Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

La Regidoria de Cultura de Palma engega un pla de xoc per pal·liar els efectes del COVID-19 al sector

REDACCIÓ PALMA, 25.03.2020. Noguera anuncia un decàleg de mesures entre les quals destaca la 
convocatòria d’ajudes per valor de 250 mil euros

La Regidoria de Cultura presenta un pla de xoc format per 10 punts per pal·liar els efectes que el tancament dels espais culturals i l’ajornament de les activitats previstes durant l’estat d’alarma ha provocat en el sector. “Som conscients que aquesta paràlisi provocada per la crisi del Covid-19 ha colpit seriosament un dels sectors més vulnerables de la societat: la cultura. I no en volem quedar al marge. Per això hem mantingut un diàleg assenyat amb el sector i hem posat en marxa una sèrie de mesures per fer-hi front”, ha dit el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera.

Les mesures es resumeixen en els següents 10 punts:

  1. Convocatòria d’ajudes per a minimitzar els efectes negatius del Covid-19 en el sector cultural. La Convocatòria d’ajudes per a espais culturals triplica la seva dotació fins als 150.000 € i la Convocatòria per a projectes de dinamització cultural de la ciutat i altres iniciatives culturals arribarà als 100.000 euros.
  2. Ajornament de les activitats afectades pel tancament dels espais culturals i avançament del 50% del caixet. Cap activitat cultural organitzada per l’Ajuntament de Palma s’ha suspès sinó que s’ha reprogramat al llarg dels pròxims mesos. L’Ajuntament assumirà les despeses generades per aquest ajornament i s’abonarà el 50% del caixet o preu del contracte per avançat en concepte de preparació i producció.
  3. Millora de les condicions de contractació. Tots els espectacles ajornats i els nous que es programin al llarg de la temporada 2020-2021 milloraran les seves condicions de contractació.
  4. Pagament del 100% de la recaptació de taquilla dels espectacles programats als teatres municipals.
  5. Contractació de companyies i artistes locals: es prioritzarà la contractació de companyies, músics i artistes locals en els cicles de Música i Art Escèniques de la temporada 2020-2021, sempre garantint la qualitat de la programació.
  6. Manteniment de les convocatòries habituals: els ajornaments d’activitats no aniran en cap cas en detriment de les convocatòries per a la contractació d’espectacles previstes per a la temporada 2020-2021.
  7. Convocatòries de contractació de projectes d’investigació, creació o producció en les arts visuals. S’obre una convocatòria per a donar suport a la creació, amb una dotació de 50.000 €.
  8. Facilitar l’ús dels espais municipals al sector cultural. S’establiran acords de col·laboració amb les associacions per a poder fer ús dels espais municipals.
  9. Agilització de pagaments de factures i serveis.
  10. Compromís de diàleg constant amb el sector: la Regidoria de Cultura i Benestar Social es compromet al diàleg freqüent amb el sector cultural per a analitzar de forma periòdica la situació i l’evolució d’aquest.