Artxipèlag

Observatori de la Cultura de les Illes Balears
Mallorca - Menorca - Eivissa - Formentera

Search

Sa Nostra Sala acull una exposició històrica sobre llibres de viatges i guies d’Eivissa

REDACCIÓ EIVISSA, 19.09.2018. Avui dijous s'inaugura l'exposició 'Eivissa a través dels llibres de viatge, 
les guies i altres impresos. Col·lecció Joan-Albert Ribas', que romandrà oberta fins al dia 9 de novembre. 
En aquesta exposició es pot veure una mostra -sobretot de llibres, però també d'altres materials- amb la qual 
el visitant podrà fer-se una idea de les descripcions i de les opinions que diferents persones que han passat 
per la nostra illa (i altres que hi han nascut) han exposat en les seues obres.

Els materials de l’exposició abasten des dels textos dels primers viatgers que van arribar a Eivissa al segle XIX, fins a les guies turístiques d’avui dia i els reportatges fotogràfics que trobem a revistes de viatges de tot el món. Així, en un viatge de més de 150 anys estructurat en quatre àmbits expositius, arribarem fins a les guies i als que ara s’anomenen fotollibres (és a dir obres en les quals el tractament de la fotografia és més acurat) de final del segle XX i dels primers devuit anys d’aquest segle. En aquest punt es farà especial atenció a les guies editades aquí i de literats que escrigueren, des de les nostres illes, per a la gent que venia de fora.

Tot això, completat amb altres materials impresos (mapes, fullets promocionals institucionals, publicitat de cada època, etiquetes d’hotels eivissencs…) que serveixen per perfilar una visió més detallada d’aquest trajecte.

“És una exposició impulsada des del Consell d’Eivissa, molt atractiva visualment, amb elements de gran valor bibliogràfic i cultural, i que interessarà molt al públic en general” ha explicat el conseller d’Educació, Cultura, Patrimoni, Esports i Joventut, David Ribas, qui ha agraït la col·laboració i la complicitat de Joan-Albert Ribas, col·leccionista i propietari de totes les peces que s’exhibeixen: “Aquesta exposició és una oportunitat per fer un recorregut de 150 anys d’història a la nostra illa a través dels ulls dels viatgers, i és perfecte per ser visitada per centres escolars”.

Per la seua banda, Joan-Albert Ribas ha explicat que la seua afició a la bibliografia va néixer durant els seus anys d’estudiant a Barcelona, quan va descobrir les llibreries de vell i els antiquaris: “Primer vaig començar col·leccionant i admirant llibres per la seua bellesa o pel fet que fossin peces peculiars, però posteriorment em vaig especialitzar en volums que parlessin d’Eivissa”.

Al voltant de l’exposició, a més, s’han organitzat dues activitats paral·leles. El 27 de setembre, a les 20 hores, es realitzarà la conferència “De la fonda a l’hotel: els primers establiments d’allotjament turístic a Eivissa” a càrrec del Joan Carles Cirer, i el 25 d’octubre a les 20 hores la conferència “El turisme a Eivissa durant els anys seixanta” a càrrec d’Ernesto Ramón Fajarnés.

Recordem que l’exposició ‘Eivissa a través dels llibres de viatge, les guies i altres impresos. Col·lecció Joan-Albert Ribas’ es pot veure a Sa Nostra Sala, la sala de cultura del Consell d’Eivissa, al carrer d’Aragó 17, Eivissa, en horari de dilluns a divendres, d’11 a 14 hores i de 17 a 20.30 hores. La ianuguració oficial s’efectuarà aquest dijous 20 de setembre a les 20 hores.