Homenatge femení a Anneliese Witt a la galeria B12 a Eivissa

REDACCIÓ EIVISSA, 19.04.2019. Cinc destacades pintores eivissenques o residents 
a Eivissa varen inaugurar el 30 de març una exposició de pintura, on s'inclou 
una instal·lació, a la galeria B12 d'Eivissa, amb motiu del Dia de la Dona 
i en homenatge a la desapareguda ceramista Anneliese Witt, esposa del pintor 
eivissenc Rafael Tur Costa.

“Jo, dona” està organitzada per l’associació d’artistes Núcleo Art Ibiza i comissariada pel seu president Jesús Albarrán. A la mostra a més de pintures s’inclouen tres peces de ceràmica d’Anneliese Witt, de la qual a més del seu important llegat artístic cal destacar la seva gran tasca d’ensenyament als nens i joves d’Eivissa.

La inauguració va ser amenitzada amb una gran interpretació de la violoncel·lista Susanna Rozsa i presentada pel gestor cultural, escriptor i artista Carles Fabregat.

Jesús Albarrán – organitzador de l’exposició –  va explicar que “ja feia uns dies, el 8 de març, va ser el Dia de la Dona, i en quasi tots els actes celebrats es parlava de la reivindicació femenina, però en aquesta exposició no es parlava de reivindicació; es parlava de reconeixement. Normalment si ens posam a recordar noms d’artistes, quasi sempre pensam en masculí. Difícilment ens vénen a la memòria noms de dones. Però no és així. És evident que la dona no ha ocupat sempre el lloc que li corresponia en el món de l’art i aquesta realitat l’hauríem de corregir”.

Per la seva part, Carles Fabregat va llegir un text del pintor Pedro Asensio sobre n’Anneliese i un de propi que també parlava sobre l’obra de la ceramista.

Antonia Torres Tur
Antonia Torres Tur

Antònia Torres Tur va estudiar art a la Universitat de París VIII, fotografia a l’Escola Industrial de Barcelona i ha exposat a Chile i diversos llocs d’Espanya.

“En sortir dels models “naturals” i utilitzar com procès i mètode de treball la investigació, ha creat una gramàtica eloqüent, on cohabiten com a elements d’una mateixa dialèctica, la força expressiva d’un constructivisme vigorós juntament amb una tremolor gestual de sords i subtils colorits, que a la vegada desenvolupen una espacialitat que convida a “descobrir” tota la poesia que amaguen aquelles dues forces contradictòries; tesi i antítesi puntuals que defineixen , dins de l’entropia, la força de la seva obra”.

María Catalán
María Catalán

María Catalán va estudiar a l’Escola d’Arts i Oficis d’Eivissa, va treballar com a assistent en el taller d’Eduard Micus i des de 1990 exposa a galeries i fires d’art internacionals tant de manera individual com col·lectiva.

“La seva obra es pot emmarcar en l’informalisme, precisament per les formes obertes de les obres que es van creant, són una exaltació de sentiments, són una part d’autoqüestionament que està aconseguint el seu objectiu a través del seu valor estètic i una confessió encaminada cap a la llibertat individual. Com en aquestes imatges no utilitza molts de colors, l’encant consisteix més bé a una sensible i matisada escala completa de blancs i grisos amb diversos materials. La convivència i la compenetració de la qualitat dels materials i les empremtes cauteloses sempre realitzades amb extrema sensibilitat ens fan arribar amb aquesta unió a una obra ben harmonitzada”.

Julia Fragua
Julia Fragua

Julia Fragua, formada a la península, Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Salamanca i amb un doctorat en pintura i una beca de paisatge a Segòvia. Actualment imparteix classes de dibuix a l’Escola D’Arts i col·labora en el taller de pintura Tur Costa. Ha obtingut premis de pintura, gravat i estampació.

“Exposa collages fets amb pintura, teles i fil on les transparències, la llum i el blanc són els protagonistes. Abstraccions que deriven de la figuració, de temàtica eivissenca, : el paisatge natural de l’illa, el camp, la ruralitat, les cases pageses tradicionals, les parets de cal, els llençols estesos al sol, … junt amb altres elements com “barruguets”, “senalles” o les petites joguines oblidades a terra. Són un cant pictòric a la vida natural, senzilla i ecològica a la qual tant necessita tornar aquesta illa.”

Lina Andiñac
Lina Andiñac

Lina Andiñach és una artista visual que s’ha format a l’Escola D’Arts i Oficis d’Eivissa i ha realitzat nombrosos cursos de dibuix i pintura al taller de Juan Abolí. Ha dut a terme diverses accions artístiques, com performances o instal·lacions interactives i poètiques i també ha realitzat nombroses exposicions col·lectives i individuals a Madrid, Barcelona i Eivissa.

“Presenta una instal·lació titulada “Bosc i missatge” que és una reflexió sobre el color, la seva influencia en els estats d’ànim i la seva qualitat d’expressar emocions. Són dues parts basades en la gamma cromàtica i en elles conviuen materials industrials i elements que proporciona la natura.

Està inspirada en els mercats de països asiàtics, en els quals el volum de mercaderies i l’exuberància i varietat de colors exposats en estrets carrers, varen produir en ella una sensació que el color l’envoltava. “Bosc” està format per dotze elements que representen els mesos de l’any creant un espai per on es pot transitar. En “missatge” el paper pintat es fragmenta per tornar-se a unir adherit al vidre. En un construir destruir que és part essencial de l’aprenentatge i de la natura. Consta de set peces que representen els dies de la setmana.

Josefina Torres
Josefina Torres

Josefina Torres, Diplomada en Arts visuals, Comunicació i Disseny Gràfic s’ha format pictòricament a Madrid, Barcelona, Mallorca i Eivissa, llocs on ha exposat tant de forma individual com col·lectiva.

“En aquesta ocasió mostra diverses obres pertanyents a la sèrie “Trencar el concepte” que s’inspiren en l’art japonès Kintsugi. Són collages de cartó sobre tela, on es repeteix el mateix patró, el cartó trencat i unit per pintura acrílica d’or o plata. Algunes obres són completament negres, on només es posa en relleu la ruptura unida per la pintura daurada, en altres els fons estan formats per taques de colors blaus, verds, blancs i negres units i barrejats creant taques a l’atzar mínimament intervingudes, formant universos de formes abstractes i etèries i textures soltes per les esquerdes del cartó”.

Núcleo Art Ibiza és una associació d’artistes sense ànim de lucre que té com a objectiu la difusió, promoció i organització d’esdeveniments culturals sempre amb qualitat artística, on les exposicions puguin convertir-se en espectacle per completar o entendre l’obra i on es pugui despertar l’interès del públic.

L’exposició es podrà visitar fins al 27 d’abril en un horari de dilluns a dissabte de 18 a 21 hores.