Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

‘Golden Minutes’ i ‘Bubota’ guanyadors de la Secció Oficial del Ficme 2020

REDACCIÓ MAÓ, 19.07.2020. DeadPavo rep la menció especial del jurat i Alter ego s'emporta el 
premi de públic en la secció TalentJove en un festival marcat per les mesures sanitàries 
davant la Covid-19

 

Un dels pocs festivals de cinema que malgrat les circumstàncies ha apostat per dur-se a terme a Espanya ha finalitzat avui amb la celebració de la seva gala de cloenda. Cinc dies de cinema, música i gastronomia local que, emmarcats en un context especial, han pogut celebrar-se amb èxit i amb normalitat, i respectant, gràcies a la responsabilitat col·lectiva, totes les mesures sanitàries i de seguretat que demana el moment.

Inés Garrel, directora del Festival Internacional de Cine de Menorca, ha valorat el resultat a la cloenda de festival: “Portar-lo endavant va ser la nostra aposta des del principi malgrat les dificultats. Hem anat adaptant el festival a les circumstàncies i el resultat, davant la situació, ha estat immillorable. Un cartell de nivell, molts convidats i bona assistència a les sessions en un context difícil. El meu agraïment més sincer a tots els que ho han fet possible, i al públic assistent, que ha contribuït en gran mesura al fet que el Ficme s’hagi celebrat amb normalitat”.

Durant l’acte de cloenda, que ha estat presentat per l’actriu barcelonina Bea Segura, el Festival Internacional de Cine de Menorca ha donat a conèixer els curtmetratges guanyadors de la seva cinquena edició. Golden Minutes i Bubota s’han proclamat guanyadors del Ficme 2020 en les dues categories de la Secció Oficial de festival. Com cada any, els curts premiats obtenen un premi en metàl·lic de 700 € i el guardó del Ficme a més de l’emissió del curtmetratge a IB3 per al curt guanyador de Balears en Curt.

El palmarès de la Secció Oficial

El jurat de la Secció Oficial Illes en Curt del Ficme 2020, conformat per Javier Pachón, Carlos R. Ríos i Ingrid García Jonsson, ha atorgat el premi a Golden Minutes, dirigit per Saulius Baradinskas, “per la seva sensibilitat i concisió narrativa per definir els trets dispars d’una societat marcada per l’aillament, sumat a una excel·lent cinematografia al servei de la història.

Golden Minutes és un curtmetratge de producció lituana. Un complex pla seqüència de 10 minuts que busca captar l’essència de la societat lituana sense fer gairebé ús dels diàlegs, i que protagonitza Billy Boyd, conegut pel seu paper de hobbit a la saga de “El señor de los anillos”.

Pel que fa al premi a millor curt de producció balear, el jurat de la secció Balears en Curt del Ficme 2020 ha atorgat el premi a Bubota, dirigida per Carlota Bujosa Cortés, “per l’encert de la directora per indagar en la seva història familiar i navegar per l’arxiu d’imatges descobertes recentment i mostrar-nos un viatge personal amb respecte, imaginació i proximitat, en un diari filmat que allunya els fantasmes personals que de vegades ens aguaiten”.

Bubota és un assaig agosarat i commovedor que descobreix el passat familiar de la directora a través de vídeos familiars i reflexions: la relació amb el seu pare biològic, amb el seu padrastre, la seva infància i, en definitiva, els fantasmes que persisteixen.

La menció especial del jurat ha anat aquest any per DeadPavo, d’Enric Llonch, Lucía Lleó, Judit Serral, Júlia Gaitano, “per capturar l’essència de la nova generació amb honestedat i frescor i fer-ho amb un pols que denota maduresa i sensibilitat cinematogràfica. Animant als seus creadors a continuar a la recerca de la seva veu autoral, que estem segurs té moltíssim a oferir”. Un curt en el qual el despertar sentimental i sexual és el leitmotiv d’aquesta potent il·lustració postadolescent sorgida de la Pompeu Fabra.

Una producció menorquina guanya el Talent Jove

El curt guanyador de la secció Talent Jove per a joves creadors ha estat atorgat per votació pública dels assistents a la secció a la producció menorquina Alter ego, de la directora Caterina Lumina, de l’IES Josep Maria Quadrado.

Un curt que aborda les inseguretats i pors a l’edat adolescent en un temps marcat per la pressió social.

Habitació 212 i música local per a la clausura

El Pati de Sant Francesc de Maó ha tornat a acollir una vegada més la gala de clausura. Els guardonats han rebut de la mà del jurat les estatuetes del Ficme 2020, una peça d’art creada pels artistes Patricia Astorga i Tariq Porter inspirada en el mar, i que combina diferents tècniques com el collage, l’escultura i la il·lustració utilitzant materials reciclats.

Al lliurament dels guardons ha seguit la projecció de la pel·lícula habitació 212, una producció francesa de Christophe Honoré sobre amors i desamors que bascula amb gràcia entre la comèdia i el drama romàntic i amb la qual Chiara Mastroianni, actriu protagonista, va ser guardonada a Cannes.

La gala ha comptat a més amb l’actuació musical dels artistes locals de Wanderlust Menorca.

La gala d’avui tanca una edició marcada per les mesures sanitàries davant la Covid-19. L’ús obligatori de la màscareta per part de cineastes i públic, la distància de seguretat i la utilització del hidroalcohòlic han estat la tònica diària durant les projeccions del festival, que amb tot ha pogut celebrar-se amb total normalitat i pel qual han passat artistes com Carlos Bardem, Aida Folch, Macià Florit, Marta Bayarri, Bruna Cusí, Joan Bover, Aitor Arregi, Jose Mari Goenaga, Jaume Carrió o Laura Gost.

El Festival Internacional de Cine de Menorca Social & Sostenible compta amb l’aval del Consell Insular de Menorca; els ajuntaments de Maó, Ferreries i Ciutadella; la conselleria de Cultura, Participació i Esports de Govern de les Illes Balears i del Ministeri de Cultura i Esport del Govern d’Espanya; el patrocini d’Estrella Damm i el suport de CaixaBank i de l’Obra Social “La Caixa”.