Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

Sa Nostra Sala acull una exposició amb material fotogràfic inèdit de l’Eivissa de començaments de segle XX

REDACCIÓ EIVISSA, 28.11.2018. Sa Nostra Sala, la sala d'exposicions del Consell d'Eivissa, acollirà 
dels dies 29 de novembre i fins el 25 de gener de 2019, l'exposició “Blasi i Bordàs a Eivissa. 
Excursionistes catalans al principi del segle XX”.

Entre el final del segle XIX i el principi del segle XX, tota una sèrie de funcionaris, representants, científics, estudiosos i també turistes començaren a venir a Eivissa per conèixer l’illa, aprofitant la millora de les comunicacions marítimes. Una part remarcable d’aquestos “esperits inquiets i científics” estava formada pels excursionistes catalans. El primer viatge a Eivissa el feren el juny de 1908, i ho feren equipats amb quaderns de notes, binocles, brúixoles, màquines fotogràfiques i també fílmiques… La intenció: el coneixement intensiu del territori, la natura, la gent, la història, els costums…

Què pensaven trobar aquestos excursionistes científics en les seues primeres expedicions? I què és el que realment troben quan arriben a Eivissa, aquells primers anys del segle XX? Les imatges que es mostren parlen totes soles, però acompanyades amb els comentaris que publicaven acabades les excursions als seus butlletins del Centre Excursionista de Catalunya, podrem conformar l’imaginari que es compongueren sobre l’Eivissa de principi segle XX. Així, l’exposició la constitueixen aquestes descripcions, fotografies i les considerades primeres imatges fílmiques de l’illa: Andanzas veraniegas, de 1927 de l’oftalmòleg Francesc Bordàs i Salellas.

“A l’exposició trobem fotografies d’Eivissa de l’any 1908, 1914 i 1935, que són pràcticament inèdites i desconegudes pel gran públic. Això fa que aquesta sigui una exposició molt interessant i atractiva, i perfecte per fer una visita durant aquestes properes Festes” ha declarat el conseller d’Educació, Cultura, Patirmoni, Esports i Joventut, David Ribas.

Dins el marc d’aquesta exposició, es celebraran tres conferències: el 13 de desembre “El ballar antic a través de les imatges de principi de segle”, a càrrec de Susana Cardona, historiadora, i es realitzarà la projecció de la pel·lícula ‘Andanzas veraniegas’ (1927); el 20 de desembre “L’any 1935, què va passar a Eivissa?” a càrrec de Neus Escandell i Antonio Viñarás, historiadors; i el 24 de gener “De què parl quan parl de caminar”, a càrrec d’Antònia Maria Cirer, doctora en biologia i senderista. Totes aquestes xerrades començaran a les 20 hores.

La inauguració oficial de l’exposició serà el 29 de novembre a les 20 hores, Sa Nostra Sala es troba al carrer Aragó, 17, a Eivissa, i els horaris de visita són de dilluns a divendres, d’11 a 14 hores, i de 17 a 20.30 hores.