Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

Pilar Costa assumeix el departament de Cultura dins la nova Conselleria de Presidència

REDACCIÓ PALMA, 21.06.2019. L'eivissenca Pilar Costa tornarà a repetir en el govern, 
com Consellera de Presidència i substitueix en les responsabilitats de Cultura 
a Fanny Tur.

Pilar Costa continuarà en la conselleria de Presidència ampliada ara amb les noves competències derivades de l’absorció d’una part de l’antiga Conselleria de Cultura, Participació i Esports, que s’extingirà dividint les seves atribucions entre les altres conselleries. Costa compaginarà també el càrrec de portaveu de l’executiu autonòmic, que ja ostentava al darrer executiu, a la vegada que àmplia les seves àrees de gestió.

En l’anterior legislatura la Cultura va estar en mans de Més, fins que va assolir el càrrec la també eivissenca Fanny Tur, de perfil independent. Tur ha desenvolupat una tasca excel·lent des de l’extinta conselleria, i deixa una herència molt important en realitzacions. Assumptes conflictius com el disseny del Pla de Cultura de les Illes Balears, la Fundació Toni Catany, l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears i la creació de la nova seu d’aquesta, o l’adquisició del Sindicat de Felanitx i la transferència del Museu de Mallorca al Consell de Mallorca, són avui dia assumptes resolts i que caminen amb pas ferm. La reforma de l’Institut d’Estudis Baleàrics, la creació de l’Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears, l’ampliació de les plantilles de diverses institucions culturals de les Illes, així com l’impuls decidit a la col·laboració cultural entre les quatre illes i l’exterior, estan també en l’actiu de la consellera cessant malgrat la curta durada del seu mandat.

Pilar Costa gaudeix d’un currículum molt important, persona de la màxima confiança de la presidenta Francina Armengol, ha estat advocada i política i una de les protagonistes dels darrers anys de la política balear. Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona (1990) i en Ciències Polítiques per la UNED, va obrir durant uns anys despatx professional a Eivissa. Pel que fa a l’activisme social, va ser artífex amb altres persones de la implantació a les Pitiüses de l’organització no governamental Amnistia Internacional.

Senadora electa per la circumscripció d’Eivissa i Formentera en els comicis generals de l’any 1996, amb l’Agrupació d’Electors d’Eivissa i Formentera al Senat   (Partit Socialista Obrer Espanyol, Els Verds, Esquerra Unid, Entesa Nacionalista i Ecologista, Esquerra Republicana de Catalunya i personalitats independents d’esquerra). A inicis de 1999 va acceptar ser cap de llista de la candidatura presentada novament per un pacte format per partits i personalitats independents d’esquerra.

Des de 1999 és diputada al Parlament de les Illes Balears. Ha estat consellera d’Innovació, Interior i Justícia; presidenta del Consell Insular d’Eivissa i Formentera i consellera coordinadora de l’Àrea de Govern i titular del Departament de Corporació i Comunicació del Consell Insular d’Eivissa.

Part de la seva popularitat prové de la seva vinculació amb l’ambient artístic de la seva Illa: amb catorze anys va pujar, per primera vegada, en un escenari. Va formar part del Grup Experimental de Teatre de l’Escola d’Arts i Oficis, sota la direcció del finat Pedro Cañestro Torres.