Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Exposició de pintura i poesia de Josefina Torres a Can Jeroni

REDACCIÓ EIVISSA, 8.11.2018. La poeta i pintora eivissenca Josefina Tores inaugura demà dia 9 una exposició de poesia
i pintura a la sala de cultura Can Jeroni de Sant Josep.

A la mostra presenta vint poesies i vint quadres inèdits realitzats expressament per a aquest lloc. Les pintures, de diversos formats, han estat pintades amb acrílic sobre cartó i tela. L’acrílic està usat de forma molt diluïda, creant efectes aquarel·lats, contrastant-los amb zones més sòlides que conformen un paisatge abstracte de tons blaus, que identifica amb el món oníric i de l’ànima humana. Els fons estan treballats mínimament, són només un pretext per destacar els trencaments units amb acrílic daurat o platejat. És una obra sòbria, sintetitzada i molt conceptual on el que destaca és el trencament dels cartons. Alguns quadres únicament de color negre està croats per clivelles lluminoses com a contrapunt a la foscor predominant.

La temàtica de l’exposició es basa en el Kintsugi que és l’art japonès que consisteix a unir la ceràmica trencada mitjançant or o plata. Data del segle XV i ens transmet tota una filosofia de la vida la qual ens ensenya que els objectes romputs no s’han de llençar sinó que cal restaurar-los i convertir-los en una nova peça que tengui més valor i bellesa.
Si traslladam aquest concepte oriental a l’actualitat ens trobam la resiliència que, en psicologia, significa la capacitat de l’ésser humà de poder superar adversitats i problemes i sortir-ne reforçat.

Aquestes són les dues idees subjacents que conformen aquesta obra; així doncs, en “trencar el concepte” he utilitzat diversos materials, cartons i teles i els he romput, unint-los de nou amb pintura daurada o platejada com a metàfora de la restauració humana i els he convertit en més resistents i forts. De la mateixa manera, les ferides quan cicatritzen no s’han d’amagar sinó que s´han de mostrar com a conseqüència de la nostra lluita interna que ens transforma en persones més fortes i completes. La mutabilitat de la identitat i el valor de la imperfecció afegeix un nou nivell a l’estètica de les coses reparades, celebra la dialèctica de la totalitat i la fragmentació, la idea del fet que l’autèntica bellesa està formada pels dos conceptes i que, per tant, allò que s’ha romput es pot reparar i convertir-se en quelcom més sòlid i amb més puixança.

L’Exposició va acompanyada de vint poesies exposades a la paret que versen sobre la mateixa temàtica que els quadres; són composicions de versos lliures plens de metàfores i sinestèsies que mostren el món interior de l’artista. Són poemes molt breus que ens recorden els Haikus japonesos per la seva concentració i síntesi lírica.

Josefina Torres (Eivissa 1969) és diplomada en Arts Visuals i Comunicació i Disseny Gràfic i ha realitzat nombrosos estudis de dibuix i pintura a Madrid, Barcelona, Mallorca i Eivissa, llocs en què també ha exposat, tant de forma individual com col·lectiva. La seva última exposició individual l’ha realitzat a Alacant.

El seu treball es caracteritza per l’ús de diferents materials com papers, cartons o llenços, en forma de collage, esquinçats, arrugats o trencats al voltant d’un llenguatge poètic que juga amb taques de colors i sentiments de l’ànima humana, tot això compaginat amb la poesia, una altra de les seves passions.