S’ha inaugurat el Festival d’Intervencions Efímeres als Patis de Palma “Insòlit”

REDACCIÓ PALMA, 04.07.2019. L’Insòlit escampa la creació contemporània als patis de Palma. 
S’ha inaugurat el Festival d’Intervencions Efímeres als Patis de Palma, l’Insòlit, un 
projecte impulsat des del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca 
que enguany arriba a la quarta edició. Un Festival que vol fomentar l’interès de residents i 
visitants envers el patrimoni arquitectònic, cultural i creatiu de l’illa.

Entre el 3 i el 6 de juliol diversos autors d’àmbit europeu exposaran les seves obres a sis patis de Palma. El programa es completa amb un cicle de conferències, rutes guiades, activitats familiars i performace.

Un any més l’Insòlit obri les portes dels patis de Palma a la creativitat i el talent de joves creadors. Un projecte de tres arquitectes –Aina Bigorra, Erik Herrera i Pep Rovira- que vol promoure i mostrar de manera activa i participativa el valor patrimonial de les Balears així com impulsar i donar visibilitat i creativitat d’artistes locals.

Una iniciativa coorganitzada amb el Departament de Cultura del Consell de Mallorca. ‘Hem vist créixer l’Insòlit, que, lluny de ser una simple activitat expositiva, té molt més calat i intenció. Un Festival que per al nostre Departament representa innovació, frescura, valentia, transgressió,… molts dels valors que li hem d’atribuir a la cultura en majúscules’ ha explicat el vicepresident Francesc Miralles.

L’Insòlit també compta amb el suport de la regidoria de Cultura i Benestar Social de l’Ajuntament de Palma i amb la col·laboració d’altres institucions com la Universitat de les Illes Balears, el Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears i l’Escola de Disseny de les Illes Balears.

En la quarta edició del Festival, els patis de Can Balaguer, Can Oms, Can Bordils, Estudi General Lul·lià, Cal Comte de la Cova i Cal Marquès de la Torre són l’escenari de l’exposició de les intervencions efímeres. S’hi exhibeixen cinc creacions seleccionades d’un total de 76 propostes d’autors locals, nacionals i europeus que s’hi han presentat a la convocatòria d’enguany, a més d’una intervenció duita a terme pels alumnes de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Balears.

L’exposició està formada per les instal·lacions ‘La catenaria y el Arco’ de Santiago del Águila i Manuel Bouzas, a Can Balaguer; ‘Nubelización’ de Juan Antonio García, a Can Oms; ‘Eclipse’ del col·lectiu Martillo Neumático, a Can Bordils; ‘Living Coral’ de l’associació Conjuntos Empáticos, a Cal Comte de la Cova; ‘La quadratura del cercle’ d’Alba Fernández i Adrià Marrasé, a l’Estudi General Lul·lià, i ‘Cul de sac’ dels estudiants de l’EASDIB, a Cal Marquès de la Torre. Unes obres que en aquesta edició 2019 giren entorn del concepte ‘contradicció’.

El Festival també acull un programa d’activitats paral·leles. Com a novetat, s’incrementa el nombre de visites guiades de la mà de l’historiador Gaspar Valero. En concret s’hi ofereixen quatre rutes pels patis de Palma, concretament per la ‘Ciutat alta’ i la ‘Ciutat baixa’.

També s’organitza el cicle de conferències ‘Construir contextos. Escenografies de l’entorn’ que es durà a terme el 4 i 5 de juliol al Col·legi Oficial d’Arquitectes.

El Festival continua incorporant formats per acostar l’arquitectura als més menuts i les seves famílies amb la celebració del Mini-Insòlit, el 6 de juliol als jardins del Centre Cultural la Misericòrdia. El 5 de juliol està previst que es representi a Cal Marquès de la Torre una peça performàtica que reflexiona al voltant del patrimoni.

Els patis es podran visitar entre el dimecres, 3 de juliol i el dissabte, 6 de juliol, amb un horari d’11 a 20 hores.