Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

La Conselleria de Cultura presenta el Cicle “Converses entorn de les Indústries Culturals i Creatives”

REDACCIÓ PALMA, 07.02.2019. Del 12 de febrer al 26 de març, especialistes de diferents àmbits territorials 
i professionals es donaran cita a Ca n’Oleo dins el cicle "Converses entorn de les Indústries Culturals i 
Creatives", organitzat per la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, 
amb motiu de la creació de l’Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears (ICIB), com marca el Pla de 
Cultura de les Illes Balears, i amb la intenció de conèixer com s’està enfocant aquest segment cultural en 
altres institucions i territoris del nostre entorn.

Les converses tindran lloc cada dimarts a les 19 hores i es desenvoluparan amb un format obert que afavoreixi la intervenció del públic. El seu objectiu és oferir als professionals del sector cultural de les Illes Balears testimonis clau per contribuir a la seva formació i potenciar-ne la fortalesa, com també un espai de diàleg on compartir inquietuds amb especialistes d’altres territoris i d’organismes financers i institucions autònomes, estatals i europees.

La consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, inaugurarà el dia 12 de febrer aquest cicle de converses, que centrarà la seva primera jornada en “El mecenatge i les indústries culturals en l’àmbit estatal”, amb la intervenció de Borja Álvarez Rubio, subdirector de Promoció d’Indústries Culturals i Mecenatge del Ministeri de Cultura. Presentarà la directora general de Cultura del Govern de les Illes Balears, Joana Català.

Dia 19 de febrer es dedicarà a “Les indústries culturals a la Unió Europea”, amb ponència a càrrec de Mercedes del Palacio, consellera de Cultura i representant permanent d’Espanya a la Unió Europea. L’acte serà presentat per Rosa Cañameras, directora del Centre Balears Europa.

La singularitat cultural als territoris insulars” serà l’eix de la conversa de dia 26 de febrer, amb la participació d’Aurora Moreno, directora general de Cultura del Govern de Canàries. La sessió serà presentada per Carles Molinet, president de l’associació d’empreses balears d’arts escèniques, Illescena.

Dia 5 de març tindrà lloc la conversa “El desenvolupament de les ICC a les comunitats autònomes”, que presentarà els testimonis de Miquel Curanta i Girona, director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC); Carmen Oroz, directora del Servei d’Acció Cultural del Govern de Navarra; i Sabin Goitia Goienetxea, assessor del Departament de Cultura del Govern del País Basc. Presentarà la conversa Joan Carles Martorell, director d’IB3 Televisió.

El finançament de les indústries culturals i creatives serà el tema central de la sessió de dia 12 de març, “Les societats de garantia recíproca i el finançament de projectes culturals”, amb les intervencions de Jesús Fernández, director general d’ISBA-SGR, i Rafael Lambea, director general de CREA-SGR. Presentarà als ponents i conduirà la conversa, Manel Porras director general d’Indústria.

Desenvolupament cultural i economia” és el títol de la sessió de dia 19 de març, amb la ponència de Lorenzo di Pietro, director d’empresa, emprenedoria i innovació de Barcelona Activa, que presentarà Pep Lluís Pons Hinojosa, director general d’Innovació i Recerca.

El cicle serà clausurat dia 26 de març per la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, que donarà peu a una taula rodona, moderada pel gestor i consultor cultural Xavier Diaz Vilanova que sota el títol “La visió dels protagonistes de les indústries culturals i creatives de les Illes Balears” analitzarà la realitat i les expectatives que hauria d’assolir el nou ICIB, amb la participació d’un representat de cadascun del àmbits sectorials de l’ICIB: audiovisual, arts escèniques, arts visuals, món editorial i música

Les indústries culturals i creatives s’han convertit en un sector estratègic per al desenvolupament cultural i d’identitat, i han impulsat un creixement integrador i sostenible. Creen llocs de feina, atrauen inversió i estimulen l’economia local. Les “Converses entorn de les Indústries Culturals i Creatives” volen fer entendre el funcionament d’aquestes indústries, i donar a conèixer els marcs legals que les emparen, els sistemes de finançament que les fomenten i les estratègies que s’han duït a terme a diferents territoris perquè es consolidin, creixin i s’expandeixin.