Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Manifest #LlibreriesObertes

Per a que tornin a aixecar la persiana, demana els teus llibres ara!

Ara és el moment de ser al costat dels llibreters/es i del món del llibre. Durant el mes de març del 2019, les llibreries de Catalunya van vendre 800.412 llibres. Això significa que cada dia que passa amb les llibreries tancades, es deixen de vendre 30.785 llibres.

El sector del llibre ha decidit no aturar-se. Durant els darrers dies, hem vist lliuraments de llibres en bicicleta, llibreters fent una crida a quedar-nos a casa, però compartint-nos les seves recomanacions amb la campanya #LlibretersACasa, tertúlies literàries virtuals, noves iniciatives per substituir la Diada de Sant Jordi que ha hagut de posposar-se i escriptors demanant a la gent que no deixi de comprar llibres.

Per això, engeguem una campanya per donar futur a les llibreries de proximitat. Fem xarxa i demostrem un cop més que entre tots/es, omplim de vida i sentit a la Cultura.

Ens fixem el repte de seguir comprant llibres durant les properes setmanes, com ho hem fet sempre i permetre, així, que les llibreries puguin tornar a aixecar la persiana.

Et proposem seguir comprant llibres quan falta un mes per Sant Jordi. Així, recollirem els fons necessaris per a que els llibreters i llibreteres de casa nostra puguin fer front a les despeses que suposa mantenir la seva llibreria oberta.

Compra’ls ja a la teva llibreria i ves-los a buscar quan torni a obrir. Fes la comanda a través del web LlibreriesObertes.cat i escull la teva llibreria més propera. Podràs recollir-lo de mans del teu llibreter/a, un cop pugui tornar a aixecar la persiana. El 100% de l’import que recollim per la teva compra anirà directament a la llibreria escollida.

Els llibres són vida i els llibreters, els teus millors consellers. El teu llibreter/a de capçalera es preocupa per conèixer el teu estat d’ànim i els teus gustos i interessos, a l’hora de fer-te una recomanació és al teu costat per ajudar-te a triar. Ha arribat el moment que tu també li facis costat.

Què és #LlibreriesObertes?

 Llibreries Obertes vol ser una empenta. Una dosi d’energia per a la xarxa de llibreries del nostre país. Perquè entre tots i totes posem una mica de claror entre tanta fosca. I perquè quan torni a sortir el sol, els llibreters i les llibreteres del nostre país aixequin de nou la persiana amb tranquil·litat i serenor.

Llibreries Obertes és una campanya que vol teixir una xarxa de suport a les llibreries de les poblacions i els barris urbans d’arreu del país. Volem que quan passin els temps d’in- certesa que viu avui la nostra societat, totes les llibreteres i llibreters puguin tornar-nos a oferir, com sempre han fet, la seva saviesa i generositat.

Aquests dies veiem, de nou, la importància dels llibres. Som conscients que, un cop passa- da aquesta crisi, les llibreries de proximitat són les que més en patiran les conseqüències econòmiques. Reivindiquem la necessitat que totes puguin tornar a obrir amb normalitat.

Per aconseguir-ho, els equips de la cooperativa Som* i l’agència Mortensen hem unit les nostres forces i hem creat un sistema virtual per tal que els lectors puguin donar el seu suport a les llibreries de proximitat.

Incentivem la compra de llibres, per avançat, a través del web LlibreriesObertes.cat, de manera que aconseguim fons per ajudar a mantenir les llibreries obertes. Els llibres ad- quirits pels lectors/es seran lliurats de mans del seu llibreter/a un cop pugui tornar a obrir. Les llibreries rebran els diners de la compra íntegrament perquè puguin fer front a les despeses.

El projecte és obert a totes les llibreries que vulguin participar-hi, així com a totes les per- sones que vulguin donar-hi el seu suport.

Volem ajudar el sector editorial i les llibreries de proximitat i, per aquest motiu, Som* i Mortensen hem posat en marxa aquest projecte de manera totalment altruista, sent per  al llibreter el 100% del que genera la venda de llibres. En rebre cada comanda, el llibreter rebrà el 50% de l’import i, quan pugui tornar a obrir i lliurar els llibres, el 50% restant.

Qui som?

Som* és la cooperativa catalana líder en els sectors de la cultura, l’edició i la comunica- ció. Amb quasi 20 anys d’experiència, actualment aglutina algunes de les marques més importants del país dedicades a la producció de continguts culturals en diferents formats   i per a comunitats diverses. Entre aquestes marques hi ha Sàpiens, Petit Sàpiens, El Món d’Ahir, Cuina, Receptes by Cuina, Apart, Descobrir, Experiències, Ara Llibres, Amsterdam, La Casa dels Clàssics, Bernat Metge, els diaris locals Som, Atlas of the Future i CastellsTV.

