24 gener 2018 Fa poc es va presentar a Maó el llibre “Els sis guardians”, obra de l’escriptora Iolanda Bonet (a la foto) i l’il·lustrador Gabriel Lisowski centrada en la figura de Pasqual Calbó i adreçada als fillets d’entre 7 i 12 anys, en una bella edició de l’editorial mallorquina Finis Africae.
Fa unes setmanes es presentava a Maó el llibre El 6 guardians, obra de l’escriptora eivissenca Iolanda Bonet amb il·lustracions de Gabriel Lisowski. Es tracta d’una narració sobre la figura de Pasqual Calbó per a fillets d’entre 7 i 12 anys que, de fet, va representar una magnífica aportació cap a la cloenda de l’any dedicat al pintor amb motiu dels 200 aniversari de la seva mort. L’obra ha estat publicada per l’editorial mallorquina Finis Africae que du a terme la feliç i molt lloable iniciativa de dedicar una col·lecció a personatges destacats de diferents àmbits de les Illes Balears adreçada al públic juvenil. Sens dubte ens trobam davant un excel·lent projecte per difondre el coneixement de les nostres personalitats entre els lectors més joves d’una manera molt atractiva i eficaç, és a dir mitjançant la ficció pensada per a la seva edat en una sèrie de publicacions bellament il·lustrades.
L’editor Carles Andreu va explicar, durant la presentació del llibre al Museu de Menorca, que el primer volum d’aquesta col·lecció, a càrrec dels mateixos autors que el dedicat a Calbó, es va centrar en la figura del cartògraf mallorquí Jafuda Cresques i que ja tenien preparada una narració sobre la vida del corsari eivissenc Antoni Riquer. El treball sobre el pintor menorquí ja estava previst d’abans, però l’avinentesa de l’any Calbó va propiciar que se n’avancés la publicació.

Els sis guardians té com a protagonista una jove estudiant d’art, na Laia, que és contractada per tractar de trobar un quadre del temps de la Il·lustració a Menorca, obra d’un pintor del qual només es coneixen les inicials P.C. El quadre havia desaparegut el 1923 –gairebé 100 anys abans de l’època en què se situa l’acció– després de ser subhastat. Així, amb l’única dada que es té, “carrer de s’Arravaleta, Maó”, i a través d’una trama detectivesca, na Laia descobrirà la grandesa de la figura de Pasqual Calbó, tant com a pintor i dissenyador d’edificis com en el vessant d’estudiós i escriptor de tractats científics en llengua catalana, i en seguirà la trajectòria vital que el va dur a Venècia, Roma, Viena, la tornada a Menorca –l’època en què la gent deia que estava “enfantasiat” – l’anada a Amèrica i el retorn definitiu a Maó. Per du a terme la investigació na Laia realitzarà una sèrie d’entrevistes entre les sis famílies que custodien l’obra pictòrica de Calbó, a partir de les quals podrà seguir el fil del quadre i admirar la vida i obres del pintor.
L’autora, que ha estudiat a fons la figura de Pasqual Calbó, aconsegueix oferir una completa i competent visió del pintor per mitjà dels imprescindibles elements de la ficció i una impecable construcció narrativa desplegada a partir, sobretot, de l’episodi que el dugué a abandonar Viena on gaudia d’una situació privilegiada. A més de l’habilitat de Bonet a l’hora de posar damunt el paper la biografia de Calbó, s’han de destacar també les belles il·lustracions de Gabriel Lisowski, artístiques, delicades i d’un estil suggerent i molt personal que s’integren plenament en el text i amb el caràcter i personatges de la història narrada.
Iolanda Bonet ha escrit poesia, narrativa i assaig, però el gènere que més ha treballat ha estat la narrativa infantil i juvenil, un camp en què ha tingut especial interès en la transmissió de la literatura tradicional als infants amb l’adaptació de contes de la literatura popular d’Eivissa i Formentera. També, i dins aquest interès pels infants, l’escriptora ha combinat la seva activitat literària amb la de contacontes. Gabriel Lisowski, nascut a Jerusalem i criat a Varsòvia i Viena, actualment viu a cavall entre Polònia i Mallorca. És un autor que ha publicat internacionalment i ha estat il·lustrador de més d’una vintena de llibres per a infants.
L’illa inaudita (Diari Menorca, 23-01-2018) Pere Gomila