L’abstracció de “Sis pintores” s’exposa a Garden Art Gallery a Eivissa

REDACCIÓ EIVISSA, 24.08.2018. El passat 5 d'agost es va inaugurar una exposició col·lectiva de sis dones artistes en Garden Art 
Gallery, a Eivissa, que podrà contemplar-se fins al pròxim 28 d'agost.

A l’exposició hi participen sis pintores: Júlia Ribas, Josefina Torres, Doralice Souza, Júlia Fragua, María Catalán i Antònia Torres Tur. Totes elles ja havien exposat a la galeria, tant de forma individual com a col·lectiva. La directora de la galeria, Bernadette Chapu, amb aquesta mostra va voler rendir un homenatge a les dones artistes d’Eivissa.

Obres de Júlia Ribas
Obres de Júlia Ribas

La primera artista, Júlia Ribas, últimament ha participat en diversos projectes fora de l’illa; al febrer en un projecte d’art i cooperació en l’Índia organitzat per la Fundació Vicente Ferrer i el Govern Balear i al març va presentar, amb altres tres artistes mallorquines, una exposició a La Misericòrdia (Palma), sala d’exposicions del Consell de Mallorca. El 2017 va exposar a la Sala d’Exposicions Taller d’Ivars, Benissa, Alacant. A l’agost del mateix any a la Torre dels Ducs de Medinacelli, El Verger, Alacant, sala gestionada per la Fundació Baleària. I simultàniament, va inaugurar a Eivissa una altra exposició a la sala municipal de Ca Curt, Sant Agustí d’Es Vedrà.

La seva obra es caracteritza per la relació i interacció amb el paisatge natural d’Eivissa. Aquesta naturalesa elevada a l’abstracció la porta a utilitzar materials cada vegada més orgànics com la cendra, els òxids, les terres, els blancs de la calç de les cases de l’arquitectura pagesa. Al seu torn, és una cerca interior cap als orígens i les arrels. Una altra de les seves referències és la posidònia que representa per mitjà de cintes de metall oxidades, sobre les quals ha desenvolupat diverses sèries.
En “Sis pintores”, presenta 3 obres pertanyents a la seva sèrie de “Posidònies” i 6 obres d’una altra sèrie de paisatges on inclou elements naturals de la vegetació eivissenca, com els fonolls o figueres de pic, sobre suports de fusta que representen la connexió i unió amb l’entorn natural.

Obra de Josefina Torres
Obra de Josefina Torres

La segona d’elles, Josefina Torres és diplomada en Arts Visuals, Comunicació i disseny gràfic i ha realitzat nombrosos estudis de dibuix i pintura a Madrid, Barcelona, Mallorca i Eivissa, llocs en els quals també ha exposat, tant de forma individual com a col·lectiva. La seva última exposició individual l’ha realitzat a Alacant i a una exposició col·lectiva a És Polvorí de Dalt Vila. Actualment col·labora en la secció cultural del Periòdic d’Eivissa i Formentera i amb la nostra plataforma digital de la Cultura a Balears ArtXipèlag.

El seu treball es caracteritza per l’ús de diferents materials com a papers, cartons o llenços, en forma de collage, esquinçats, arrugats o trencats entorn d’un llenguatge poètic que juga amb taques de colors i sentiments de l’ànima humana.

Les obres que presenta en aquesta ocasió són dotze quadres de grandària petita que pertanyen a la sèrie “Plecs cromàtics” “en els quals utilitza els colors ocres i blaus acrílics molt diluïts sobre paper i que posteriorment plega per crear un efecte tridimensional que surt del plànol i tenen un sentit metafòric, ja que els plecs en paper es corresponen amb els plecs de l’ànima, entre els quals s’amaguen les pors i temors de l’ésser humà. Les composicions són com la vida mateixa, d’una banda, les normes rígides, que ens marquen un camí preestablert, on ens podem refugiar, com els plecs perfectes i pensats i d’altra banda els dubtes i temors d’una individualitat personal i rebel que s’expressa mitjançant la taca caòtica creada a l’atzar.

Obra de Doralice Souza
Obra de Doralice Souza

La tercera artista, Doralice Souza, és Llicenciada en Belles arts a la universitat de Barcelona. Obté un Postgrau en Educació Secundària a la Universitat Politècnica de Barcelona. Establerta a Eivissa des de la seva primera infància, va començar la seva trajectòria artística molt jove, guanyant el seu primer Certamen nacional de pintura amb 20 anys, guardó que li va portar a participar en la seva primera Fira d’internacional d’art Contemporani. Des de llavors ha guanyat diversos premis de certàmens nacionals de pintura i queda finalista en uns altres La seva obra ha estat exposada a Espanya i a diversos països europeus, com Alemanya, Bèlgica o Regne Unit. I els seus quadres formen part de col·leccions d’Ajuntaments, Regidories i en col·leccions privades. Actualment ja forma part de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera, en la veu de la lletra “S”, gràcies a la seva productiva i remarcable trajectòria artística en la cultura eivissenca.

