Promoció de les Ciutats Patrimoni de la Humanitat als Estats Units

REDACCIÓ EIVISSA, 29.10. d'octubre 2019. Una delegació del Grup de Ciutats Patrimoni de la 
Humanitat, encapçalada pel president del Grup i alcalde d'Eivissa/Eivissa, Rafa Ruiz, i el 
vicepresident i alcalde de Mèrida, Antonio Rodríguez Osuna, desenvolupen als Estats Units una 
campanya de promoció internacional dels atractius turístics, culturals i patrimonials de les 
15 ciutats espanyoles que compten amb el reconeixement de Patrimoni Mundial de la Unesco.

Segons ha explicat el president del Grup, “les Ciutats Patrimoni som ambaixadores de la marca Espanya i es constata un interès creixent entre els viatgers americans pel nostre país. Les 15 Ciutats Patrimoni tenen una gran oportunitat per a posicionar la seva oferta turística i cultural en un mercat emissor creixent, on a més dels monuments i els béns patrimonials, també volem que coneguin la nostra oferta esportiva, gastronòmica o les rutes de naturalesa, així com totes les possibilitats de compres i alguna cosa que també és molt important, com és que les Ciutats Patrimoni són destinacions segures per als viatgers”.

L’agenda als Estats Units ha arrencat amb la reunió amb l’alcalde de Miami, Francis Suárez, en una trobada al qual també ha assistit el Cònsol General d’Espanya a Miami, Cándido Creis, així com el conseller de turisme, Félix de Paz. Segons el president del Grup, “l’alcalde de Miami ens ha transmès que Espanya és un gran referent per als seus ciutadans, amb un gran nexe en comú que és l’idioma, per la qual cosa podem aprofitar sinergies i desenvolupar plans conjunts. En aquest sentit, des del Grup treballarem amb l’alcaldia de Miami en una estratègia bidireccional de manera que les nostres ciutats es promocionin com a destinacions turístiques als Estats Units i, alhora, Miami pugui també tenir visibilitat en l’ampli mercat potencial que engloben les nostres ciutats. Portarem endavant una línia de treball de col·laboració conjunta”.

El dia també ha inclòs entrevistes amb diferents mitjans de comunicació en les quals, segons el vicepresident del Grup, Antonio Rodríguez Osuna, “s’ha comunicat el potencial turístic i cultural de les nostres 15 ciutats en el context del mercat europeu i les raons per les quals es converteixen en punt d’interès per a viatgers no sols de Miami, sinó també de Florida i dels Estats Units en general”.

En col·laboració amb l’Oficina Espanyola de Turisme de Miami i amb la American Society of Travel Advisors, la delegació del Grup també presentarà avui els 15 destinacions davant periodistes, turoperadors i agents de viatges de Miami, en l’espai històric Vila The Addison, en un acte en el qual també intervindrà el director de l’Oficina Espanyola de Turisme.

La segona etapa del viatge es desenvolupa demà a Nova York i arrenca amb una trobada amb el Cònsol General d’Espanya, Rafael Conde, i amb el conseller de turisme, José Manuel de Juan, previ a l’acte de presentació de les Ciutats Patrimoni davant agents de viatges i mitjans de comunicació, que tindrà com a escenari el centre cultural espanyol a Manhattan, ‘La Nacional”, situat a Chelsea.

El dijous, se celebrarà una altra reunió amb l’Ambaixadora i Representant Permanent Adjunta d’Espanya davant Nacions Unitat, María Bassols, i l’Assessora Política de l’Alt Representant de l’Aliança Civilitzacions, Ana Jiménez. A més, la delegació del Grup també visitarà l’Institut Cervantes de Nova York, on es reunirà amb el seu director, Richard Bueno.

L’any 2018 van visitar Espanya prop de 3 milions de turistes estatunidencs, la qual cosa representa un creixement del 11,8% respecte a l’any anterior. La despesa, 5.238 milions d’euros, també va mostrar un important avanç (+10,4%), així com les pernoctacions hoteleres (+6,1%). Per part seva, les despeses mitjanes per persona i dia van ascendir a 1.776 i 259 euros respectivament, mentre que l’estada mitjana es va situar en 6,9 nits, segons dades de l’INE i l’estimació de Turespaña.

En 2018 la principal motivació dels turistes estatunidencs que van visitar Espanya va ser l’oci (85% del total), seguida dels viatges de treball i negocis (7%). Van pernoctar majoritàriament en hotels (75%) i fonamentalment van viatjar sense paquet turístic (77%), sent aquest el quart mercat que en menor mesura va recórrer a la utilització del paquet turístic, només per darrere de França, Itàlia i Portugal.

Aquest viatge de promoció internacional als Estats Units s’emmarca dins del pla operatiu de les Ciutats Patrimoni 2019/2020, en coordinació amb les Oficines Espanyoles de Turisme, que en les dues últimes setmanes ha estat centrat en el mercat asiàtic amb presència dels 15 destinacions espanyoles a Singapur i el Japó.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya és una associació sense ànim de lucre, creada l’any 1993, l’objectiu del qual és actuar de manera conjunta en la defensa i la promoció cultural i turística del patrimoni de les 15 ciutats que el componen, els centres històrics de les quals han estat reconeguts per la UNESCO com a Patrimoni Mundial: Alcalá de Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.