Mortensen és una agència de comunicació digital amb seu a Barcelona. Va néixer l’any 2006 amb la visió de simplificar l’accés a la informació mitjançant la tecnologia. Morten- sen ha treballat o treballa amb marques i institucions com: Hewlett-Packard, FC Barcelo- na, Turisme de Barcelona, Sónar Music Festival, Minoria Absoluta, McDonald’s, Generalitat de Catalunya, Televisió de Catalunya, Coca-Cola o el Fòrum Econòmic Mundial.

Amb esperit col·laboratiu i altruista, han unit forces per tirar endavant #LlibreriesObertes  i sumar a la campanya tots els agents del món de la cultura que hi vulguin participar.

Com hi podeu participar? 

. Si teniu una llibreria, ompliu el formulari d’adhesió que trobareu a LlibreriesObertes.cat  i sumeu-vos a la iniciativa. Us explicarem a través d’un correu electrònic les instruccions per rebre els pagaments efectuats i fer després les entregues dels llibres.

. Si voleu donar suport a les llibreries, a LllibreriresObertes.cat hi trobareu un catàleg de novetats editorials on podeu escollir els llibres que voleu comprar-hi per avançat. Si no trobeu el llibre que busqueu, escriviu-nos un correu electrònic i buscarem la via per a que el pugueu adquirir. Un cop hagueu confirmat la comanda, podreu escollir a quina llibreria voleu fer la compra i efectuar el pagament. Quan la llibreria que heu escollit torni a obrir, us avisarem per tal que aneu a recollir la vostra comanda i rebeu personalment l’agraïment del vostre llibreter/a.

. També podeu participar-hi difonent la iniciativa i animant el vostre entorn a col·labo- rar-hi fent servir l’etiqueta #LlibreriesObertes a les xarxes socials.

Seguiu-nos a les xarxes socials i feu córrer la campanya!

@llibreriesobertes @obrimllibreries #LlibreriesObertes http://llibreriesobertes.cat

Preguntes freqüents

. Fins quan estarà en marxa la campanya?

És una campanya pensada per estar activa mentre les llibreries es vegin amb l’obligació de restar tancades. S’acabarà un cop totes puguin tornar a obrir amb normalitat

. La campanya té un objectiu concret?

Com qualsevol campanya de micromecenatge ens fixem un objectiu que pot variar i fer-se més ambiciós si, amb l’ajuda de tothom, aconseguim assolir-lo. Ens fixem l’objectiu inicial de vendre 30.875 llibres ja que és la xifra total que les llibreries de Catalunya deixen de vendre cada dia que estan tancades, segons les dades de venda dels dies feiners del mes de març del 2019 recollides a l’estudi GfK. Cada vegada que superem aquesta xifra, ens proposarem aconseguir les vendes d’un dia més i així, successivament.

. Tots els diners que reculli la campanya són per als llibreters?

El 100% del que els lectors ingressen per la compra anirà al llibreter. Els impulsors de la campanya, la cooperativa Som* i l’agència de comunicació Mortensen, ho fan de forma totalment altruista i no cobren res per dur-la a terme. La campanya, però, repercuteix en tot el sector del llibre ja que es podran comprar llibres de totes les editorials, en català i en castellà.

. Entre els llibres del catàleg, hi ha referències de totes les editorials?

Hem partit de les novetats publicades durant el 2019 i el 2020 que hi ha registrades a LibriData, és a dir, uns 11.000 títols que inclouen Ficció, No ficció per a adults, així com Infantil i Juvenil. La voluntat del projecte no és ser una botiga de venda de llibres, sinó crear una xarxa on els lectors contribueixen a mantenir les llibreries obertes. Tot i això, s’ha buscat la màxima diversitat en el fons que es troba al web per garantir que tot el sector del llibre s’hi senti representat.

. Si algú no troba el llibre que busca, podrà demanar-lo?

Mantindrem oberts tots els canals d’interlocució amb els participants a la campanya per atendre totes les necessitats. En el cas que això passi, s’estudiaran totes les opcions per poder pujar el llibre que es demana al catàleg virtual, però no es pot garantir. Cal remarcar de nou que no es tracta d’una botiga virtual, sinó d’una campanya de suport.

. Com s’escullen les llibreries que hi participen?

Qualsevol llibreria dels Països Catalans pot demanar formar-ne part. L’objectiu és que tota la xarxa de llibreries de proximitat hi sigui per tal de canalitzar així el clam per sobreviure que estan fent a través de les xarxes socials. Poden adherir-se de forma senzilla omplint un formulari al web.

Si necessites contactar amb nosaltres:

Qüestions generals o incidències: info@llibreriesobertes.cat Si ets una llibreria: llibreries@llibreriesobertes.cat

Si ets un periodista o mitjà de comunicació: mamengual@som.cat