 

Obra de Doralice Souza
Obra de Doralice Souza

 

En aquesta ocasió Doralice presenta un conjunt d’obres de la seva nova sèrie Migrations i reflexiona sobre el continu moviment en l’existència dels éssers vius i la seva necessitat de canvi i adaptació al mitjà. Evanescent, evocadora i fins i tot atrevida, la seva paleta de colors domina els blaus fonamentalment, i algunes vegades juga amb el difícil equilibri amb el vermell més apassionat. Però sempre des de la bellesa i l’estètica, buscant l’equilibri i la composició en cada pinzellada.

Obra de Júlia Ribas
Obra de Júlia Ribas

La següent pintora, Júlia Fragua, és Llicenciada en Belles arts per la Universitat de Salamanca, on també va cursar dos anys de Doctorat en Pintura i va obtenir una Beca de Paisatge a Segòvia. Resideix a Eivissa des del 2000. És professora de Dibuix a l’Escola d’Art i col·labora en el taller de pintura de l’Estudi Tur Costa. Ha obtingut diversos premis de pintura i de Gravat i Estampació. L’últim rebut va ser el Flechazo al millor artista de les Balears en FLETXA PALMA 2017. La seva última exposició individual l’ha realitzat en Can Gelabert, Mallorca, en 2018. Ha exposat a Madrid, Castella i Lleó, Eivissa, Mallorca i Barcelona. A Eivissa, en Via 2, Ebusus, Club Diari, Garden Art Gallery. Entre les col·lectives,”Territori d’Assaig” en Sa Nostra, Palma 2017.

Obra de Júlia Fragua
Obra de Júlia Fragua

El seu treball sempre s’ha caracteritzat per la representació de la llum com a element protagonista de les seves obres. També les textures i la cerca de nous materials són un component habitual en els seus treballs. Les obres que presenta en aquesta ocasió estan totes realitzades en 2018, i no han estat exposades encara a Eivissa. Són collages fets amb pintura, teles i fils en els quals les transparències, la llum i el blanc són els protagonistes. Abstraccions que deriven de la figuració, de temàtica eivissenca: el paisatge natural de l’illa, el camp, el rural, les cases pageses tradicionals, els murs de pedra eivissenca, les parets de calç, els llençols estesos al sol…, juntament amb altres elements com els “barruguets”, les “senalles” o les petites joguines oblidades en el sòl. Són un cant pictòric a la vida natural, senzilla i ecològica a la qual tant necessita tornar aquesta illa. Les obres estan realitzades en format gran i petit.

Obra de María Catalán
Obra de María Catalán

La cinquena artista, Maria Catalán, estudia a l’Escola d’art i oficis d’Eivissa 1984 a 1988. Treballa com a assistent en el taller de l’Eduard Micus del 1988 al 2000 i des de 1990 fins a l’actualitat exposa en diverses galeries i fires d’art internacionals tant de manera individual com a col·lectiva.

Els seus quadres es poden enquadrar en l’informalisme precisament per les formes obertes de les obres que es van creant, són una exaltació dels sentiments, són una part d’acte interrogatori que va aconseguint el seu objectiu a través del seu valor estètic i una confessió dirigida cap a la llibertat individual. Com en aquests quadres no utilitza molts colors l’encant consisteix més aviat en una sensible i matisada escala completa de blancs i grisos amb diversos materials. La coexistència i la compenetració de les qualitats dels materials i les petjades cauteloses sempre realitzades amb extrema sensibilitat ens fan arribar amb aquesta unió a una obra ben harmonitzada.

Obres de María Catalán
Obres de María Catalán

En aquesta exposició presenta 10 obres de petit format 20 x 20 i una obra de 90 x 90 on no utilitza molts colors, bàsicament matisos de blancs i grisos, alguns dels quals estan pintats sobre llenç i uns altres amb paper sobre la tela amb tècnica mixta.

Obra d'Antònia Torres
Obra d’Antònia Torres

Finalment, Antònia Torres Tur, inicia els estudis d’art a París (Universitat París VIII). Realitza estudis de fotografia en l’Escola Industrial de Barcelona. Més tard es trasllada a Santiago de Xile on residirà per més d’una dècada desenvolupant la seva trajectòria plàstica. Actualment resideix a Eivissa, projectant la seva activitat artística en pintura, i vídeo art i videoinstal·lacions, conjuntament amb el també artista visual Juan García-Gatica. Ha realitzat nombroses exposicions a Santiago de Xile, Barcelona, Girona, València i Eivissa.

Com tot art no figuratiu, el d’Antònia Torres Tur, en apartar-se dels models “naturals” i utilitzar com a procés i mètode de treball la recerca, ha creat una gramàtica eloqüent, on cohabiten com a elements d’una mateixa dialèctica, la força expressiva d’un constructivisme vigorós, al costat del tremolor gestual de sords i subtils colorits, que al seu torn desenvolupen una espacialitat que convida a “descobrir” tota la poesia que amaguen aquestes dues forces contradictòries; tesi i antítesi puntales que defineixen (dins de l’entropia) la solidesa de la seva obra.