Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports coorganitza l’exposició itinerant “Memòries 1936-39”

REDACCIÓ PALMA, 11.01.2019. Els artistes visuals Antoni Garreta, Joan Vallespir i Marcos Vidal reflexionen 
sobre la memòria històrica

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports coorganitza amb els ajuntaments de Porreres, Inca i Palma l’exposició itinerant “Memòries 1936-39”, que s’inaugura aquest divendres 11 de gener a les 19 hores en el Museu de Porreres. “Memòries 1936-39” és un projecte artístic sobre memòria i història mitjançant la producció d’obra de tres creadors per a dur a terme una exposició itinerant i un catàleg.

Els artistes visuals Antoni Garreta, Joan Vallespir i Marcos Vidal expressen amb les seves obres com va afectar al ciutadà el conflicte de la guerra civil espanyola. Els tres creadors tenen una llarga llista de participació en projectes benèfics i col·laboracions amb associacions sense ànim de lucre.

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports, mitjançant la Direcció General de Participació i Memòria Democràtica, coorganitza l’exposició en la qual fa una aportació de 1.700 € en concepte d’edició del catàleg.

Artistes participants

Antoni Garreta. Inca 1965. De formació autodidacta, fa més de trenta anys que treballa diferents llenguatges plàstics i també la instal·lació o l’escultura. La seva obra ha estat exposada en diferents indrets de l’Estat i a l’estranger en exposicions individuals o fires internacionals com: Supermarket a Estocolm, The International Artist Art Fair, BAE Budapest Art Expo, Galery 88 a Suècia, MAC 21 Fira Internacional d’Art Contemporani de Marbella, ART Santander Cantàbria, Art.Eivissa fira d’art contemporani d’Eivissa, Interart Fira Internacional de València, Alhadros Centre Cultural d’Eivissa o Art-Expo Fira Internacional de Barcelona.

Algunes exposicions individuals seves són: “Existències” al Casal de Cultura de Selva, “Silencis” a la galeria Els Arts d’Alcúdia, “Moment” a la galeria Cunium a Inca, “Silencis” a la galeria Quassars a Manacor, “Blanc” a Galeria Cunium a Inca, “L’espera” a la Fundació Es Convent a Inca, “Les llágrimes del silenci” a Galeria Cunium a Inca, o “El silenci dels ocells” al Casal Cas Metge Cifre a Inca.

El seu projecte d’art públic “Silenci” va ser seleccionat per la memòria de les víctimes de la guerra civil espanyola i situat a Inca. Diverses exposicions seves centren la seva temàtica en la guerra civil espanyola.

El projecte d’Antoni Garreta per a “Memòries 1936-39” es titula “Persones imaginades”; és una mena de work in progress d’instal·lació sobre la memòria històrica, on l’autor tracta d’apropar-se als rostres fent memòria, tractant de reconèixer i intentant abraçar els esperits dels agreujats. Garreta parteix de la frase d’una familiar d’un represaliat de la dictadura franquista: “No podíem parlar de res; ni anomenar-los, desapareixien, no podíem dir res més, semblava com si fossin persones imaginades”.

Joan Vallespir. Inca 1969. Graduat com a dissenyador industrial a l’Escola Superior d’Art i Disseny de Palma, inicia la seva producció artística als 25 anys i realitza moltes exposicions individuals: Galeria Maneu de Palma, al 1999 i 2002, “Pintures i escultures” al Centre Cultural Ca’n Gelabert de Binissalem, “Pensamientos de plástico” a la Galeria Caracol a Valladolid al 2004, “Admissió, comprensió, …“ al Centre Cultural Son Tugores d’Alaró al 2006, “Influxos confusos ordenats” a la Galeria Contrast a Barcelona al 2009, o “Taller ambulant” a la sala Espai del CCA d’Andratx al 2013.

Ha participat també a exposicions col·lectives a: La Capella de Barcelona amb Lacasadelcactus, Carpeta d’obra gràfica 7×7 del Taller 6A a Espai Mallorca a Barcelona, “Art emergent a les Illes Balears II” itinerant per centres culturals i museus de Balears i Barcelona en el 2003 i 2004 (iniciativa del Govern balear), diverses mostres col·lectives a Addaya Centre d’Art a Alaró al 2005, 2006, 2007 i 2009, galeria Contrast a Barcelona al 2008 i a la galeria municipal de la ciutat d’Opole a Polònia al 2009.

