L’Ajuntament de Palma presenta el Programa de cultura Jueva

REDACCIÓ PALMA, 06.09.2019. Cultura presenta el Programa de cultura Jueva. Noguera: “És un 
programa important per la memòria històrica de la nostra ciutat, especialment per explicar 
l’identitat xueta, assetjada i discriminada durant segles”. El programa augmenta les seves 
activitats i es durà a terme durant tot el mes de setembre i octubre

El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, ha presentat el Programa de Cultura Jueva, acompanyat de representants de les entitats col·laboradores en l’organització: Arca, Llegat Jueu, Memòria del carrer, Comunitat Jueva, Associació Limud i l’Institut de Relacions Culturals Balears – Israel.

Antoni Noguera ha explicat que “enguany el programa passa de ser de una setmana a fer-se durant tot el mes de setembre i amb activitats a l’octubre, és un cicle de present i de futur consolidat” i ha destacat que “és un programa important per la memòria històrica de la nostra ciutat, especialment per explicar l’identitat xueta, assetjada i discriminada durant segles”.

El cicle consta de diferents activitats per donar a conèixer la història de la comunitat jueva a la ciutat de Palma, durant el mes de setembre i octubre. Hi haurà dos cicles de cinema, dues conferències, rutes pel Call Jueu de Palma, Jornada de Portes a la Sinagoga de Palma i una exposició permanent.

Pel que fa als cicles de cinema, el primer cicle és titula El món jueu i el cinema, i es projectaran les pel·lícules Un método peligroso i El último metro, els dies 11 i 18 de setembre respectivament a les 20h al Catalina Valls.

El segon cicle és el Ciclede projeccions de l’Institut de Relacions Culturals Balears – Israel, i es projectaran la pel·lícula Sefarad, el documental La experiencia judía, de Basavilbaso a Nueva Ámsterdam i Simon et Théodore, els dies 9, 16 i 23 d’octubre respectivament a les 20h al Catalina Valls.

Respecte a les conferències, el pròxim 24 de setembre a les 19 hores la Biblioteca de Cort acollirà la conferència La contemporaneïtat xueta a càrrec de Laura Miró, David Ginard i Margalida Bernat. El 30 de setembre a la mateixa hora i també a la Biblioteca de Cort, tendrà lloc la conferència Genètica i història dels criptojueus de Sefarad, a càrrec de la Dra- Inés Nogueiro de la Universitat de Porto.

Les Rutes pel Call Jueu de Palma, començaran al Centre Maimó Ben Faraig i tendran una durada de dues hores. El dia 21 de setembre es realitzarà una visita a les 10h en català i una altra a les 17h en castellà, el dia 22 de setembre es realitzarà una ruta  a les 10h en castellà i una altra a les 17h en català i finalment el 28 de setembre es realitzaran dues rutes en anglès a les 10 i les 17 hores. Per a les visites guiades s’ha de reservar plaça als telèfons 616649319 o al 626694058.

D’altra banda, el Centre Maimó ben Faraig d’Interpretació dels Calls Jueus de Palma acollirà l’exposició permanent “Els Calls jueus de Palma, de dilluns a divendres de 9.30 a 13.30h. I els dies 1 i 22 de setembre a les 12h hi haurà Jornada de portes obertes a la Sinagoga de Palma.

Finalment el 29 de setembre a partir de les 12h al Casal Balaguer tindrà lloc la celebració de l’Any Nou Jueu. A les 12h hi haurà concert de la Coral d’Alaró, a les 12.45h tendrà lloc la ponència gastronòmica Menjar de resistència, per part del forner Tomeu Arbona, i per cloure la celebració hi haurà concert de Banda Polonski, Música Klezmer, tradicional dels jueus asquenazites de l’est d’Europa. Per assistir a la ponència gastronòmica cal reservar als telèfons telèfons 616649319 o al 626694058.