Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

L’església de Jesús acull una exposició divulgativa sobre la seua història i valor patrimonial

Església de Jesús
REDACCIÓ PALMA, 29.11.2017. Aquest dijous 30 de novembre, a les 20 hores, l'església de la 
Mare de Déu de Jesús acollirà la inauguració oficial de l'exposició divulgativa sobre la 
història, conservació i restauració del retaule i l'església de la Mare de Déu de Jesús, 
joies del patrimoni cultural eivissenc.

Les darreres obres que s’hi han dut a terme amb control arqueològic han permès conèixer dades tan interessants com la seua evolució, els seus aspectes constructius i les decoracions pintades de l’església. Per aquest motiu, es presentarà una mostra que consisteix en una sèrie de plafons informatius que, de manera molt visual i didàctica, donen a conèixer les modificacions més rellevants que s’hi han dut a terme a l’església al llarg dels segles, així com el seu patrimoni moble i el seu retaule.

Recordem que, segons fonts històriques, l’església estava en construcció l’any 1446 i és l’únic exemple conegut a l’illa de murs de tàpia. Durant aquest període es degueren construir les dependències annexes del convent per allotjar als frares franciscans que s’hi varen establir. L’any 1549, l’església es va ampliar amb la construcció del presbiteri a la capçalera de la nau, on es va ubicar el valuós retaule. Durant els segles XVII i XVIII, s’hi dugueren a terme diferents obres de reforma, s’hi realitzaren importants modificacions en l’estructura original i s’hi afegiren les capelles laterals a la nau original. La constitució de les parròquies a partir de 1785 va comportar transformacions als edificis religiosos i de manera generalitzada es varen començar a utilitzar decoracions de rajoles valencianes. Durant el segle XIX, s’hi va afegir el porxo i s’hi degué construir la darrera capella pel costat de l’epístola. Les fonts també indiquen que el 1863 s’hi realitzaren importants reparacions, possiblement durant aquests moments es produí una homogeneïtzació de la fisonomia de les capelles. Als anys noranta del segle XX es va fer una altra gran intervenció que configurà l’església tal com la trobam en l’actualitat: s’hi varen interconnectar les capelles mitjançant uns arcs oberts als laterals i es va retirar el sòcol de rajola valenciana, que només es conservà a la capella Fonda.

L’exposició, ubicada a l’interior de l’església, es podrà visitar de dilluns a dissabte (excepte dimarts) de 18 a 19.30 hores, i diumenges de 9 a 11.30 hores, que és quan obre el temple, coincidint amb la realització dels oficis religiosos. També es poden demanar visites concertades cridant al telèfon 971304980 o mitjançant un correu electrònic a saladecultura@conselldeivissa.es

A més, per celebrar aquesta inauguració, aquest mateix dijous, a les 20.30 hores, es celebrarà a l’església de Jesús acollirà la conferència ‘La conservación del retablo de Jesús’, a càrrec de Marta Iriondo Silván, Cristina Salas Almela i Juan Antonio Herráez Ferreiro, tècnics de l’IPCE (Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya) del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport.