Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Primera Diada de Sant Jordi a Ca n’Oleo amb un recital poètic

REDACCIÓ PALMA, 21.04.2018. La Conselleria de Cultura organitza i participa en diversos 
programes d’activitats per commemorar el dia del llibre.

Aquest Sant Jordi 2018, la Conselleria de Cultura, Participació i Esports organitza i participa en diverses activitats per commemorar el Dia del Llibre, entre les quals, un acte poètic i institucional a Ca n’Oleo, a més de les tradicionals activitats organitzades per l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) o la Biblioteca Pública Can Sales.

L’acte central serà la celebració de Sant Jordi a Ca n’Oleo, nova seu de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, amb un recital de poesia, el mateix dilluns, 23 d’abril, a les 19 hores (entrada lliure), amb la participació de set autors d’arreu de les Illes Balears; cinc de Mallorca, un de Menorca i una de les Pitiüses: Josep Lluís Aguiló, Raquel Gelabert, Pere Gomila, Biel Mesquida, Eva Tur, Antònia Vicens i Carlota Vicens. Eva Tur (Eivissa) i Pere Gomila (Menorca) hi participen a través del circuit d’intercanvi i mobilitat cultural TalentIB de l’IEB.

A més, durant tot el dia i com és habitual cada any, l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), depenent de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, tendrà paradeta a la plaça de Cort (Palma), amb les edicions de l’IEB i de la Conselleria, així com el nou número de la col·lecció d’antologies de butxaca “Paraula de poeta” dedicat a Josep Maria Llompart amb motiu del 25 aniversari de la seva mort que commemora enguany l’Any Llompart.

Per primera vegada, la paradeta de l’IEB també tendrà a la venda les novetats editorials de l’Institut d’Estudis Eivissencs i de l’Institut Menorquí d’Estudis, en una nova iniciativa per fer més estreta la col·laboració entre totes tres entitats.

Per altra banda, l’Institut d’Estudis Baleàrics participa al programa d’activitats que ha organitzat l’Espai Mallorca a Barcelona donant suport al trasllat dels autors que s’hi ha de desplaçar des de les Illes Balears. El programa inclou presentacions de llibres, recitals, xous literaris, recomanacions de llibres, concerts o ballades, amb la participació dels autors illencs: la poetessa Laia Martínez (Laia MaLo) farà un combat poètic amb Tomàs Arias, Josep Antoni Grimalt impartirà la conferència “Secrets de la cultura popular: les rondalles mallorquines”, Sebastià Alzamora presentarà el seu darrer llibre “La netedat” (Proa, 2018), Sebastià Portell i M. Antònia Masset faran el xou literari dedicat a recomanar-nos llibres per aquest Sant Jordi; Maria del Mar Bonet i Jordi Bianciotto presenten “Intensidades” (Pagès editors); i el programa es tanca amb la ballada popular a càrrec de l’agrupació Es Gall de sa Pastera. Tota la programació, en aquest enllaç: https://www.nouespaimallorca.cat/so/6MBDqz-C#/main

Per la seva part, des de la Direcció General de Cultura de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, s’ha organitzat una activitat a la biblioteca pública de Palma Can Sales juntament amb la ONG Mallorca sense fam per quart any consecutiu. És l’activitat solidària “Paraules que alimenten”, que pretén aconseguir aliments que s’intercanviaran per llibres donats per la biblioteca als usuaris que participin.

La activitat s’emmarca dins de la celebració del dia del llibre i es durà a terme des del 23 al 27 d’abril, de 10 a 20h. El dilluns 23 es muntarà una carpa a l’entrada de la biblioteca on es podrà fer l’intercanvi de llibres per aliments. La resta de dies serà dins la mateixa biblioteca. Les necessitats més urgents són productes de neteja de la llar i personal (detergent, xampú, gels…) però s’acceptarà tot el que la gent vulgui aportar.

Aquesta activitat compta amb l’ajuda del Casal de barri Puig de Sant Pere, l’Institut d’Estudis Baleàrics, i també amb la col·laboració del Parlament de les Illes Balears, del Consell de Mallorca i Norma Còmics Palma.