Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

“Geografies literàries” per Pere Gomila

PERE GOMILA, QUADERNS DEL TURÓ, 12.07.2018. Llorenç Soldevila i Balart (Monistrol de Montserrat, Bages, 1950), 
doctor en Filologia Catalana i professor de la Universitat de Vic, és l’autor de l’ambiciós i original projecte
“Geografia literària”. A finals de l’any passat sortia publicat el volum dedicat a les Illes Balears i Pitüses.

Geografia literària és un gran projecte del professor Llorenç Soldevila començat fa més de 10 anys i encara en curs d’elaboració, una obra magna que requereix, sens dubte, un esforç enorme i una notable ambició per part de l’autor; un conjunt de llibres que posa a l’abast de viatger, del lector curiós, del cercador d’itineraris, de l’amant del país, un recorregut per la geografia dels Països Catalans mitjançant una gran diversitat de textos literaris d’escriptors en llengua catalana, en un ventall que va des de l’edat mitjana als nostres dies. Es tracta per tant d’una guia diferent –no té res a veure amb les guies turístiques a l’ús–, que convida a viatjar, però també a aprofundir en els llocs visitats, a abraçar una multiplicitat de referències i significats, a saber-los físicament, però també transformats per la cultura, viscuts a través de la mirada, crítica, amable, irònica, tendra o plena d’admiració, dels escriptors que els han viscut i els han traslladat a la seva obra, ja sigui en forma de ficció, de reportatge periodístic, de crònica o de poemes.

He de confessar que desconeixia aquest projecte –del qual s’han publicat ja vuit títols–, fins que fa uns mesos el seu autor es va posar en contacte amb mi amb motiu de la preparació del volum dedicat a les Illes Balears i Pitiüses, publicat a finals de l’any passat. La col·lecció, editada per l’editorial Pòrtic, es presenta en un format molt atractiu amb fotografies a tot color de cada un dels llocs que es recullen –paisatges, edificis, monuments–, agrupats per poblacions. La fotografia ve acompanyada d’una descripció en què es posen de relleu els valors, paisatgístics, històrics, arquitectònics, de l’indret i el text literari de referència. En moltes d’aquestes entrades, s’indiquen també altres textos o materials audiovisuals que es podran trobar al web endrets.cat –un portal que es construeix a mesura que avança la publicació– i que no és possible reproduir en el llibre. A la part final, es pot trobar la bibliografia d’on s’han extret els textos, un índex dels autors i un índex de posicions GPS, molt útil al viatger que vulgui visitar els llocs descrits.

El volum dedicat a les Illes Balears i Pitiüses consta de 485 pàgines i es reprodueixen textos procedents de prop de 200 autors, des de Ramon Llull als escriptors actuals, i un magnífic pròleg de Josefina Salord. Per al viatger atent i amant de les lletres i la cultura, la Geografia literària es converteix en un imprescindible acompanyant i guia en les visites físiques dels llocs més emblemàtics de les Illes, en la contemplació de la bellesa dels seus paisatges, en el coneixement de monuments representatius, fins i tot en el descobriment d’algunes de les cases dels escriptors més importants o admirats. Però aquests volums també poden llegir-se amb tot el profit sense moure’s de casa, gaudir dels textos literaris dels escriptors illencs o d’aquells que han expressat les seves impressions de viatge, examinar les fotografies, captar-ne el batec.

Com diu Salord en el pròleg: «les Illes Balears i Pitiüses no són només el territori que tants de nosaltres coneixem i estimam, amb un amor admiratiu però també crític, sinó també la llengua, la literatura i la cultura que hauríem de compartir també des del coneixement, tanmateix a vegades avar. D’aquí el valor de la generositat de Llorenç Soldevila a l’hora de cartografiar cada una de les illes». No hi ha dubte que llibres com aquesta “Geografia literària” contribueixen a difondre i a promoure aquest coneixement i els valors del respecte, la cultura i la llengua pròpies.

Llorenç Soldevila és doctor en Filologia Catalana i professor titular de la Universitat de Vic. Durant prop de 30 anys ha impartit la docència en l’ensenyament secundari. La seva tesi doctoral va tractar sobre el moviment de la Nova Cançó i en el camp de la recerca i investigació ha realitzat estudis, entre d’altres, sobre Jacint Verdaguer i la literatura memorialística. Té una dilatada experiència en les rutes literàries en l’àmbit pedagògic.

L’illa inaudita (Diari Menorca, 10-07-2018)