Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Fanny Tur compareix al Parlament per informar del Pla de Cultura

REDACCIÓ PALMA, 15.02.2018. Fanny Tur compareix al Parlament, a petició pròpia, per informar 
del Pla de Cultura, ja iniciat i que ha incorporat les meses de feina.

Dona compte d’un marc normatiu transversal i consensuat tant amb el món cultural com polític, que ha de servir de base de les polítiques culturals en els pròxims 10 anys

Fanny Tur, consellera de Cultura, Participació i Esports, ha comparegut a petició pròpia aquest dijous davant la Comissió de Cultura, Educació i Esports del Parlament de les Illes Balears per informar del Pla de Cultura de les Illes Balears 2017-2017, un marc normatiu en procés de desenvolupament i treball, actualment amb els actors culturals en la fase participativa que ja s’ha iniciat a través de l’organització de nou jornades amb meses de feina dedicades al sector professional de la cultura, sota el títol Nous relats per a les polítiques culturals a les Illes Balears. “El pla ja s’està posant a la pràctica” ha assegurat la consellera.

La consellera Tur ha volgut comparèixer voluntàriament  per “demanar a totes les forces parlamentàries fer propostes per aconseguir un document el màxim de consensuat” i donar compte del procés del Pla mentre es va fent per “obrir l’oportunitat a la participació, opinió i crítica amb la voluntat d’anar adaptant el document a modificacions”.

Un cop superat el procés participatiu, i consensuat amb el sector cultural, el text normatiu haurà de ser acordat per tots els partits polítics en representació al Parlament de les Illes Balears perquè hi sigui elevat i finalment aprovat, amb l’objectiu que hagi un compromís polític ferm de seguir les bases i eixos establerts com a fulla de ruta per a qui gestioni les polítiques culturals.

Pel que fa al desenvolupament del Pla de Cultura, la Conselleria ja ha presentat els documents zero i primer, el passat mes d’agost, i aquest passat gener, el segon i darrer document, que inclou la metodologia i el punt de partida del procés participatiu per a l’elaboració del pla, que és la fase que actualment s’està desenvolupant. És en aquest darrer document on s’articulen les primeres jornades de participació, adreçades a agents professionals, i que es desenvolupen entre aquest mes de febrer i març a l’Arxiu del Regne de Mallorca (carrer de Ramon Llull, 3. Palma).

Són un total de nou jornades sobre polítiques culturals en el marc del Pla de Cultura, que varen començar el passat divendres i dissabte, 9 i 10 de febrer. El calendari és el següent:

“Plataformes de participació ciutadana en l’àmbit de les polítiques culturals”.  A través de l’exposició d’experiències concretes de reflexió i debat, es volen explorar formules de cogestió de les polítiques culturals: plataformes de participació innovadores, obertes i inclusives. Amb presentració d’experiències, a càrrec de David Lareo, Zemos98 i Aatomic Lab

“Obrir les institucions a les comunitats ciutadanes” (Divendres, 16 de febrer, de 15,30 h a 20 h.). S’ocuparà de les noves formes d’institucionalitat, amb un taller i taula de treball sobre governances compartides. Amb la participació de: Diana Canela, Jaron Rowan i Pere Perelló. Relatoria: Margalida Mateu

“Abordant les diferents economies de la cultura” (Divendres, 23 de febrer, de 16 h a 20 h i dissabte 24 de febrer, de 10 h a 18 h). Tracta  sobre “Noves economies de la cultura, cap a un nou Institut de les Indústries Culturals” i “Cultura i noves economies. Indústries culturals i institucions”; a més dels dos tallers i taules de treball “Noves economies de la cultura” i “Cap el nou Institut de les Indústries Culturals”. Amb: Mireia Mora, Platoniq, Edgar Garcia i Marina Planas. Relatoria: Miquel Ferrer i Rafa Gallego.

“El Pla de Cultura, a debat” (Menorca). Presentació i resum de les taules prèvies. (Divendres, 2 de març).

“Cultura i ciutadania. Cultura i Educació” (Divendres, 9 de març, de 15,30 h a 20 h). Amb Nicolas Barbieri, Pau Andreu Sitjar i Sebastià Mascaró.

“Enfortir el teixit cultural” (Dissabte, 10 de març de 10 h a 18 h). Tracta del rol de la institució en el suport al teixit cultural”. A més del taller i taula de treball “Capgirar sistemes i mecanismes per facilitar el treball cultural”. Amb: Santi Eraso. Relatoria: Nacho Jiménez

El Pla de Cultura, a debat (a Eivissa) (Divendres, 16 de març). Presentació i resum de les taules prèvies.

El Pla de Cultura, a debat (a Formentera) (Dissabte, 17 de març). Presentació i resum de les taules prèvies.

“Perspectiva de gènere en l’àmbit de la cultura”. En preparació.