Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

Margarita García de la Cruz exposa les seves enquadernacions a Can Jeroni, Eivissa

JOSEFINA FERRER (Eivissa), 24.09.2018. Margarita García de la Cruz ha exposat les seves pintures, enquadernacions 
d'art i llibres d'artista al centre cultural Can Jeroni de Sant Josep a Eivissa. A la mostra presenta 3 llibres 
d'artista, 11 enquadernacions d'art i 30 pintures. Les pintures de mida petita, sobre un suport de taula, són 
d'estil abstracte i estan realitzades amb acrílics, tintes, ceres i olis, seguint el mateix estil que les tapes 
dels llibres.

Els llibres d’artista, en els quals realitza des del seu contingut – amb frases, versos i dibuixos en aquarel·les propis, fins a les tapes – són peces úniques i originals. Les enquadernacions d’art són llibres sobre els quals realitza un estoig, una camisa i salvaguardes, tot això a joc. Per a això, utilitza diversos materials, papers cartons, pells de serp de vaca, de ren. S’inspira en el seu contingut, els llegeix i estudia i partint d’això crea tota l’enquadernació. Destaca una enquadernació realitzada a partir d’un llibret de versicles de L’Alcorà que va comprar al Caire, treballat amb papir i pell de serp tenyida.

A una de les obres ha emprat filets d’or i incrustacions metàl·liques. Una altra obra està constituïda per pell de vaca i de serp amb la incorporació d’uns canonets de pell de ren, del nord d’Europa.

Margarita García de la Cruz, natural d’Astúries però resident a Eivissa des de fa més de 30 anys, és una artista multidisciplinària i té una important trajectòria com a enquadernadora. Va iniciar els seus estudis a l’Escola d’Art i Decoració de Madrid (IADE) i es va especialitzar en enquadernacions a l’Escola Superior d’Arquitectura i d’Arts Visuals de la Cambre (Brussel·les). Es va formar en enquadernació sota la direcció de Lilianne Gerard, en daurat i mosaic amb A. Bruckman i en gravat amb M. Beljons.

Durant la seva carrera ha rebut diversos guardons. El 2007 va rebre el Premi Nacional del Ministeri de Cultur a la millor enquadernació artística, pel seu treball amb un exemplar de “El mag de Viena”, de Sergio Pitol. També ha estat reconeguda en diverses ocasions amb el premi “Millors Enquadernacions Artístiques”, que atorga la Biblioteca Nacional.

Ha realitzat nombroses exposicions individuals i col·lectives a França, Itàlia, Alacant, Madrid, entre altres llocs. Les seves últimes exposicions les ha realitzat al Club Diario de Ibiza, al Palau de Congressos de Sta. Eulària, al Far de Ses Coves Blanques de Sant Antoni i al Centre Cultural de Jesús, totes elles a Eivissa.