Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Les Llibreries independents celebren demà 13 de novembre el Dia de les Llibreries

REDACCIÓ PALMA, 12.11.2020. El cartell de la desena edició d'aquest esdeveniment
ha estat realitzat per l'il·lustrador Ximo Abadía.

• En una data marcada per les circumstàncies sanitàries, la campanya promoguda per CEGAL girarà sobre l’arrelament de les llibreries amb els seus barris i les seves comunitats lectores, que està permetent superar moltes de les dificultats imposades per la crisi de la Covid- 19.
• Amb un 5% de descompte, i activitats en format físic i virtual, la campanya també incidirà en la capacitat d’adaptació de les llibreries i els projectes col·lectius que les uneixen.

Avui arrenca la campanya del Dia de les Llibreries 2020, que se celebrarà per tot el territori demà 13 de novembre; un esdeveniment que estarà marcat indubtablement per les circumstàncies sanitàries i amb el qual les llibreries volen donar les gràcies pel suport rebut durant els últims mesos, a més de ressaltar l’important paper que exerceixen, tant en el sector del llibre com en la societat, amb el seu arrelament en els barris i la creació de comunitats lectores.

Promoguda per la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters (CEGAL), aquesta campanya s’inicia amb la difusió del cartell realitzat per Ximo Abadía (Alacant, 1983).

Aquest il·lustrador alacantí ha plasmat en la imatge l’univers creatiu i lector que es genera entorn d’una llibreria concebuda gairebé com una llar i amb la qual homenatja personatges i autors de la narrativa clàssica, la literatura infantil o el còmic.

El Dia de les Llibreries va començar a celebrar-se en 2011 amb la intenció de convocar una jornada festiva i de portes obertes que servís per a fomentar la imatge de les llibreries com a espais pròxims i moderns, i que contribuís a dinamitzar la venda de llibres en una data pròxima a l’inici de la
campanya de Nadal.

Si bé aquest continua sent l’objectiu, després d’una experiència com la viscuda durant l’Estat d’Alarma amb el tancament forçós, des de CEGAL volem destacar la lluita de les llibreries per mantenir-se vives i actives, dinamitzant el teixit social, econòmic i cultural dels seus entorns, i el gran suport rebut no sols des del sector, sinó des de la societat que està cuidant de l’anomenada economia de confiança o consum de km 0, a més de defensar l’espai i temps per a la lectura.

Al costat del cartell, els pilars d’aquesta campanya seran la presentació d’una pàgina web amb un disseny renovat i que centralitzarà tota la informació d’activitats i propostes (www.diadelaslibrerias.es) i, sobretot, la presentació pública de todostuslibros.com (TTL), la plataforma de la petita i mitjana llibreria que acaba d’incorporar el comerç online a les seves prestacions de consulta, difusió cultural i interacció amb l’usuari. TTL és una plataforma amb un model únic en el sector que presenta, a més, diferències notables amb altres projectes similars a nivell internacional, com l’estat-unidenc o l’italià.

Això és així no sols per les quatre funcionalitats (comerç online, consulta, difusió i comunitat), sinó perquè el control està en mans de les petites i mitjanes llibreries que poden decidir en tot moment el seu nivell de participació. TTL està concebuda com una palanca de desenvolupament i millora de les llibreries adherides, i no existeixen comissions de venda ni administració centralitzada.

Té, a més, una filosofia participativa amb la implicació de tots els actors de la cadena del llibre (distribuïdores, editorials, creadors, llibreries i lectors). Al llarg dels anys, Todostuslibros ha tingut un comportament ascendent i de cara al llançament del comerç online presenta unes dades molt prometedores, amb més de 70 mil usuaris únics al dia, una previsió de finalitzar 2020 amb 80 milions de pàgines visitades, i 26.175 usuaris registrats que ja poden comprar, reservar, enviar xecs-regalo, seguir l’actualitat llibretera o crear prestatgeries amb les seves seleccions.

De cara al pròxim Dia de les Llibreries, i per primera vegada, CEGAL també difondrà les dades de comerç del llibre durant 2020, obtinguts a través de Librired, una de les seves eines de Big Data que recopila diàriament les dades de vendes en més de 700 llibreries independents espanyoles.
Amb un espot publicitari, i diferents accions promocionals en xarxes socials amb les etiquetes #DíadelasLibrerías i #milibreríasesdebarrio, aquesta campanya també vol apel·lar a la responsabilitat de les diferents administracions públiques en el foment de la lectura, a través de l’educació i de la xarxa bibliotecària, sense el qual no serà possible encarar el futur no ja de les
llibreries, sinó d’una societat crítica, creativa i constructiva.