ Associació de Veïns des Castell se celebrarà el XII Encontre de Poetes dels Països Catalans Francesc Calvet . A la fotografia, l’artista Theresia Malaise al costat del quadre de F. Calvet que va pintar durant el recital de l’any passat.
El pròxim dissabte, dia 4 de maig, se celebrarà el XII Encontre de Poetes dels Països Catalans Francesc Calvet que actualment, amb tot el mèrit i les dificultats que açò comporta, organitza l’Associació de Veïns des Castell, amb el suport del Departament de Cultura del Consell Insular. Després de dotze edicions, és, potser, un bon moment per fer un petit repàs d’allò que ha estat el recital i de tot el que representa. També de recordar que quan l’any 2000 Francesc Calvet, amb la complicitat de Miquel Vanrell, va proposar a l’Ajuntament des Castell la celebració d’aquest esdeveniment va rebre tot els suport de la institució sense cap tipus de suspicàcies. Aleshores el terme Països Catalans s’emprava de forma natural per denominar el conjunt de terres on es parla la llengua catalana, sense els prejudicis polítics que prou es van encarregar de promoure els partits de la dreta per tal d’atacar la unitat de la llengua i afeblir els llaços culturals i lingüístics de la catalanofonia, per emprar un terme sense més connotacions. L’animadversió s’ha manifestat de manera més crua a partir a la situació política al Principat, utilitzada barroerament per aquells que ens voldrien petits, en faldaret i només bons per estar per casa. La nostra cultura, però, i la seva literatura, tresquen pels camins de l’excel·lència i la universalitat i amb tota la riquesa lèxica de la llengua catalana, a pesar de les dificultats que comporta una situació que queda molt lluny d’allò que seria desitjable per a la seva bona salut.
Els dos primers anys, de manera més modesta, l’Encontre es va circumscriure només a poetes de les Illes. A partir, però, del tercer any ja es va obrir a la resta de Països Catalans i, des d’aleshores, hi han intervingut poetes de tot el domini lingüístic: del País Valencià, del Principat, de la Catalunya Nord i de l’Alguer, de les Balears i Pitiüses i sempre amb la presència d’autors menorquins. Respecte d’aquests darrers val a dir que fins ara no s’ha repetit cap nom, cosa que demostra la vitalitat de la poesia a Menorca i com s’ha consolidat amb l’aparició de nous valors i de veus joves que n’asseguren la continuïtat. Pel que fa als autors de fora de Menorca, per l’Encontre hi han passat molts dels primers noms de la poesia catalana, amb una llista de personalitats de primer ordre. Tot un luxe, per tant, que hauria de ser ben mereixedor del recolzament que tenia abans per part de l’Ajuntament atesa la importància cultural de l’esdeveniment no només pes Castell, sinó també per a tot Menorca. Una gran oportunitat de sentir la veu de grans poetes des de la diversitat d’accents de la nostra llengua.
En l’edició d’enguany, hi participen sis poetes: del País Valencià, Mercè Claramunt i Diego que l’any passat va obtenir el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians que atorga l’AELC pel llibre Insomne vida sonora. La seva poesia ha estat antologada en diverses ocasions. Del Principat, de l’Alt Empordà, Maria Rosa Font Massot, una poeta de llarga trajectòria amb una quinzena de llibres publicats. Entre d’altres, ha guanyat el premi Carles Riba de poesia i el Ciutat de Palma de novel·la. El darrer llibre publicat ha estat Em dic la veu (2017). D’Eivissa, Carles Fabregat Sans, que procedeix del camp artístic i de les arts aplicades, així com de la crítica cinematogràfica. Va obtenir el Premi Ciutat d’Eivissa de poesia pel llibre Suite del Pachá el 2015. De Mallorca, Joan Josep Barceló i Bauçà que ha estat ara un autor revelació amb la publicació de diversos llibres, entre els quals carn crua, Premi Bernat Vidal i Tomàs de Poesia 2018 i svalbard, Premi Miquel Bauçà de Poesia, 2018. A més, compta amb múltiples publicacions en italià. De Menorca, dues veus joves que han irromput amb força en el panorama literari menorquí: Damià Rotger Miró i Guillem Benejam. El primer, amb dues obres ja publicades, acaba de guanyar el Premi Bernat Vidal i Tomàs de poesia amb el llibre Arèola. El segon, va guanyar el Premi Vila de Lloseta de poesia 2018 amb l’obra Calç morta. En definitiva, una cita obligada per a tots els amants de la literatura.
L’illa inaudita (Diari Menorca, 30-04-2019)