REDACCIÓ PALMA, 06.04.2018. Enguany reunirà catorze dones i homes poetes d’arreu del món, que conreen una desena de llengües. El festival viurà entre el 10 i el 15 d’abril la setmana gran de la poesia amb l’Encontre de Poetes, que oferirà espectacles on la paraula dita es mescla amb altres disciplines artístiques com la música, el teatre i la imatge. Una programació que s’allargarà fins al mes de juny i que ret homenatge a grans referents literaris com Joanot Martorell, Pompeu Fabra, Montserrat Abelló, Maria Aurèlia Capmany i Josep Maria Llompart.
Impulsat l’any 1998 des del Consell de Mallorca, el Festival de Poesia de la Mediterrània celebra la vintena edició fidel al seu esperit i vocació inicials: fer de Mallorca un punt de trobada, d’encontre i d’intercanvi de poetes d’arreu de la Mediterrània, pensadors i creadors contemporanis. El projecte, manté el seu nucli central: l’Encontre de poetes, organitzat des de la Fundació Mallorca Literària i que inclou un seguit de recitals programats a diversos espais i davant públics diversos, que culminaran amb la Festa de la Poesia, diumenge 15 d’abril, al Teatre Principal de Palma. Entre les propostes d’aquests dies destaca el Recital Educatiu, que permet la trobada i interacció del grup de poetes amb alumnes de secundària de l’IES Ramon Llull i l’IES Joan Alcover, una cita del 12 d’abril.
En paraules del vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, “complim vint anys i això vol dir que parlam d’un festival consolidat. Estam davant un projecte cultural en el qual hem cregut des dels inicis i que hem vist créixer a través de la Fundació Mallorca Literària, organitzadora de l’esdeveniment, i la direcció de Biel Mesquida. I en el qual ens hem implicat cada vegada més també a través del Teatre Principal de Palma com a seu de la Festa de la Poesia i que enguany acull quatre espectacles més. El festival ha sabut sumar aliances i he d’agrair la feina feta a totes les persones que s’han involucrat per donar continuïtat a un esdeveniment cultural de referència a casa nostra”.
El festival també ha crescut gràcies a la implicació de cada vegada més institucions –la Conselleria de Cultura del Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Palma i la UIB- fent possible que les activitats programades s’allarguin des del 10 d’abril fins al 15 de juny.
“El Festival de Poesia de la Mediterrània ens permet gaudir de la poesia en moltes llengües des de la catalanitat de la nostra” ha explicat la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur, “hem volgut reforçar el nostre suport al Festival de la Mediterrània en el context del nostre compromís amb el que representa i com a exemple de col·laboració entre institucions i d’intercanvi d’experiències entre poetes de diferents llengües i accents”. La Conselleria de Cultura, a través de l’Institut d’Estudis Baleàrics, assumeix l’edició del llibre del Festival, que es lliurarà gratuïtament al públic el diumenge dia 15, coincidint amb la celebració de la Festa de la Poesia.
Per a Biel Mesquida, director del Festival de Poesia de la Mediterrània “no hem abandonat mai ni la tasca ni l’esperança”, fent referència a unes paraules de Pompeu Fabra. “Volem celebrar haver creat al llarg d’aquests vint anys d’una forma coral, gràcies a la implicació de moltíssima gent, una tradició de divulgació poètica amb la participació de quasi 300 poetes de llengües i cultures molt diverses i més de 50 espectacles verbals”.
En el seu balanç, Mesquida ha destacat també un lema de celebració d’aquestes dues dècades: “dir és cantar i viceversa” per destacar el Festival de Poesia com un dels pocs d’Europa que ha privilegiat la música com la base de la paraula poètica, com l’ànima del poema, sense subtítols ni traduccions dels poetes estrangers. “Volem que s’escolti la música de la poesia amb les diferents llengües”, ha assegurat. Aquest 2018, el Festival comptarà amb la participació de 14 poetes que s’expressen en una desena de llengües: dues d’aquestes mai havien estat presents, com és la llengua persa o farsi i la llengua criolla.
El Festival destaca, un any més, per la presència d’espectacles que connecten la poesia amb altres disciplines artístiques, com és el cas de la proposta verbal-musical “Ni canten ni espanten”, que protagonitzaran Sebastià Alzamora i Joan Miquel Oliver, així com el concert dibuixat “L’evaporisme sonor” que juntarà Pascal Comelade i Max damunt l’escenari –amb la col·laboració de la UIB, en aquesta ocasió-. Totes dues propotes al Teatre Principal de Palma.
Mesquida també ha reivindicat el Festival com un “espai de combat” per la llibertat, els drets humans, la justícia, la igualtat i la fraternitat entre els pobles, acollint poetes perseguits i refugiats, com són Fatemeh Ekhtesari i Mehdi Mousavi, originaris de l’Iran, que participaran enguany en l’Encontre de Poetes. Un festival que enguany s’escoltarà en llengües tan diverses com el català, l’eusquera, l’espanyol, el romanès, el francès, el persa, el farsi, l’hebreu i el crioll de l’illa de Reunió, i que arranca aquest 10 d’abril amb el concert inaugural “A solas” de Isabel Vinardell & Isabelle Laudenbach.