Ha participat a fires d’art com Jam Art Mallorca 2007 a Palma, Supermarket Independent Art Fair a Estocolm (2010, 2011 i 2013) i ha rebut premis i beques com la Beca Pilar i Joan Miró per als Tallers Miró als anys 1998 i 1999 i la Beca Pilar Juncosa i Sotherby’s per treballar al Manhattan Graphic Center de Nova York USA al 2001, Primer Premi Art Jove del Govern balear al 1997, Primer Premi de Pintura Ajuntament d’Inca al 2008, Primer Premi Pintura Ajuntament de Marratxi al 2010, i el Primer Premi Pintura Ajuntament de Lloseta al 2012. També ha fet una residència artística al Nacka, a Estocolm, Suècia.

Vallespir treballa una obra sobre les escoles populars obertes a les Illes Balears els anys de la República, centres de formació per als menys afavorits que separaven educació d’adoctrinament religiós. Vallespir retalla els perfils d’aquests edificis, intentant fer-los visibles i tangibles.

Marcos Vidal Font. Vitòria-Gasteiz 1967. De pares mallorquins, viu i treballa a Sineu. Llicenciat en Belles Arts a la Facultat de Sant Carles de la Universitat Politècnica de València, s’especialitza en gravat. Rep en dues ocasions beca per als tallers de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca; beca de viatge del Ministeri de Cultura, convidat pel taller Experimental de gràfica i el taller René Portocarrero, a l’Havana, Cuba. Va fer residència al Frans Masereel Centrum de Bèlgica, residència a la fundació Starke de Berlín i va rebre una ajuda a la mobilitat del Ministeri d’Afers Exteriors espanyol per treballar i exposar en la Fundació Insel Hombroich a Alemanya. També, Beca del Centre d’art i creació CAC Ses Voltes i Beca al Museu d’art abstracte Manuel Felguerez, Zacatecas, Mèxic.

Ha realitzat exposicions individuals de la seva obra a: Residència V54, Fundació Po Leung Kok a Hong-Kong, Schillerpalais Neuköln, Berlín, Casal Solleric de Palma, Fundació Hilvaria Studios a Tilburg (Holanda), Capella de la Misericòrdia del Consell de Mallorca, CCA d’Andratx, Espai Mallorca a Barcelona, galeria Candyland a Estocolm (Suècia), galeria SKL de Palma, Museu i Fons de Porreres, Sala Dato de l’Ajuntament de Vitòria-Gasteiz, galeria 4 gats-Ferran Cano o l’Espai Ramon Llull de la Conselleria de Cultura del Govern de les Illes Balears.

Cal destacar la seva participació a esdeveniments com: 2ª i l3ª BIAB Beijing Internacional Art Biennale (Xina), La Biennal Mediterrània a Dubrovnik, Croàcia, la VI International Art Triennale Majdanek a Lublin, Polònia, el Busan International Print Art Festival de Corea, la IEEB 4 International Experimental Engraving Biennial a Bucarest. A Espanya ha participat al Simposium internacional d’escultura d’Alacant, 2ª mostra d’art públic de Navacerrada, XXIV premi Bancaixa de València, Biennal art grafic del Museu d’Eivissa i el Premi Ciutat de Palma. I a fires d’art com Estampa 97, KIAF’07 KIAF’08 i KIAF’09 a Seül, Next Art Chicago, Puro Arte de Vigo, Jam Art Mallorca, i SWAB 2012 de Barcelona amb l’estand de la galeria SKL de Palma. També ha treballat amb la galeria Espai B2 de Soller i amb la galeria UBR de Salzburg, a Àustria.

Itinerància de l’exposició

Gener
Museu i Fons de Porreres, Ajuntament de Porreres
Regidoria de Cultura. De l’11 de gener al 15 de febrer de 2019

Febrer
Claustre de Sant Domingo, Ajuntament d’Inca
Àrea de Cultura. Del 22 de febrer al 18 de març de 2019

Maig
Sala planta baixa, Casal Solleric Ajuntament de Palma
Regidoria de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística